K1 i Boks

Luis Ortiz silno je motiviran za borbu protiv Andyja Ruiza: ‘Želim začepiti usta njemu i njegovom ocu‘

Luis Ortiz

 Yaroslav Sabitov/Shutterstock Editorial/Profimedia
Vrhunski kubanski teškaš i dalje sanja titulu svjetskog prvaka

Puno su nade Amerikanci polagali u Charlesa Martina (28-3-1) kao potencijalno novog američkog teškaša koji bi mogao doći do svjetske titule. Martin bi se približio samom tronu da je uspio pobijediti Luisa Ortiza prvog dana 2022. godine, ali to se nije dogodilo.

43-godišnji Ortiz (33-2, 2 NC) pokazao je kako još uvijek nije za otpis te da itekako može konkurirati ponajboljim teškašima svijeta. Nokautirao je ''King Kong'' američkog teškaša u šestoj rundi borbe i bila je to Ortizova druga pobjeda u nizu, nakon što je krajem 2019. godine izgubio od Deontayja Wildera u meču za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka.

Dvaput se Ortiz borio s Wilderom za spomenuti pojas, ali oba puta je nokautiran. Snovi o osvajanju titule svjetskog prvaka još uvijek su donekle živi, a pobjedom u sljedećem meču, ''King Kong'' bi imao dobre preduvjete za napad na neku od titula.

Protivnik sjajnom Kubancu bit će Andy Ruiz Jr. (34-2, 22 KO). 32-godišnji Meksikanac proslavio se sredinom 2019. godine. Tada je iznenađujuće nokautirao Anthonyja Joshuu i time je osvojio WBA (Super), IBF, WBO i IBO pojaseve u teškoj kategoriji. Ruiz je izgubio u revanšu od Joshue, a pobjedama se vratio savladavši Chrisa Arreolu u petom mjesecu protekle godine.

Ortiz i Ruiz trebali bi se boriti ovog ljeta. Prvotno se spominjala sredina osmog mjeseca kao termin održavanja te borbe, ali poznati ESPN-ov reporter Mike Coppinger danas je objavio informaciju kako će se meč vjerojatno održati 4. rujna (deveti mjesec). Radi se o jako bitnom meču za Ortiza koji bi se u slučaju poraza mogao i povući, a zato sve shvaća jako ozbiljno.

''Treniram jako i to je ono što me motivira. Konstantno slušam kako će se meč dogoditi 13. kolovoza (osmi mjesec), ali ja sam toliko spreman da bih se mogao sutra boriti. Rekli su mi da treniram i da se ponašam kao da treniram za meč s Andyjem. Ja to i odrađujem te sam spreman začepiti usta njemu i njegovom ocu'', rekao je Ortiz razgovarajući s Georgeom Ebrom.

Čini se kako Ortizu ne leži Ruizova osobnost i povremeni ''trash talk''. Kubanac nije pobornik takvih karaktera i jasno je dao do znanja kako Ruiza smatra egoističnim.

''Ja vjerujem u sebe. Ne ulazim u ring zbog novca. Ja sam u lovu za svojim snom, a to je titula svjetskog prvaka. Andy ima previše ega u sebi. Ego u ovom sportu ne funkcionira. Ovdje morate bacati udarce, trenirati jako i biti disciplinirani. To je neophodno. Spreman sam skinuti mu glavu s ramena. Osnovna stvar je u tome da imam milost Boga i anđela. Zdrav sam i moj um pun je energije. Imam više strasti od Ruiza. Volim boks.'', objasnio je Kubanac.

Poznato je kako se Ruiz prepustio nešto lagodnijem životu nakon pobjede nad Joshuom i osvajanja svjetske titule. Novacj je nekontrolirano trošio i konstantno se hvalio novim autima i sličnim materijalnim stvarima. Ortiz s druge strane nije takav tip, ali činjenica je kako je Ruiz ipak uspio postati svjetskim prvakom, za razliku od Ortiza. Kubancu u prilog ide činjenica da je i dalje gladan pa ga možemo očekivati u kvalitetnom izdanju, unatoč godinama.

Linker
14. svibanj 2024 08:09