Nijanse

Nova švedska proislamska stranka do Parlamenta želi doći na krilima podrške turske manjine

Politički analitičari smatraju da bi stranka mogla narednih godina doživjeti nagli porast broja simpatizera
Ilustracija
 Francis Joseph Alamy/Profimedia

Nova švedska proislamska stranka Nyanset (op.a Nijanse) na parlamentarnim bi izborima 2022. godine mogla prijeći izborni prag od 4 posto na krilima sve čvršće podrške turske i muslimanske zajednice, poručio je njezin čelnik Mikail Yuksel svojim TikTok sljedbenicima ovoga petka, napomenuvši im kako su predizborni plakati već postavljeni i u Turskoj.

Politički analitičari smatraju da bi stranka osnovana 2019. godine narednih godina mogla doživjeti nagli porast broja simpatizera u Švedskoj, u kojoj prema trenutnim procjenama živi čak 810.000 muslimana, tj. 8,1 posto ukupnog stanovništva te kraljevine. Od tog postotka, čak 50.000 ljudi ima tursko podrijetlo.

No, stranka Nyanset tvrdi da bi njihov program mogao zaintrigirati sve Šveđane, neovisno o njihovoj vjeroispovijesti, porijeklu, boji kože i socioekonomskom statusu, zato što pokrivaju sve društvene segmente; od obrazovanja, preko mirovina do pitanja zdravstva.

Populizam i ksenofobija, tvrde, doveli su do trenda u kojem „liberali više nisu liberali, a socijalisti više nisu socijalisti”. Prema njima, muslimani i migranti afričkog porijekla trebali bi dobiti status nacionalne manjine, dok bi se islamofobija trebala početi kažnjavati. Antisemitizam oštro osuđuju, ali se svejedno opredjeljuju kao pro-palestinska stranka. Odnos prema EU smatraju prijateljskim, no čvrsto odbacuju i najmanju ideju prihvaćanja eura kao zajedničke valute.

- Naša je glavna zadaća spriječiti Švedsku da postane Francuska – rekao je Mikail Yuksel u intervjuu za turski dnevnik Yeni Safak početkom ove godine.

On je u Švedsku kao migrant stigao 2001. godine, a tijekom studija se učlanio u stranku Centar. Iz nje je izbačen uoči izbora 2018. godine, nakon što ga je predsjedništvo optužilo za bliske kontakte s turskim nacionalistima. Yuksel tvrdi da je iz stranke istupio pod pritiskom, zato što nije dovoljno oštro istupao protiv režima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:27