K1 i Boks

KOMENTAR: Tyson Fury je upravo dogovorio najbesmisleniji meč koji se trenutno može dogovoriti

Tyson Fury

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Tyson Fury je izabrao Dereka Chisoru za svog sljedećeg protivnika, a o apsurdu te situacije više pročitajte u teksu

Ukoliko ste fan boksa, ali i borilačkih sportova općenito vrlo vjerojatno vam nije promaknula sapunica koju je Tyson Fury u posljednje vrijeme stvorio oko svog idućeg nastupa. Danas smo prenijeli vijest da je borba protiv Dereka Chisore službeno dogovorena, a Fury će u njoj braniti svoj WBC pojas u teškoj kategoriji.

Nakon što je u četvrtom mjesecu ove godine pobijedio Dilliana Whytea, Fury se povukao iz boksa. Naravno, onih koji su mu povjerovali ima vrlo malo te se uvijek provlačilo pitanje tko će sljedeći stati pred ‘‘Gypsy Kinga‘‘, iako je službeno bio ‘‘umirovljen‘‘. Prozivao je Fury gotovo sve relevantne teškaše, krenuvši od Anthonyja Joshue kojemu je dao vrlo glup i besmislen ultimatum da potpiše ugovor do kraja određenog perioda, na što naravno, Joshua i Hearn nisu pristali.

Bilo je tu govora i o meču protiv Usyka, a Fuyjev kopromotor Bob Arum je čak rekao da bi se to moglo dogoditi u prvom kvartalu sljedeće godine. Nagađanjima se baviti neću, ali ono što se još spominjalo jest borba protiv Mahmouda Charra, Filipa Hrgovića, Andyja Ruiza Jr.-a, Luisa Ortiza, ali odluka je pala na Dereka Chisoru.

Sada dolazimo do središnjeg dijela – besmislenosti i nepotrebnosti ove borbe. Krenimo redom; Derek Chisora je boksač kojeg je Fury već dva puta pobijedio. Prvi puta 2011. godine jednoglasnom sudačkom odlukom, a drugi puta 2014. kada je Chisorin kut prekinuo borbu. Ovo samo po sebi jest već dovoljan argument da se treća borba nikad ne održi, jer što sa bilo koje strane (osim financijske za njih dvojicu) ovaj meč predstavlja? Ništa! Što ovaj meč donosi teškoj kategoriji? Ništa! Hoće li Chisora sada Furyju uzeti pojas pa izazvati Usyka na revanš za ujedinjenje? Pa jako, jako, jako teško.

Idemo dalje. Derek Chisora je u sedmom mjesecu osvetio poraz od Kubrata Puleva i pobijedio ga je podijeljenom sudačkom odlukom, no prije toga je imao TRI poraza u nizu. Dvaput ga je pobijedio Joseph Parker te jednom Usyk, te je Chisora naredao 13 poraza u karijeri. Pobijedio je Chisora Puleva, no je li takva pobjeda dovoljna za napad na WBC pojas i Tysona Furyja? Vjerojatno ne.

Ono što smo svi priželjkivali jest borba između Furyja i Usyka za ujedinjenje titula, ali to barem zasad još nećemo gledati. Je li Fury ovom prilikom odlučio ići linijom manjeg otpora i uzeti najlakšeg protivnika u ovom trenutku, vjerojatno jest. Je li to pitanje čisto financijske prirode ili samo želi ostati aktivan do nečeg većeg (Usyka!), ne znam, ali nadam se da jest.

Je li Fury mogao izabrati nekog od ‘‘nadolazećih‘‘ teškaša i dobiti puno kompetitivnijeg protivnika? Jest. Ukoliko se radi o gore navedenom slučaju u kojem samo želi ostati aktivan za nešto veće, može mu se progledati kroz prste. No ukoliko i nakon ovog meča ne budemo gledali borbu za ujedinjenje, bit će to veliko razočarenje i potvrda koliko su financijski interesi pojedinaca i interesnih skupina ovaj plemeniti sport odmaknule od njegove esencije.

Linker
07. svibanj 2024 10:45