K1 i Boks

Dobro došli u prosinac 2023. godine! Ovo bi mogao biti najzanimljiviji mjesec u povijesti borilačkih sportova

Borilački prosinac

 Screenshot (instagram, Youtube)
Posljednji mjesec u ovoj kalendarskoj godini prepun je fantastičnih borilačkih priredbi

Protekla dva do tri tjedna imali smo svojevrsno zatišje u svijetu borilačkih sportova. Bilo je tu ponešto interesantnih evenata, ali ništa što bismo svrstali u kategoriju ‘‘spektakularnog‘‘.

Međutim, prosinac (12. mjesec) donosi preokret! Usudimo se reći da se radi o mjesecu kakav ne pamtimo. Iz vikenda u vikend čekaju nas veliki i spektakularni eventi, a uz sve to, gledat ćemo i mnoštvo nastupa regionalnih boraca.

UFC zatvara godinu sa stilom

Počnimo od UFC-a. Najbolja svjetska MMA organizacija ovaj mjesec nudi nam tri eventa. Prvi i treći možemo nazvati vrhunskim i jako uzbudljivim, dok onaj između ta dva ne djeluje pretjerano uzbudljivo.

Već ovaj vikend čeka nas odlični UFC on ESPN 52 event. Više puta pisali smo o tom eventu i navodili smo kako je ‘‘fight card‘‘ dostojan jedne ‘‘PPV‘‘ priredbe. Nažalost, event je u međuvremenu ostao bez nekoliko odličnih mečeva. Jared Cannonier i Roman Dolidze trebali su biti dio ovog eventa, ali Cannonier se ozlijedio i otkazao je nastup. Azamat Murzakanov također je bio primoran otkazati meč protiv Khalila Rountreeja, a ostali smo i bez Dana Hookera koji se trebao boriti s Bobbyjem Greenom. Hookera je zamijenio Turner, dok je Rountreeja zamijenio Smith, ali meč Smitha i Rountreeja gledat ćemo 9. prosinca.

Beneil Dariush i Arman Tsarukyan predvode ovu priredbu. Okršaj je to dvojice visokorangiranih boraca lake kategorije. Dariush je četvrti u poretku izazivača, dok je Tsarukyan osmi. Uz dosad spomenuta imena, gledat ćemo i fantastičan okršaj Roba Fonta i Deivesona Figueireda, a jedva čekamo i povratak Kelvina Gasteluma u velter kategoriju. Na suprotnoj strani kaveza naći će se talentirani Sean Brady.

Vikend iza toga, održat će se UFC Fight Night 233 event. Ta priredba prvotno je bila zakazana za Kinu, ali UFC se tijekom proteklog mjeseca predomislio i priredba je prebačena u UFC-ov Apex u Las Vegasu. Song Yadong i Chris Gutierrez predvodit će taj event, a zanimljiv će biti i okršaj Anthonyja Smitha i Khalila Rountreeja. Ostatak priredbe ne nudi previše zvučnih imena, ali takvi eventi nerijetko nas ugodno iznenade.

UFC će ovu kalendarsku godinu zaključiti spektakularnim UFC 296 eventom zakazanim za 16. prosinca. Colby Covington protiv Leona Edwardsa za pojas u velter kategoriji. Teško može uzbudljivije i zanimljivije od toga, ali to je samo dio sjajnog ‘‘fight carda‘‘. Alexandre Pantoja branit će pojas u muha kategoriji, a čeka ga revanš s Brandonom Royvalom. Pogledajte njihov prvi meč i bit će vam jasno kakva borba nas čeka u revanšu.

Gledat ćemo i nove nastupe Shavkata Rakhmonova, Stephena Thompsona, Tonyja Fergusona, Paddyja Pimbletta, Iana Garryja i Vicentea Luquea. Ako vam kažemo da je jedan Cody Garbrandt završio na ‘‘prelimsima‘‘, a priredbu otvaraju borci poput Randyja Browna i Muslima Salikhova, ne trebamo vas dalje uvjeravati kako se radi o nevjerojatno dobrom ‘‘fight cardu‘‘.

Ahmed Vila debitira u KSW-u

Općepoznato je i da KSW voli zaključiti godinu jednim spektakularnim eventom. KSW 89 nudi dvije borbe za pojas. Adrian Bartosinski branit će pojas u velteru, a Salahdine Parnasse pokušat će ispisati povijest. Francuz je aktualni prvak lake i perolake kategorije, a 16. prosinca (12. mjesec) pokušat će dodati treći pojas u svoju vitrinu. Ne sjećamo se borca kojem je to pošlo za rukom u velikoj MMA organizaciji.

Pawel Pawlak branit će titulu prvaka u srednjoj kategoriji, a na suprotnoj strani kaveza naći će se legendarni Michal Materla. Mogao bi ovo biti i oproštajni meč Michala Materle, a teško je i zamisliti euforiju na tribinama u slučaju da se oprosti osvajanjem pojasa.

Damian Janikowski borit će se protiv Tomasza Romanowskog na ovom eventu i to je također odličan meč. Viktor Pešta, Marcin Held, Szymon Bajor, Andrzej Grzebyk i Sebastian Rajewski također su vrlo zvučna KSW-ova imena, a svi oni dio su KSW 89 eventa.

Nas će ponajviše ipak zanimati debi Ahmeda Vile u KSW-u. Sjajni bosanskohercegovački borac raskrstio je s Oktagonom gdje je predugo čekao napad na titulu i zaputio se prema KSW-u. U debiju ga čeka opasni Poljak Lukasz Charzewski (12-1-0). Ne sumnjamo u Ahmeda Vilu i znamo da zaslužuje mjesto u organizaciji poput KSW-a.

Veličković se bori u finalu velikog turnira, Čepu čeka obračun za pojas

Kad već spominjemo Oktagon, moramo se dotaknuti onog što češko-slovačka organizacija sprema u prosincu. Oktagon 50 event na rasporedu je 9. prosinca, a predvodit će ga Losene Keita i Niko Samsonidse borbom za pojas u perolakoj kategoriji. Na istoj priredbi Ronald Paradeiser i Ivan Buchinger borit će se za pojas u lakoj aktegoriji. Ovo ipak nije najzanimljiviji Oktagonov event u 12. mjesecu.

Oktagon 51 event je koji svi nestrpljivo čekamo! Patrik Kincl branit će svoj pojas u velter kategoriji, a srpsko-slovački borac Vlasto Čepo pokušat će ga svrgnuti s trona velter kategorije. Čepo uvijek pruža nevjerojatno atraktivne mečeve, a ne sumnjamo da je spreman poginuti za pojas.

Sunaslovna borba večeri također privlači ogroman interes u našoj regiji. Bojan Veličković upisao je već tri pobjede u ovoj kalendarskoj godini, a te tri pobjede dovele su ga do finala Oktagonovog turnira u velter kategoriji. Jedna pobjeda dijeli Bojana od glavne nagrade u iznosu 300 tisuća eura. Bivši UFC-ov borac Andreas Michailidis pokušat će ga spriječiti u tome naumu, ali nadamo se da neće biti uspješan. 29. prosinca gledat ćemo ovaj spektakl, a nadamo se da će Veličković i Čepo ući u 2024. s okusom pobjede.

Jakob Nedoh traži ulaznicu za PFL-ov glavni turnir

PFL je okončao sezonu proteklog vikenda, ali preostaje im finale takozvanog PFL Europe turnira. Nešto manje poznata imena nastupaju u sklopu PFL Europe evenata, ali mi ćemo s posebnim zanimanjem pratiti meč Jakoba Nedoha.

Slovenska ‘‘Gorila‘‘ borit će se u finalu ovosezonskog turnira za glavnu nagradu koja iznosi 100 tisuća dolara. Neporaženi engleski poluteškaš Simeon Powell (9-0) bit će mu protivnik, a nadamo se još jednom spektakularnom nokautu u režiji sjajnog Nedoha. Pobjedom nad Powellom, Nedoh bi osigurao nastup u sljedećoj sezoni PFL-ovog glavnog turnira, ali može se odlučiti za još jednu sezonu u sklopu PFL Europe turnira.

FNC spektaklom zaključuje sjajnu 2023. godinu

Osim KSW 89 eventa i UFC 296 spektakla, MMA fanovi isti taj vikend uživat će i u FNC-ovom spektaklu u Sarajevu. Tomislav ‘‘Tomo‘‘ Spahović vraća se nakon osam godina izbivanja iz kaveza, a Miran Fabjan pristao je biti njegov protivnik. Iskusni slovenski kickboksač neće se dati prestrašiti od strane opasnog Spahovića i spreman je utišati publiku u Sarajevu. Hoće li mu Spahović dopustiti da to učini, saznat ćemo za nešto više od dva tjedna.

Odlična uparivanja napravili su FNC-ovi ‘‘matchmakeri‘ na ovom ‘‘fight cardu‘‘ i čeka nas pregršt vrlo uzbudljivih mečeva u kojima nije lako prognozirati pobjednike. FNC je imao jako uspješnu 2023. godinu, a event u Sarajevu sjajan je način za okončati 2023.

‘‘Joker‘‘ će ponovo pokušati šokirati rusku publiku

Russian Cagefighting Championship (RCC) inače nije organizacija koju naročito pomno pratimo na ovom portalu, ali jedan regionalni borac istaknuto je lice te organizacije. Radi se o Aleksandru ‘‘Jokeru‘‘ Iliću, ponajboljem srpskom MMA borcu.

‘‘Joker‘‘ je prošle godine došao u RCC vjerojatno u ulozi ‘‘janjeta za klanje‘‘. Srpski borac trebao je poslužiti kako bi se Alexander Shlemenko zagrijao za Magomeda Ismailova, ali kako su se Rusi prevarili.

Ugasio je Ilić Shlemenka nakon samo 21 sekundu borbe, a legendarnom Shlemenku presudio je udarac koljenom u glavu. Ilić si je tom pobjedom širom otvorio vrata ruskog tržišta, a za dva tjedna vraća se u RCC. ‘‘Jokera‘‘ čeka revanš sa Shlemenkom, a koliko je ovaj meč velik, dovoljno govori činjenica da će njih dvojica 15. prosinca predvoditi RCC 17 event.

Jedan Aleksei Oleinik borit će se u sunaslovnoj borbi večeri, a protivnik će mu biti Oli Thompson. Poznati ruski borci poput Nikolayja Aleksakhina (28-7-0), Mikhaila Ragozina (21-6-0) i Maxima Grishina (32-10-2) također su dio ovog eventa, ali glavna pažnja bit će na ‘‘Jokeru‘‘ i Shlemenku.

SBC također ima svog ‘‘konja za trku‘‘

Na isti dan kada ‘‘Joker‘‘ bude ulazio u kavez sa Shlemenkom, u Odžacima će se održati SBC 48 Revenge priredba. Velika srpska MMA organizacija također sprema jako interesantan event za kraj godine.

Predrag Bogdanović vraća se u kavez nakon prvog poraza u karijeri koji je upisao ranije ove godine protiv Michela Prazeresa. Jako talentiranog srpskog borca čeka neugodni Azerbajdžanac Bakhtiyar Arzumanov.

Miloš Janičić i Ognjen Dimić borit će se u boksu bez rukavica, kao i Uroš Jurišić kojeg čeka iskusni Brazilac Jhonny Carlos. Sve u svemu, vrlo respektabilan ‘‘fight card‘‘ i SBC također ima svog ‘‘konja za trku‘‘ tijekom prosinca.

Dašak PRIDE-a na Staru godinu

Ljubiteljima PRIDE-a sigurno nedostaju oni kultni eventi na Silvestrovo, odnosno na Staru godinu. Japanska organizacija RIZIN kvalitetom je daleko od kultnog PRIDE-a, ali zanimljiv event pripremaju za kraj godine.

Juan Archuleta i Kai Asakura predvodit će priredbu borbom za pojas u bantam kategoriji, a borci poput Johna Dodsona (vs. Hiromasa Ougikubo), Kyojija Horiguchija (vs. Makoto Shinryu) i Klebera Koke Erbsta (vs. Yutaka Saito) čine ovaj event sasvim respektabilnim i vrijednim pažnje.

Event u Saitama Super Areni na Silestrovo sigurno daje mali dašak nekadašnjeg PRIDE-a, morate priznati.

Denis Purić nastupit će na velikom ONE-ovom eventu

Tri eventa u 12. mjesecu održat će i ONE Championship organizacija. Dva su iz njihove kategorije ‘‘Friday Fights‘‘, a radi se o nešto manjim, ali itekako zanimljivim eventima.

Onaj veći pod nazivom ONE Fight Night 17 na rasporedu je u noći s 8. na 9. prosinca. Roman Kryklia i Alex Roberts predvodit će priredbu borbom za Muay Thai pojas u teškoj kategoriji. Kryklia već drži kickboksačku titulu u poluteškoj kategoriji, a krajnje je nejasno što ONE čeka s borbom za kickboksačkog prvaka teške kategorije. Rade Opačić legitiman je kandidat za napad na titulu, a meč između Opačića i Kryklie imao bi puno više smisla od Muay Thai borbe u kojoj će nastupiti Kryklia i Roberts.

Denis Purić upisat će novi nastup na ONE Fight Night 17 eventu. Borac s dvojnim državljanstvom (bosanskohercegovačko i kanadsko) odradit će Muay Thai meč u muha kategorij, a protivnik će mu biti Vijetnamac Nguyen Tran Duy Nhat.

Svjedočit ćemo ponajvećem eventu u povijesti profesionalnog boksa

Kad je boks u pitanju, sve oči uprte su prema Saudijskoj Arabiji. 23. prosinca čeka nas event kakav boksački svijet ne pamti. Anthony Joshua, Deontay Wilder, Joseph Parker, Daniel Dubois, Otto Wallin, ali i naš Filip Hrgović. Svi oni bit će dio velikog spektakla.

Istina, event bi bio još spektakularniji da su uparivanja nešto drukčije postavljena, ali nećemo se previše buniti. Anthony Joshua i Otto Wallin predvode priredbu, a pobjednik tog meča mogao bi postati sljedećim protivnikom Filipa Hrgovića.

‘‘El Animal‘‘ trebao bi rutinski odraditi meč protiv Marka De Morija, ali ovo je teška kategorija i nikog ne treba unaprijed otpisivati.

Deontay Wilder boksati će protiv Josepha Parkera, bivšeg svjetskog prvaka i uvijek neugodnog Novozelanđanina. Kad Wilder boksa, svijet ne trepće, a ništa drukčije neće biti ni ovaj put.

Jarrell Miller pokušat će iznenaditi Daniela Duboisa, dok će Lyndon Arthur tražiti ogromno iznenađenje u meču protiv Dmitryja Bivola. Frank Sanchez želi nastaviti svoj uspon ka vrhu, a Junior Fa dat će sve od sebe da poremeti njegove planove.

Agit Kabayel i Arslanbek Makhmudov također pucaju na visoko, ali jedan od njih upisat će prvi poraz u karijeri na spektaklu u Rijadu. Jai Opetaia kao svjetski prvak u kruzer kategoriji također će boksati na ovoj priredbi, a neporaženi Ellis Zorro bit će njegov protivnik.

Uistinu nevjerojatna imena okupljena su na istoj priredbi i svaka čast organizatorima koji su uspjeli ovo dogovoriti. Šteta što naš Filip Hrgović nije dobio adekvatnijeg protivnika, ali najbitnije je da nastupa i ostaje aktivan.

Inoue, Haney i Ryan Garcia nastupaju ovaj mjesec, ali i predvodnik ‘‘celebrity‘‘ boksa

Nisu to ipak jedina boksačka uzbuđenja u prosincu. Već ovaj vikend u ring se vraća Ryan Garcia, a momka s vjerojatno najbržim rukama na svijetu čeka opasni Oscar Duarte.

9. prosinca gledat ćemo meč za WBC-ovu svjetsku titulu u superlakoj kategoriji. Devin Haney odrekao se statusa apsolutnog prvaka svijeta u lakoj kategoriji i prešao je u višu kategoriju. Haney sada želi ponoviti svoje uspjehe u superlakoj kategoriji, a Regis Prograis njegova je prva prepreka.

Jesse ‘‘Bam‘‘ Rodriguez i Sunny Edwards boksat će 16. prosinca za IBF i WBO pojaseve u muha kategoriji, a naravno da nećemo propustiti novi nastup Naoye Inouea. Japanac nas je već navikao na mečeve utorkom, a godinu će pokušati okončati ujedinjenjem titula u super bantam kategoriji.

Inoue je prošle godine ujedinio titule u bantam kategoriji, a zatim se otisnuo u višu kategoriju. Ranije ove godine dominantno je porazio Stephena Fultona i preoteo mu je WBC i WBO titule svjetskog prvaka. Ostala dva pojasa u vlasništvu su Marlona Tapalesa, a Filipinac će 26. prosinca (12. mjesec) dati sve od sebe da postane prvi boksač koji je porazio strašnog Inouea. Sretno mu bilo, trebat će mu jako puno sreće.

Hajde, spomenut ćemo i tog Jakea Paula, iako se ovdje radi o osvrtu na ozbiljne borilačke priredbe. Jake je navodno završio s boksačkim mečevima protiv potrošenih MMA veterana i 15. prosinca boksat će protiv Andrea Augusa (10-1-1). August nije naročito poznat boksač, ali radi se o profesionalnom boksaču iza kojeg je 12 profesionalnih nastupa. 35 mu je godina, nije prestar i bit će zanimljivo vidjeti kako se Paul nosi s ovakvim protivnikom.

Srpski teškaš pokušat će se kvalificirati na Gloryjev Grand Prix u teškoj kategoriji

Ljubitelji kickboksa također neće ostati praznih ruku ovaj mjesec. Glory je ranije ove godine najavljivao kako ćemo krajem godine gledati spektakularni Grand Prix turnir u teškoj kategoriji. Taj turnir pomaknut je za sljedeću godinu, a datum još uvijek nije poznat. Nećemo se buniti, jer to otvara mogućnost da se i naš Antonio Plazibat nađe na tom turniru.

Što se Gloryja u prosincu tiče, na rasporedu je Glory 90 event. Endy Semeleer branit će titulu prvaka u velter kategoriji, a protivnik će mu biti Marokanac Anwar Ouled-Chaib.

Srpski teškaš Nikola Filipovič borit će se na Gloryjevom eventu u Rotterdamu, a njega čeka Marokanac Nabil Khachab. Pobjednik tog meča izborit će nastup na Gloryjevom Grand Prixu u teškoj kategoriji. Filipović se prvotno trebao boriti protiv Nordinea Mahieddinea, ali Mahieddine je otkazao nastup.

Veliki minus ovog eventa jest termin u kojem se održava. 23. prosinca Glory će upriličiti ovu priredbu, a na isti dan održava se boksački spektakl u Saudijskoj Arabiji. No, što je, tu je.

Uživajte u prosincu i pratite naš portal za najbrže i najkvalitetnije vijesti iz svijeta borilačkih sportova

Ako na početku teksta niste bili uvjereni da nas čeka mjesec kakav ne pamtimo, vjerujemo da se sada slažete. Ispričavamo se ako smo izostavili nešto od velikih evenata ili neki od nastupa regionalnih boraca. Priredbi je stvarno pregršt, a mi ćemo dati sve od sebe da vas što bolje izvještavamo o svemu što nas čeka. Kraj godine dodatno ćemo vam začiniti raznim pregledima godine i izborima za najbolje u 2023.

Što dodati, osim da se pripremite za nadolazeće vikend i uživate u posljednjem mjesecu ove kalendarske godine.

Linker
22. lipanj 2024 22:45