IPA III

Konačno izglasan instrument za financiranje EU kandidatkinja "težak" 14,2 milijardi eura

Riječ je o omotnici čija je glavna zadaća razvoj Zapadnog Balkana, a iznos će koristiti sedam zemalja regije
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula sudjelovao je kao pregovarač na trijalogu institucija EU
 Bruno Konjevic/Cropix

- Nova generacija IPA III instrumenta ojačat će demokratske, normativne i socio-ekonomske transformacije zemalja kandidatkinja za pristupanje Europskoj uniji, a tako će se osigurati pametnija, usmjerenija, vidljivija i održivija potpora kandidatkinjama na putu prema članstvu u EU – zaključio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP, S&D) nakon današnjeg finalnog trijaloga u kojem je sudjelovao kao pregovarač u ime svoje političke grupacije.

Podsjetimo, IPA III je dugoročna investicija Europske unije u regiju Zapadnog Balkana ukupne vrijednosti 14,2 milijardi eura, kojom Bruxelles osigurava da razvoj zemalja kandidatkinja bude usklađen s ciljevima EU i općim europskim vrijednostima. Glavna zadaća te financijske omotnice je pružiti podršku zemljama kandidatkinjama za članstvo u Uniji u reformama koje su dužne implementirati kao preduvjet daljnjeg napretka prema punopravnoj pripadnosti zajednici europskih zemalja. Pravo na korištenje imat će sedam zemalja korisnica; Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

IPA III za cilj će imati doprinijeti ciljevima zaštite klime i okoliša, ljudskih prava te ravnopravnosti spolova, a radit će i na jačanju strateške komunikacije i borbu protiv dezinformacija. Također, unaprijedit će i uvjetovanost koja se odnosi na demokraciju, ljudska prava i vladavinu zakona, a predviđena je i obustava financijske pomoći u slučaju da dođe do nazadovanja u dotičnim područjima.

Ovaj je projekt financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija [objava] odražava samo stajalište autora te se Europska komisija ne može smatrati odgovornom ni za kakvu upotrebu informacija sadržanih u njoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:48