Srž načina života EU

Europska komisija predstavlja Akcijski plan za integraciju i uključivanje 2021.-2027.

Naime, izvan Europske unije rođeno je oko 34 milijuna ukupnih stanovnika, što je otprilike 8 posto građana EU.
European Commissioner for Promoting our European Way of Life Margaritis Schinas (L) and European Commissioner for Home Affairs Ylva Johansson arrive for a press conference at EU headquarters in Brussels, on November 24, 2020 after European Union presented its EU Action Plan on Integration and Inclusion for 2021-2027. (Photo by Virginia Mayo/POOL/AFP)
 Virginia Mayo

Europska komisija jučer je predstavila Akcijski plan za integraciju i uključivanje kojim u periodu između 2021. te 2027. godine namjerava promicati uključivanje svih ljudi, priznavanje doprinosa migranata Europskoj uniji te uklanjanje mogućih prepreka daljnjoj inkluzivnosti osoba migrantskog podrijetla u europskom društvu koje bi se trebalo temeljiti na načelu da se moraju potruditi i osoba koja se integrira i zajednica domaćin.

Naime, izvan Europske unije rođeno je oko 34 milijuna ukupnih stanovnika, što je otprilike 8 posto građana EU.

„Uključivanje svih ljudi srž je europskog načina života, a politike za integraciju i uključivanje nužne su za migrante koji su tek došli u EU i lokalne zajednice te pridonose povezanosti društva i jačanju gospodarstva. Osobama koje imaju pravo boraviti u Europi trebamo pružiti pomoć da ostvare svoj puni potencijal i preuzmu prava i obveze naše Unije” poručio je povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas tijekom predstavljanja novih mjera.

„Migranti su 'mi', a ne 'oni'. Svi imaju svoju ulogu u osiguravanju povezanosti naših društava. Integracija i uključivanje podrazumijevaju da trebamo poslušati migrantske zajednice i svima omogućiti da ostvaruju svoja prava, neovisno o porijeklu.” kazala je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Kao što je Europska komisija i naglasila u sklopu novog pakta o migracijama i azilu, uspješna integracija i uključivanje važni su za upravljanje politikom migracija i azila, kao i za socijalnu koheziju te dinamično gospodarstvo koje je u interesu svih.

U akcijskom je planu predložena i ciljana te prilagođena potpora kojom se u obzir uzimaju pojedinačne karakteristike koje bi mogle predstavljati izazov za osobe migrantskog podrijetla, kao što su rodna i vjerska pitanja.

Iako su za donošenje i provedbu socijalnih politika prvenstveno odgovorne nacionalne vlade, Europska unija ima važnu ulogu jer ih podupire financiranjem, smjernicama i poticanjem važnih partnerstava, a neke od glavnih mjera su; uključivo obrazovanje i osposobljavanje, bolje prilike za zapošljavanje i priznavanje vještina, pristup zdravstvenim uslugama te pristup odgovarajućem stanovanju.

Za provedbu akcijskog plana mobilizirat će se sredstva Europske unije te osnovati partnerstva svih uključenih dionika; migranata, zajednica domaćina, socijalnih i gospodarskih partnera, civilnih društava, lokalnih i regionalnih vlasti te privatnog sektora.

Više informacija možete pronaći ovdje.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:39