K1 i Boks

Canelo Alvarez ugovorio meč za idući mjesec, branit će dvije titule

Saul Canelo Alvarez
 David Leah/Mexsport/Afp
Turski boksač Avni Yildirim pokušat će 27. veljače napraviti nešto u što gotovo nitko ne vjeruje

Po mnogim listama trenutno najbolji "pound-for-pound" boksač svijeta, Saul "Canelo" Alvarez, u ring će ući 27. veljače te će braniti WBC i WBA titule prvaka super srednje kategorije. Bit će to drugi meč za Meksikanca od prekida suradnje s Golden Boy Promotionsom i povratak u ring tek nešto više od dva mjeseca nakon dominantne pobjede protiv Calluma Smitha.

U spomenutom meču protiv Smitha, Alvarez je obranio WBA titulu i uzeo upražnjenu WBC-ovu, a sad ga odmah čeka WBC-ov propisani izazivač, 29-godišnji Avni Yildirim.

Yildirim (21-2, 12 KO) je boksač kojeg je šira javnosti upoznala 2017. godine, kao sudionika prve sezone World Boxing Super Series turnira. No, nije se tamo proslavio, budući da je već u prvom kolu prekidom u trećoj rundi eliminiran od strane Chrisa Eubanka Jr. Nakon tog meča naslagao je pet pobjeda i dobio priliku boriti se u za WBC pojas. Taj meč odradio je u veljači 2019. godine, no poražen je tehničkom odlukom nakon deset rundi od Anthonyja Dirrella, koji nije bio u stanju odraditi meč do kraja zbog posjekotine. Dirrell je nakon toga izgubio pojas od Davida Benavideza, koji nedugo nakon toga pada na doping testu pa mu je isti oduzet. Tako je došao do Canela, a zanimljivo je kako je Yildirim ostao propisani izazivač unatoč tome što u protekle dvije godine nije odradio niti jedan meč.

Turski boksač ući će u meč kao veliki autsajder, do čega dovodi zapravo više činjenica. Prva je ta spomenuta dvogodišnja pauza, a druga je podatak da do sada nije savladao niti jednog poznatijeg boksača. Ipak, priliku suprotstaviti se Canelu te pored toga i pristojno zaraditi, naravno da neće propustiti. Osim toga, boksači su ljudi mentalnog sklopa da su uvijek uvjereni u svoju pobjedu i to Avniju nitko ne može oduzeti. Dok god su u ringu jedan preko puta drugog, šansa je njegova.

Ipak, da i tim iza Alvareza (54-1-2, 36 KO) baš ne vjeruje u mogućnost poraza njihovog boksača, dokazuju njihove akcije. Naime, već se radi i na idućem Canelovom meču, onom o kojem se već neko vrijeme govori. Budući da je Meksikanac, Alvarezu puno znači nastup na "Cinco de Mayo" praznik, odnosno prvog vikenda u svibnju. Kako je istog propustio prošle godine, ove godine to nikako nema namjeru ponoviti. Informacije govore kako je sve bliže službena potvrda meča protiv WBO prvaka, Billy Joea Saundera (30-0, 14 KO). To bi već bio vrhunski meč i ozbiljan ispit za popularnog Meksikanca, ali i prilika dodavanje treće titule. Informacija govore kako bi se meč uskoro trebao potvrditi, što bi značilo tri meča za Canela u samo šest mjeseci razmaka. Izuzetno velika brojka za jednog svjetskog prvaka, budući da je nekako postalo uobičajeno da se takvi bore dva puta godišnje.

Linker
27. lipanj 2024 07:42