Komentar

Europska studentska iskaznica mnogo je više od jedne samo obične kartice

Poboljšana verzija aplikacije Erasmus dostupna je od 2021., a dosad ju je preuzelo više od 160.000 studenata.

Maria Gabriel, povjerenica EU-a za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

 Jean-christophe Verhaegen

Maria Gabriel, povjerenica EU-a za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade

Imamo velike planove za sektor visokog obrazovanja u EU-u.

Ti se planovi mogu ostvariti samo ako se i studenti i nastavno osoblje mogu lako premještati s jednog sveučilišta na drugo i iz jedne države članice u drugu radi što boljeg iskustva učenja i poučavanja. Jer ništa nije poticajnije od izloženosti različitim idejama, akademskim okruženjima i pristupima.

Naravno, mnogi već koriste ponude za mobilnost, ali je potrebno puno papirologije da bi im se, na primjer, odobrili kolegiji ili priznali bodovi. To im se može činiti prevelikim opterećenjem i odvratiti ih od prijave.

Željeli smo modernizirati i pojednostavniti taj proces.

Zato smo povodom 35. godišnjice programa Erasmus+ malo zastali i zapitali se:

Kako bi bilo da postoji jednostavan način za dokazivanje identiteta i statusa studenata, koji bi im omogućio izravan pristup studentskim uslugama u cijelom EU-u? I kako bi se to moglo povezati sa sigurnom digitalnom razmjenom informacija o studentima među visokim učilištima koja sudjeluju u programu Erasmus+? Kako bi sudjelovanje u programu Erasmus+ moglo biti još ugodnije za sve one koji žele otići u inozemstvo radi studiranja, stažiranja ili naukovanja, ili sudjelovanja u razmjeni osoblja u svim područjima obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta?

Tako je nastala inicijativa za europsku studentsku iskaznicu.

Ona nam omogućuje da digitaliziramo sve što je povezano s organizacijom mobilnosti studenata u okviru programa Erasmus+, od pružanja informacija i postupaka prijave do priznavanja bodova, od razmjene podataka o studentima do digitalnog potpisivanja dokumenata.

Zvuči kao velika promjena? I jest.

Kako bismo svoj ambiciozni plan proveli u djelo, povezujemo četiri mjere od kojih se svaka odnosi na jednu konkretnu potrebu.

Tu je, dakako, sama europska studentska iskaznica, po kojoj je inicijativa dobila ime. Kreirali smo alat koji jamči sigurnu razmjenu informacija o studentima te im omogućuje da jednostavno prelaze s jednog visokog učilišta na drugo. No s iskaznicom studenti mogu mnogo više, na primjer pristupiti internetskim tečajevima i uslugama koje se pružaju na drugim visokim učilištima. Taj dodatak postojećim, nacionalnim studentskim iskaznicama ima obećavajući početak: dosad je 2,6 milijuna studenata svoje iskaznice pretvorilo u europske studentske iskaznice. Do 2025. svi bi studenti u Europi trebali moći uživati u njezinim prednostima, među kojima su i pristup knjižnicama, prijevozu i smještaju ili popustima za kulturne aktivnosti u cijelom EU-u.

Kako bi se studentima omogućilo da potvrde svoj status preko granica i u raznim ustanovama, bio je potreban siguran i pouzdan digitalni identifikator studenata: Komisija je zato uvela elektroničku identifikaciju za europske studente, koja omogućuje lokalnu autentifikaciju i globalni pristup uslugama.

Kao dopuna iskaznici i elektroničkoj identifikaciji studentima je na raspolaganju i aplikacija Erasmus+, preko koje mogu lako pristupiti korisnim informacijama koje su im potrebne prije, tijekom i nakon mobilnosti. Ta je aplikacija i internetski prostor za druženje, u kojem se studenti mogu upoznati i razgovarati o svojim iskustvima. Poboljšana verzija dostupna je od 2021., a dosad ju je preuzelo više od 160.000 studenata.

U razgovorima sa studentima iz cijelog EU-a bilo mi je drago čuti koliko su ovi pothvati pozitivno utjecali na njihovo iskustvo u okviru programa Erasmus+.

Lina Mohorić sa Sveučilišta u Rijeci nakon sudjelovanja u studijima programa Erasmus+ u Pragu 2020./2021. gleda na to iskustvo ovako:

"Mislim da su moji kolege uvijek mislili da je razmjena studenata nešto što bi im nepotrebno zakompliciralo život, ali nisu imali prilike iskusiti njezine prednosti. Smatram da će aplikacija Erasmus+ i internetski ugovor o učenju imati važnu ulogu u tome da istina izađe na vidjelo i da predivno iskustvo mobilnosti postane pristupačnije."

Tražeći načine da učinkovitije organiziramo administrativne postupke, u inicijativu smo uključili i mrežu Erasmus bez papira. Trenutačno više od 3000 visokih učilišta u EU-u na internetu razmjenjuje podatke preko te mreže, potpisuje sporazume o suradnji s drugim sveučilištima i sklapa ugovore o učenju sa studentima koji sudjeluju u mobilnosti. Do 2023. želimo povezati sva sveučilišta u EU-u.

Bliže smo modernom i učinkovitom upravljanju mobilnošću nego ikad prije. To neće samo uvelike pojednostavniti situaciju za sve uključene, nego će i poboljšati kvalitetu obrazovanja u EU-u i stvoriti uvjete za mnogo više mobilnosti studenata, u skladu s ciljevima europskog prostora obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:21