Veliki nagradni natječaj!

UPOZNAJTE VLASNIKE DNEVNIH BORAVAKA I PROČITAJTE STAVOVE ŽIRIJA 'Namještaj je rađen po mjeri prema mojim idejama'

PROFIL

VLASNICA: Sandra Katona Šesto
INFO: dnevni boravak površine 37 kvadrata u kući od 135 kvadrata
LOKACIJA: Zagreb

Gdje se nalazi boravak? Koliko je velik dnevni boravak, a koliko cijeli životni prostor?

Radi se o kući u nizu u Zagrebu, ukupne površine 135 četvornih metara, a sastoji se od ulaznog prostora, WC-a za goste, kuhinje, blagovaonice i boravka te natkrivene terase, sve u prizemlju, radne sobe, spavaće sobe s balkonom i kupaonice na katu te podrumskog prostora. U veličinu boravka od 37 kvadrata uračunata je i površina kuhinje i blagovaonice jer se radi o jedinstvenom prostoru.

GLASAJTE ZA NAJLJEPŠI DNEVNI BORAVAK

Prema čijoj je ideji prostor uređen?

Kompletno preuređenje, uključujući tlocrtni raspored i dizajn namještaja izvedeno je prema mojim idejama i nacrtima.

Gdje se pronašli inspiraciju za uređenje svojeg dnevnog boravka?

Inspiraciju za uređenje pronalazila sam istraživanjem na internetu, praćenjem web stranica i TV emisija o dizajnu interijera te obilaženjem trgovina s opremom i namještajem.

Što vam je bilo važno prilikom uređenja?

Pri uređenju najvažnije mi je bilo stvoriti funkcionalan prostor ugodan za život, koji će ujedno najbolje iskoristiti raspoloživi prostor i osigurati dovoljno elemenata za pohranu stvari. Bitno mi je bilo postići estetiku prostora koja će istodobno pružiti osjećaj doma.

Koji materijali i boje prevladavaju u dnevnom boravku?


Korištene su neutralne boje drva, bijela i siva, uz dodatak petrolej plave na jednom kuhinjskom zidu i komodi. Petrolej i žuta boja korištene su za detalje. Velik dio dekoracija su obiteljsko nasljeđe.

Gdje je nabavljen namještaj?

Podovi u cijelom prizemlju pokriveni su keramičkim pločicama - imitacija drveta. Oko 90% namještaja rađeno je po mjeri prema mojim idejnim rješenjima, uglavnom od iverala i manjim dijelom drveta. Kutna garnitura također je rađena po narudžbi. Stol, stolice i stolići za kavu te pojedini detalji kupljeni su u Lesnini, Emmezeti i Ikei.

Koliko je dugo trajalo uređenje? Kakve je sve radove uređenje zahtijevalo?

Budući da se ovdje radilo o kompletnom preuređenju kuće koja nije uređivana gotovo 30 godina, što je uključivalo rušenje nekih pregradnih zidova, izmjenu instalacija, unutarnje i vanjske stolarije, sanitarija, uređenje podova i zidova te izradu namještaja po mjeri, preuređenje je trajalo oko deset mjeseci.

Koliko ste novca uložili u uređenje?

Iz navedenog razloga gotovo je nemoguće procijeniti troškove uređenja samo za dnevni boravak, ali je bitno istaknuti da je, s obzirom na opseg radova, cilj bio postići optimum cijene i kvalitete kombiniranjem materijala nižeg i srednjeg cjenovnog ranga, uz pojedine nešto skuplje detalje, ovisno o njihovoj namjeni.

Na što ste u uređenju posebno ponosni?

Posebno sam zadovoljna što sam uspjela svoju viziju prostora realizirati u stvarnosti iako mi je ovo bio prvi pokušaj samostalnog uređivanja životnog prostora.

KOMENTARI ŽIRIJA:

arhitektica Kata Marunica (NFO): Prostor boravka je visinski razdvojen od zone kuhinje i blagovanja što čini prostor dinamičnijim. Ostvarena je kvalitetna veza s vanjskim prostorom lođe dok ugodni vrt postaje glavna kulisa ovog boravka.

arhitektica Mia Roth - Čerina (Roth i Čerina): Manje pomodnih i umjetnih materijala ovaj bi boravak učinio ugodnijim i iskrenije naglasio dobro izvorno stupnjevanje prostora kuhinja-boravak-terasa.

arhitekt Nikica Tabain (KAP4): Boravak se svojom organizacijom kvalitetno odnosi na ostale prostorno-funkcionalne cjeline koje ga okružuju, što korisniku omogućuje ugodno i praktično korištenje. Kombinacija boja zida i podnih obloga te odabranog namještaja čini ugodan i topao sklad, privlačan da se prostor koristi u svojem punom smislu dnevnog boravka.

arhitekt Robert Križnjak (Arhitektonski studio Križnjak): Osim vođenja računa o namještaju, pažljivo je odabrana i osnovna i ambijentalna rasvjeta te time postignuta unikatnost prostora. Provlačenje geometrijskih motiva kroz cijeli prostor.

arhitektica Tatjana Grozdanić Begović (3LHD): Interijeri su scenografije za naše stvarne životne aktivnosti, stvarne događaje. Oni su doživljaj, emocija. Na prostor reagiramo svim osjetilima i pritom stvaramo emocionalnu reakciju. Ako emocionalne reakcije nema, prostor ostaje nezapamćen. Da bi doživljaj bio kvalitetniji, svakom interijeru je dodana muzika. Koji put je to asocijacija koju je u meni izazvala vizualna slika, a koji put je muzika poslužila kao nadopuna vizualnom doživljaju. U svakom slučaju, emocionalna reakcija ni kod jednog boravka nije izostala. Ovaj interijer je neopterećen i lagan kao pjesma "Naive", benda The Kooks.

arhitekt Tomislav Ćurković (Dva Arhitekta): Denivelacijom je postignuta slojevitost i jasna gradacija prostora, bogatiji međuodnos dnevnog boravka s blagovaonicom (kuhinjom) i dvovisinskim zimskim vrtom. Fiksni i interijerski elementi imaju snažan autorski pečat vlasnika.

art direktorica Jutarnjeg lista Antonija Radić Horvat: Još jedan dnevni boravak koji se lijepo nadovezuje na vanjski prostor. Kuhinja i blagovaonica zgodno su odvojene s par stuba, što prostoru daje dinamičnost, a bojama zidova i stilom namještaja stvaraju lijepu i za život ugodnu cjelinu.

direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta Martina Rizman Matić: Usklađen prostor materijalima i bojama, detalji u boji daju dodatnu živost.

zamjenica glavne urednice D&D-a Jelena Kovačević: Spuštanjem iz prostora kuhinje u boravak dobiva se dojam zasebne cjeline, kojoj pogled preko šanka daje nenametljivu posebnost. Klasična crno-bijela igra oživljena je tirkiznim i žutim detaljima, a dobar detalj koji obogaćuje prostor, ali ne odvlači pažnju su jednostavne grafike na zidu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:45