K1 i Boks

Legendarni teškaški prvak završio u bolnici: ‘Saznali smo da mu mozak propada. Ovo je tužno, ali snažni smo‘

Mike Tyson, Don King i Frank Bruno

 John Gurzinski/Afp/Profimedia
Frank Bruno dva je puta gubio od Mikea Tysona, a početkom rujna 1995. okrunio se naslovom WBC prvaka

Legendarni prvak teške kategorije boksa, Frank Bruno, prošlog je tjedna hospitaliziran zbog neuroloških poteškoća, izvještavaju svi relevantni britanski mediji. Iste su nastale kao posljedica udaraca koje je 62-godišnjak primio tijekom profesionalne karijere, a liječnici nastoje utvrditi o kakvim se točno problemima radi, odnosno hoće li, i u kolikoj mjeri, dugotrajno utjecati na zdravlje umirovljenog boksača.

"Nedavno smo saznali da mu mozak polako propada", izjavila je za britanske medije njegova kćer Rachel pa nastavila: "Trenutačno se rade brojne pretrage. Utjecaj njegove karijere i kontinuiranog primanja udaraca u glavu definitivno nije pomogao ovoj situaciji. Ne znamo kojom brzinom će mu mozak slabjeti, ovo je tužno, ali mi smo snažna obitelj".

Bruno je, podsjetimo, tijekom svoje karijere odradio 45 profesionalnih mečeva, te upisao 40 pobjeda (isporučio 38 nokauta) i pet poraza, svih pet nokautom. Dva je puta gubio od Mikea Tysona i jednom od Lennoxa Lewisa, a vrhunac njegove karijere predstavlja osvajanje WBC naslova svjetskog prvaka, kojim se okrunio pobjedom (jednoglasnom sudačkom odlukom) nad Oliverom McCallom početkom rujna 1995. na Wembleyju.

Nedugo nakon što se javnim prostorom proširila vijest o njegovoj hospitalizaciji, oglasio se i sam Bruno te pokušao umiriti boksačke fanove ostavljajući dojam da njegov život i dalje nastavlja teći prema ustaljenoj rutini.

"Mogu potvrditi da je moje zdravlje u redu, svakog tjedna sudjelujem na priredbama, a publika koja me vidi i čuje možete tome svjedočiti. Ljudi me i dalje traže da komentiram, moj dnevnik aktivnosti zapravo izgleda poprilično dobro", među ostalim je poručio.

Linker
07. listopad 2024 14:30