Otvoreno pismo

Konferencija o budućnosti Europe: Europa sluša i odgovara, to je pravi model

Mladi su odvažno predstavljali ideje o nizu europskih politika, od zdravstvene do gospodarske, od socijalne do obrazovne

Ognian Zlatev, šef predstavništva EK u Hrvatskoj

 Ognian Zlatev

Ovog vikenda se oko 200 građana iz cijele Europe sastaje u Maastrichtu kako bi razgovarali o temi koja je trenutno vrlo značajna na političkim dnevnim redovima svih europskih zemalja, o ulozi Europske unije u svijetu.

Građani, sudionici rasprave koja se održava u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, utvrdit će preporuke koje će biti upućene europskim institucijama u vezi s ciljevima i strategijama sigurnosne, obrambene, vanjske i trgovinske politike Europske unije. Također, preporuke će pokrivati ​​područja humanitarne pomoći, razvojnu suradnju, proširenje i migracije.

U kontekstu rastućih geopolitičkih napetosti, s diplomatima i političarima diljem svijeta u intenzivnim pregovorima, ova rasprava pružit će europskim građanima priliku da izraze zabrinutost i ponude preporuke o tome kako se Europska unija može nositi s brojnim izazovima koji su pred nama. Dvadesetak građana će na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe, od 11. do 12. ožujka u Strasbourgu, iznijeti preporuke i raspravljati o njima s europarlamentarcima, političarima, europskim povjerenicima, predstavnicima drugih tijela Europske unije i s predstavnicima civilnog društva.

Konferencija je zajednički pothvat europskih institucija i jedinstvena je paneuropska vježba demokracije. Najveća dodana vrijednost i inovacija Konferencije je okupljanje nasumično odabranih građana iz cijele Europske unije. Tako su i građani Hrvatske imali priliku sudjelovati u nizu takvih rasprava. Nasumično odabrani građani predstavljaju različite generacije i različitog su porijekla. Mogu komunicirati i dijeliti svoje ideje na materinjim jezicima, raspravljati o tome kako zamišljaju Europsku uniju budućnosti u kojoj žele živjeti i raditi. Predstavljaju svoje ideje ministrima, nacionalnim i europskim parlamentarcima, sindikalistima, nevladinim organizacijama, predstavnicima gospodarstva i ključnim dionicima iz cijele Europe te raspravljaju s njima.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organiziralo je petnaestak rasprava te vrste diljem Hrvatske, od početka Konferencije u lipnju 2021. do danas. Na tim raspravama, mladi su vrlo odvažno predstavljali svoje ideje i prijedloge o nizu europskih politika, od zdravstvene do gospodarske, od socijalne do obrazovne, od slobode medija do demokratskih standarda. Puno se raspravljalo o mogućim rješenjima za zelenu i digitalnu tranziciju, na koji način i kojim tempom bi se te tranzicije trebale odvijati, a da budu pravedne i svima donesu napredak i razvitak.

Predstoje nam još dvije panel rasprave, u Maastrichtu ovog vikenda i u Dublinu, od 25. do 27. veljače.

Po mom mišljenju, rasprava koja će se održati u Maastrichtu vrlo je simbolična i na mnogo načina utjelovljuje dragocjen model demokracije koji je nažalost ugrožen u mnogim dijelovima svijeta, pa čak i u Europi.

Zato sam uvjeren da je Konferencija o budućnosti Europe jedinstvena i povijesna prilika za našu demokraciju. Naše demokratske standarde ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, već ih moramo unaprijediti upornim radom i zajedničkim snagama oblikovati Europu koju naši građani žele sada i za buduće generacije.

Do ovog ljeta Konferencija će donijeti konačne zaključke i ponuditi smjernice o budućnosti Europe. Zatim je na čelnicima i institucijama Europske unije da, sukladno njihovim obećanjima, uvaže ideje europskih građana za našu zajedničku budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:16