K1 i Boks

Joe Joyce i dalje cilja na sam vrh: ‘Revanš s Parkerom, Duboisom ili Zhangom mora se dogoditi‘

Joe Joyce

 Jordan Pettitt/PA Images/Profimedia
Iskusni britanski teškaš vratio je samopouzdanje nakon pobjede nad Kashom Alijem

Burnu i vrlo lošu 2023. godinu imao je Joe Joyce, ponajbolji britanski boksač teške kategorije. Joyce je ušao u prošlu godinu kao WBO-ov privremeni prvak teške kategorije, bio je neporažen u profesionalnim vodama i nadao se velikim boksačkim mečevima.

Tyson Fury, Oleksandr Usyk i Anthony Joshua imali su planove koji nisu uključivali Joycea, a kako bi ostao aktivan, Joyce je prihvatio meč protiv Zhileija Zhanga. Vjerovao je ‘‘Juggernaut‘‘ kako može poraziti Kineza koji je osam mjeseci ranije izgubio od Filipa Hrgovića, ali grdno se prevario.

Zhang je deklasirao Joycea i došao je do pobjede tehničkim nokautom u šestoj rundi borbe. Joyce je zatražio instantni revanš i u devetom mjesecu opet je boksao protiv Zhanga. Revanš je prošao još gore po Joycea kojem je Zhang očito nerješiva enigma. Druga borba Zhanga i Joycea završila je u trećoj rundi, a ponovno je Zhang slavio nokautom.

Joyce je tako ostao bez WBO-ovog ‘‘interim‘‘ pojasa, udaljio se daleko od vrha teške kategorije, a u ring se vratio protekli tjedan. ‘‘Juggernaut‘‘ je boksao na nešto manjoj priredbi u Birminghamu, a Kash Ali (21-3-0) odabran je za njegovog protivnika. Ali je boksač koji prema BoxRecu zauzima 198. mjesto u poretku svjetskih teškaša i trebao je poslužiti kao netko protiv koga će Joyce vratiti svoje samopouzdanje.

Joe je uspio poraziti Kasha Alija nokautom u desetoj rundi, a čini se kako je tom pobjedom uistinu vratio samopouzdanje koje je izgubio tijekom prošle kalendarske godine.

‘‘Želim biti jedan od najboljih teškaša na svijetu i ponovno sam tu (pri vrhu). Spreman sam za sve te velike mečeve. Naravno, nameću se određeni revanši (Joseph Parker, Zhang, Daniel Dubois) i neki od tih mečeva moraju se dogoditi, ali ja dolazim po sve teškaše. Vidjet ćemo nude li se kakve prilike u Saudijskoj Arabiji. Mogu boksati i ovdje u Velikoj Britaniji, kao i u SAD-u, sve mi je otvoreno kao teškašu. Stvarno sam uzbuđen po pitanju tih velikih boksačkih večeri.‘‘, poručio je Joyce za talkSport.

38-godišnji Joyce iza sebe ima mečeve s Danielom Duboisom i Josephom Parkerom također. Obojicu je porazio, ali oba boksača trenutno bolje kotiraju nego Joyce. Dubois je u prošla dva nastupa upisao pobjedu i poraz, ali poraz je došao u meču protiv Oleksandra Usyka. Pomalo kontroverzno Dubois je izgubio taj meč, a dugo se pričalo o ‘‘niskom udarcu‘‘ u petoj rundi. Neki smatraju kako Dubois nije plasirao nedozvoljen udarac i da Usyk nije trebao dobiti tako dugu pauzu nakon ‘‘čistog udarca u tijelo‘‘, ali sudac je procijenio da se radi o prenisko plasiranom udarcu. Usyk je na koncu slavio prekidom u devetoj rundi, a Dubois se pobjedama vratio krajem prošle godine na spektaklu u Saudijskoj Arabiji. Daniel je porazio Jarrella Millera u fantastičnom meću koji je završio osam sekundi prije isteka desete runde.

Joseph Parker u rujnu (9. mjesec) 2022. godine izgubio je od Joea Joycea nokautom u 11. rundi, ali taj poraz čak je i dobro došao Parkeru. Novozelanđanin samoanskih korijena napravio je prekretnicu u karijeri nakon tog poraza i vratio se bolji nego ikad prije. Trenutno uživa niz od pet uzastopnih pobjeda, a u posljednjem nastupu porazio je Zhileija Zhanga. Krajem prošle godine Parker je porazio i Deontayja Wildera, a WBO-ova privremena titula sada je u njegovom vlasništvu.

Joe Joyce nekoć je najbolje kotirao među spomenutim imenima, ali sada je on taj koji zaziva revanše. Parker ili Dubois mogli bi biti zainteresirani za osvetiti poraze koje su ranije pretrpili.

Linker
27. travanj 2024 03:05