K1 i Boks

Danas započinje misija iskupljenja! Alen Babić naviknut je kretati od nule, večeras ga čeka novi početak

Alen Babić

 Adam Davy/PA Images/Profimedia
33-godišnji hrvatski boksač vraća se boksu nakon gotovo godinu dana izbivanja iz ringa

Priče Alena Babića o teškim počecima, redarenju, spavanju u automobilu i dolascima na mukotrpne treninge neposredno nakon noćne smjene na vratima noćnog kluba, nebrojeno puta ispričane su tijekom Alenovog uspona ka vrhu.

Dugo je Alen Babić ‘‘krpao kraj s krajem‘‘ sanjareći o boksačkoj karijeri. Puno toga žrtvovao je ovaj Rovinjanin dok je lovio svoj san, a taman nekako u periodu kad je razmišljao ‘‘dići ruke‘‘ od svega i napustiti boks, otvorila mu se životna prilika.

Babić se jako dopao Dillianu Whyteu na zajedničkim sparinzima i Whyte ga je odlučio progurati u profesionalne vode. U razmaku od devet dana Babić je odradio dva meča i u oba je slavio nokautima. Lazar Stojanović završen je u drugoj rundi borbe, dok je Morgan Dessaux izdržao samo 56 sekundi u ringu s Babićem. Odmah se vidjelo kako Babiću puno bolje odgovara suroviji profesionalni boks, nego tehnički izraženiji, a manje surov amaterski boks. Uz nadimak ‘‘Savage‘‘ koji mu je dodijelio Dillian Whyte, Alen Babić krenuo je u pohod na svjetski vrh.

Iako se Babićeva boksačka tehnika konstantno kritizirala, Alen je nizao pobjedu za pobjedom, a jako dobar posao radio je i po pitanju marketinga. Svojim ‘‘Savage‘‘ alter egom Alen je osvojio Britance i brzo je stekao zavidnu popularnost na Otoku. U prilog mu je išao njegov beskompromisni stil borbe, kao i velika aktivnost. Alen je u dvije i pol godine odradio čak 10 profesionalnih nastupa.

Pridobio je Alen i mnoštvo regionalnih boksačkih fanova, a osvajao ih je svojom skromnošću. Babić je djelovao kao utjelovljenje termina ‘‘People‘s champ‘‘ (‘Prvak iz naroda‘) i njegova popularnost rapidno je rasla.

Nakon deset uvodnih pobjeda, Alen je dobio priliku boksati za WBC-ov Silver pojas u bridger kategoriji. Adam Balski bio je njegov protivnik, a Poljak se pokazao najozbiljnijim protivnikom u dotadašnjoj Babićevoj karijeri. Bio je to odličan meč na deset rundi, a Babić je na koncu slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Leonardo Pijetraj svo to vrijeme bio je Babićev trener. Može se reći kako je legendarni hrvatski boksački trener osoba koja je Babića učila ‘‘prvim boksačkim koracima‘‘. Kao što svi već znaju, suradnja Babića i Pijetraja raspala se neposredno prije Babićevog najvažnijeg meča u karijeri.

Alen je u travnju (4. mjesec) prošle godine boksao protiv Lukasza Rozanskog za WBC-ovu svjetsku titulu u bridger kategoriji. 2019. godine ranije Babić je razmišljao o povlačenju iz boksa, a četiri godine kasnije mogao se popeti na svjetski tron bridger kategorije.

Nažalost po Alena, sve je pošlo po krivu. Poljaci su dali sve od sebe da poremete Babićevu koncentraciju tijekom ‘‘fight weeka‘‘, a novi trener Anthony ‘‘Chill‘‘ Wilson jednostavno nije mogao uskočiti u ‘‘cipele‘‘ Leonarda Pijetraja. Alen je u najvažnijoj borbi svoje karijere pružio uvjerljivo najlošije izdanje u profesionalnoj karijeri.

Neustrašivi ‘‘Savage‘‘ izgledao je neprepoznatljivo u meču protiv Rozanskog i poražen je tehničkim nokautom u prvoj rundi. Nakon teškog poraza od Poljaka, uslijedio je ‘‘crni period‘‘ Babićeve karijere. Anthony Wilson nestao je bez traga nakon tog meča i Babić je ostao sam, bez trenera i bez tima.

Alen se našao na meti mnoštva kritika, javnost je masovno stala na stranu Leonarda Pijetraja, a dugo se Babić borio i s nedostatkom želje za povratkom treninzima. Volju je polako vraćao trenirajući po raznim dvoranama u Hrvatskoj i okolici, a Pijetraju je ponudio ‘‘ruku pomirenja‘‘ kako bi obnovili suradnju. Međutim, Pijetraj je bio jasan kako je suradnja između njega i Babića završena priča i Alen je morao prihvatiti činjenicu da će morati pronaći novog mentora.

Babiću nije trebao samo kvalitetan boksački znalac. Alen je trebao kompletno okruženje koje će vratiti njegovu narušenu ljubav ka boksu, trebao je ozračje u kojem će moći aktivirati svoj ‘‘Savage‘‘ alter ego. Nešto takvo pronašao je u Irskoj, u dvorani renomiranih trenera Stevea Collinsa i Paschala Collinsa.

‘‘U samo nekoliko kratkih dana, Irci su uspjeli vratiti moj boksački duh! Nisam znao gdje idem i zašto odlazim u dvoranu Stevea i Paschala Collinsa, ali svejedno sam otišao (djelomično iz poštovanja prema Dillianu Whyteu i timu koji su mi preporučili ovu dvoranu, a djelomično i jer se radi o klubu mog prijatelja i bivšeg protivnika, Nialla Kennedyja, buduće boksačke zvijezde Thomasa Cartyja i UFC-ove zvijezde Johnnyja Walkera). Zbog svega toga, dao sam im priliku. Znate kako kažu: ‘Kad ništa ne očekujete, sve vam se otvori‘. Upravo to se i dogodilo. Bilo je sjajno. Moj boksački duh napunjen je novom energijom, a otvorila su se i neka nova vrata.‘‘, poručio je Babić krajem prošle godine, ali tada još uvijek nije definitivno odlučio kojoj dvorani će se pridružiti.

Najavio je Babić u to doba kako će posjetiti još nekoliko dvorana, ali bilo je više nego jasno da je on svoj novi boksački dom pronašao u Irskoj. Babić je još poručio kako će uskoro pustiti ‘‘Savagea u novo osvajanje, svojevrsno iskupljenje.‘‘

Njegova misija iskupljenja započinje danas, borbom protiv engleskog boksača Stevena Robinsona. Englez nadimka ‘‘Drago‘‘ nekoć se bavio nogometom i bio je golman, ali zbog ozljede morao je prekinuti nogometnu karijeru. Kroz djetinjstvo pokazivao je borilački duh i volio se potući na ulici, ali srećom, tu energiju odlučio je iskoristiti unutar boksačkog ringa.

Nadimak ‘‘Drago‘‘ prati ga zbog fizičke sličnosti s Ivanom Dragom, zastrašujućim antagonistom iz kultnog Rocky IV filma. Robinson na svojim hlačicama čak nosi i natpis ‘‘USSR‘‘, ali ipak nije tako kvalitetan i opasan poput Ivana Drage.

Robinson iza sebe ima osam profesionalnih boksačkih mečeva, a upisao je šest pobjeda i dva poraza. Ovaj 201 centimetar visoki teškaš trenutno je 162. teškaš svijeta prema BoxRec-ovoj rang ljestvici, a naš Babić sigurno je najzvučniji protivnik u Robinsonovoj dosadašnjoj karijeri.

Alen bez sumnje ulazi u ovaj meč kao favorit, a dođe li ‘‘Savage‘‘ do lake pobjede, ne sumnjamo da će se naći kritičari koji će osuditi Babića da je boksao protiv ‘‘nekakve kante‘‘ i ‘‘nedoraslog protivnika‘‘. Robinson možda nije elitni teškaš, ali nikako nije borac kojeg unaprijed možemo otpisivati.

Uostalom, Alen Babić u ovoj fazi karijere ne treba elitnog protivnika. 162. teškaš svijeta idealan je protivnik za ‘‘novi početak‘‘ Alena Babića. Da, Alen danas kreće u novi početak, u misiju iskupljenja. Da ne bude zabune, Alen nikome osim samom sebi nije dužan iskupiti se.

‘‘Ja bez boksa ne postojim.‘‘, riječi su koje smo također nebrojeno puta čuli kako izlaze iz Babićevih usta.

Unatoč takvoj povezanosti s boksom, Alen je dobar dio posljednjih godinu dana proveo odvojen od boksa, u svojevrsnom stanju zasićenosti i osjećaja odbojnosti ka boksu. Svi se sjećaju kako je ‘‘Savage‘‘ uvijek isticao da želi biti poput ‘‘old school‘‘ boksača koji nastupaju desetak puta godišnje i ne mare za ‘‘score‘‘, niti padaju u ponor nakon jednog poraza.

Ipak, sve to dogodilo se Babiću. Alen je potonuo nakon prvog poraza i izgubio je identitet na kojem je gradio svoj lik i djelo. Baš zato, Alen Babić mora se iskupiti samom sebi, svom izgubljenom identitetu.

Nebrojeno puta Babić se vraćao na početak i počinjao je ‘‘od nule‘‘. Dobar dio svog života proveo je stagnirajući i nadajući se pomaku s ‘‘mrtve točke‘‘, a ovakve situacije nešto su na što je navikao tijekom svog života i amaterske boksačke karijere. Činjenica je kako je Babić izgubio samog sebe kročeći ka napadu na svjetsku titulu i vrijeme je da vrati svoj izgubljeni identitet. Nema sumnje kako bi Alen do kraja svog života žalio kada bi sve odbacio nakon prvog poraza.

Stoga, misija iskupljenja započinje danas, a vjerujemo kako već jedan upečatljiv nastup može obrisati gotovo svu gorčinu nastalu nakon poraza od Lukasza Rozanskog.

‘‘Borac je dobar onoliko koliko je bio dobar u posljednjem meču.‘‘, uzrečica je koju često čujemo u borilačkim krugovima. Babić je u svom posljednjem meču izgledao neprepoznatljivo, ali ako su Irci uspjeli probuditi onog starog ‘‘Savagea‘‘ i njegov neustrašivi mentalitet, ne sumnjamo kako će Alen večeras podsjetiti fanove zašto su ga toliko voljeli u počecima njegove profesionalne karijere.

Gdje i kada možete pogledati ovaj meč?

Meč između Alena Babića i Stevena Robinsona dio je boksačke priredbe koja će se večeras održati u londonskoj O2 Areni. Frazer Clarke i Fabio Wardley predvodit će taj boksački spektakl.

SK Fight TV kanal prenosit će Alenovu borbu, a prema onome što su naveli u TV rasporedu, prijenos na njihovom TV kanalu počinje u 17:30 sati. Babićev meč očekuje se u 18:00 sati.

Sretno, ‘‘Savage‘‘!

Linker
31. ožujak 2024 14:55