Brexit

Ujedinjena Kraljevina u jeku pandemije na korak od "sistemske ekonomske krize"

Prognoza je dio povjerljivog izvještaja vladinih stratega do koje je došao Guardian.
Britanski ministar financija Rishi Sunak
 Jessica Taylor

Sve je veća vjerojatnost da će se Velika Britanija suočiti sa "sistemskom ekonomskom krizom" dok se usred drugog vala pandemije koronavirusa njezin izlazak iz Europske unije bliži kraju. Prognoza je dio povjerljivog izvještaja vladinih stratega do koje je došao Guardian. Izvještaj predviđa "razumno najgori scenarij" s kojim bi se mogla suočiti različita područja iz nacionalnog života, od sustava zdravstvene zaštite (NHS) do naftne industrije i sigurnosti, s istekom prijelaznog razdoblja za Brexit koje završava 31. prosinca. Prijetnje koje bi mogle zahvatiti Otok rangirane su prema tri boje semafora: crvena, žuta i zelena. U područje visoke zabrinutosti spadaju javni neredi zbog utjecaja recesije na skupine s niskim ekonomskim primanjima, socijalnu skrb i opskrbu hranom. Izvješće navodi rizik od poskupljenja namirnica s kojim bi se zemlja mogla suočiti i smanjenje dostupnosti zaliha. Vlada nije komentirala sadržaj dokumenta koji je procurio u javnost, no rekla je da je sve to dio "intenzivnog planiranja" i "odražava odgovornu vladu koja osigurava da smo spremni za sve moguće scenarije".
Ministar financija Rishi Sunak jučer je objavio plan potrošnje u kojem će se izdvojiti 4,6 milijardi funti potpore nezaposlenima. Mjere za usporavanje širenja virusa zaustavile su poslovanje i izazvale porast stope nezaposlenosti u Velikoj Britaniji u rujnu na 4,8 posto - najvišu razinu u četiri godine. Sunakov plan predviđa povećanje potrošnje za NHS, obranu, zeleno gospodarstvo i ekonomsko izjednačavanje regija. Također, Sunak postavlja javne usluge u središte ekonomskog preporoda.
Vladin odgovor na covid-19 doveo je do golema povećanja potrošnje i zaduživanja. Očekuje se da će se javno zaduživanje povećati na 372 milijarde funti - u usporedbi s 55 milijardi funti koje je vlada prvotno očekivala posuditi. Oporba je kritizirala "neodgovorne izbore" tijekom pandemije zbog kojih je zemlja doživjela najgori gospodarski pad od zemalja G7 i stvorila krizu za radna mjesta. "Moj prioritet broj 1 je zaštita radnih mjesta i sredstava za život", rekao je Sunak te dodao kako će plan potrošnje "osigurati da nitko ne ostane bez nade ili mogućnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 01:41