Konkretni rezultati

Komisijino Izvješće potvrdilo rezultate instrumenta SURE kojim su se u krizi očuvala radna mjesta

Pomoć u okviru te mjere primilo je 25 milijuna ljudi što je otprilike četvrtina ukupnog broja zaposlenih osoba u 18 članica EU
Iako je alocirano više od 90 posto ukupne omotnice, članice u sklopu na raspolaganju imaju još 9 milijardi eura pomoći
 Thomas Kienzle/AFP

Europska komisija je objavila svoju prvu preliminarnu procjenu učinka instrumenta SURE 'teškog' 100 milijardi eura čija je glavna zadaća bila zaštititi radna mjesta i prihode radnika pogođenih pandemijom covida-19.

Zahvaljujući instrumentu SURE, stoji u Izvješću, uspješno su se ublažile vrlo ozbiljne socioekonomske posljedice krize uzrokovane koronavirusom; stopa nezaposlenosti u članicama koje su koristile mjeru rasla je osjetno manje nego tijekom svjetske financijske krize, i to unatoč činjenici da je BDP pao više nego što se inicijalno očekivalo.

Potporu je u okviru tog instrumenta tijekom 2020. godine primilo 25 od 30 milijuna ljudi, što je otprilike četvrtina ukupnog broja zaposlenih osoba u 18 država članica. Procjenjuje se da je radno mjesto zahvaljujući ovoj mjeri sačuvalo čak 1,5 od ukupno 2,5 milijuna poduzeća pogođenih pandemijom covida-19. Na krilima visokog kreditnog rejtinga Europske unije, države članice su korištenjem instrumenta SURE uštedjele čak 5,8 milijardi eura na kamatnim stopama, a očekuje se da bi i buduće isplate mogle dovesti do novih ušteda.

Podsjetimo, instrument SURE jedan je od ključnih elemenata Europske komisije kojim se pruža financijska potpora u obliku povoljnih zamjena za podmirivanje troškova skraćenog radnog vremena, očuvanje radnih mjesta, potporu prihodima i nekih zdravstvenih mjera. Iako je alocirano više od 90 posto ukupne omotnice, članice u sklopu instrumenta na raspolaganju imaju još 9 milijardi eura pomoći, a sve što je potrebno za njihovo korištenje je pravovremeno podnošenje zahtjeva za potporu. Sposobnost Europske unije da prikupi sredstva za instrument SURE poduprta je jamstvom svih država članica u iznosu od 25 milijardi eura, što je snažan znak europske solidarnosti.

- Ova mjera dokazala je svoju vrijednost samim time što je tijekom krize uspješno očuvala radna mjesta i poslovanje poduzeća. Na putu oporavka i dalje ćemo donositi mjere kojima se čuvaju radna mjesta i pruža aktivna potpora radnicima – poručio je povjerenik Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana.

Pozitivan učinak mjere SURE pozdravio je i njegov kolega Johannes Hahn.

- Komisija je prvi put u povijesti na tržištima izdala obveznice s društvenim učinkom kako bi prikupila novac koji je pridonio očuvanju radnih mjesta. Rezultat je konkretan i opipljiv – kazao je austrijski povjerenik.

Izvješće u cijelosti pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:53