MOĆAN ELEMENT DEKORA

SVI ŽELE VIŠE PRIRODNOG SVJETLA U DOMU Evo kako pravim osvjetljenjem pretvoriti sobu u besprijekornu kombinaciju funkcionalnosti i stila

Jeste li znali da je prirodno svjetlo jedan od sedam ključnih elemenata za postizanje lijepo uređenog interijera, a položaj i vrsta važni su aspekti dizajna interijera? Odabirane boje, teksture, uzorci, veličina sobe i namještaj, kada se spoje s pravim osvjetljenjem pretvaraju sobu u besprijekornu kombinaciju funkcionalnosti i stila

Mnogi elementi neće izgubiti svoje značenje zbog nedostatka svjetlosti poput boja, tekstura ili uzorka. No, svjetlost ne ulazi u tu kategoriju, jer sunčeva svjetlost ima velik utjecaj na očuvanje dobrog zdravlja i kvalitetu življenja, pozitivno utječe na raspoloženje i dobro opće stanje te povećava koncentraciju i sposobnost učenja. Osim toga, čini životni prostor toplim i privlačnim i može vam pomoći u postizanju željenog rezultata. Stoga je iznimno važno da prilikom odabira prozora za vaš dom vodite računa o vrsti i položaju prozora. Jeste li znali da kroz krovne prozore, zbog kuta upadne zrake s krova, dopire dva puta više prirodnog svjetla nego kroz jednaku takvu ostakljenu površinu na pročelju građevine?

Suvremenim načinom života 90 % vremena provodimo u zatvorenom prostoru i od velike je važnosti da klima i ugođaj u tom prostoru budu ugodni i zdravi. Potreba čovjeka za dnevnim svjetlom je prirodna, a njegov nedostatak i sve veća izloženost umjetnoj rasvjeti tijekom učenja i rada ne smanjuje samo našu produktivnost, nego i loše utječe na naše zdravlje.

Već se neko vrijeme velika pažnja posvećuje učinkovitijem korištenju prirodnog svjetla. Zato, ako razmišljate o obnovi kuće ili ste upravo kupili svoj stan, svakako pročitajte ovaj članak kako biste doznali brojne načine na koje se prirodno svjetlo može pretvoriti u moćan element dekora. Ovaj vam vodič daje važne informacije o svim prednostima prirodnog, dnevnog svjetla.

Prirodno svjetlo je važan element vašeg doma

Prirodno svjetlo je iznimno važno za čovjeka te je stoga ključan aspekt svakog doma. Preuređenje doma je idealna prilika za stvaranjem uvjeta za veće količine sunčevog, dnevnog svjetla u kući. Premalo svjetla čini prostorije manjima, a dovoljna količina prirodnog svjetla ostavlja dojam prostranosti i udobnosti.

Količina prirodnog svjetla

Količina potrebnog prirodnog svjetla ovisi o veličini prostorije; a preporučuje se da prozori zauzimaju 10 do 20 % površine prostora. U taj omjer treba uključiti klasične, zidne te krovne prozore, tako da u prostoriji od 10 m2 prozori trebaju zauzimati površinu između 1 i 2 m2. Što znači da soba površine od 10 m2 treba imati prozore s površinom između 1 i 2 m2.

Prirodno svjetlo u domu prije i poslije ugradnje prozora

Kako većina nas veći dio vremena provodi u zatvorenom prostoru, važno je osigurati što više dnevnog svjetla u domu. Prirodna, dnevna svjetlost ima niz prednosti za naše zdravlje i zato je vrlo važno da smo joj što više izloženi. Krovni prozori omogućuju dopiranje prirodnog svjetla u inače mračne prostorije. Ako prilikom uređenje interijera dodate svijetli namještaj i obojite zidove u svjetlije nijanse, to može pomoći pri reflektiranju prirodnog svjetla s vaših krovnih prozora.

Od zatvorenog i tamnog do otvorenog i prozračnog prostora. Svjetlo iznad glave iz izvora kao što je krovni prozor propušta puno sunca u radni prostor kuhinje. Površine od svijetlih materijala kao što su vrata ormara i radne ploče reflektiraju svjetlost te je raspršuju po cijeloj prostoriji.

Ako klasični prozori nisu dovoljni, ravni krovni prozor na stropu može biti dobro rješenje jer će osigurati dovoljno prirodnog svjetla te tako unijeti život u središnji dio prostorije. Ostavljajući dovoljno prostora između namještaja će stvoriti dodatni prostor i dopustiti širenje svjetla.

Krovni prozor na vrhu krova osiguravaju mnogo svjetla u cijeloj prostoriji te obasjavaju sve zidove prirodnom svjetlošću. Tamne površine kao što su tepisi i veći komadi namještaja upijaju svjetlost i čine sobu tamnijom.

Orijentacija prostorija i prozori

Sunce ne utječe samo na količinu svjetlosti u prostoriji, već može značajno utjecati i na temperaturu prostorije. Važno je razmisliti o orijentaciji prozora i prostorija u odnosu na izvor svjetlosti. Orijentacija će također utjecati na odabir veličine prozora.

Zapad

Kako na ovoj strani sunce zalazi, znači da će prostorije na zapadnoj strani kući imati puno svjetla, ali je manje vjerojatno da će se pregrijati. Veliki prozori okrenuti prema zapadu su dobri, a ova strana kuće je pogodna za dnevne sobe.

Jug

Ovo je najtoplija strana kuće s najizravnijim suncem, što može uzrokovati pregrijavanje u toplijim mjesecima. Manji prozori su dobra ideja za prostorije na ovoj strani kuće. Južna strana je također pogodna za dnevne sobe.

Sjever

Veliki prozori u prostorijama okrenutim prema sjeveru su dobra ideja jer će sunce ulaziti direktno kroz njih. Ova strana kuće je hladnija od ostalih i pogodna je za urede, hodnike i pomoćne prostorije.

Istok

Spavaće sobe orijentirane na istok su idealne jer na toj strani izlazi sunce dok se budimo. Ova strana kuće se ne pregrijava tako da je u prostorijama na istočnoj strani moguće ugraditi više većih prozora.

Postavljanje prozora

Dobro rješenje je postavljanje prozora tako da se prati kretanje sunca, omogućujući da zrake sunca ulaze u prostoriju tijekom cijelog dana. Ponekad raspored prostorije ne dopušta postavljanje prozora na najboljim pozicijama te u tom slučaju možete razmisliti o ugradnji svjetlosnih tunela kako bi sunčeva svjetlost ipak ušla u kuću.

Velike sobe

Bolje je imati više prozora koji se nalaze na nekoliko mjesta u sobi, nego jedan veliki prozor.

Uske, duboke prostorije

Duge prostorije bez ikakve mogućnosti za ugradnju prozora u više od jednog zida ili prolaza u sredini kuće, zahtijevaju ugradnju krovnih prozora.

Sobe s nepravilnim kutevima

U nekim prostorijama su zidovi pod nepravilnim kutom. U takvim slučajevima su krovni prozori savršeno rješenje jer će omogućiti ulazak prirodnog svjetla u samu prostoriju.

Osvjetljenje kuhinje i ureda

Prostorije u kojima ćete provesti vrijeme kuhajući ili radeći, trebaju imati puno prirodnog svjetla, stvarajući svijetlu i ugodnu okolinu. Kuhinja bi svakako trebale imati dovoljno osvijetljenu radnu ploču i štednjak, a dobra ideja je imati i mogućnost gledanja van kada stojite za kuhinjskim pultom. Kada je riječ o uredu i osvjetljenosti radnog stola, poželjno je da svjetlo iz prozora pada sa strane kako bi se izbjeglo izravno bljeskanje sunca na zaslonu računala.

Kuhinjski pultovi u blizini prozora imaju najbolju rasvjetu.

U kuhinjama koje nemaju dovoljno svjetla u središtu, rasvjeta se može optimizirati krovnim prozorima.

Optimalno mjesto za radni stol je u neposrednoj blizini prozora, a da svjetlost dolazi sa strane.

Ako se radni stol nalazi u sredini kućnog ureda, prirodno svjetlo se može osigurati ugradnjom krovnih prozora.

Refleksija svjetla

Količina prirodnog svjetla se brzo smanjuje kako se udaljavamo od prozora. Moguće je odrediti koliko daleko u sobu će doći sunčevo svjetlo i to tako da se izmjeri poda do vrha prozora i taj broj pomnoži s dva. Ako je stražnji zid sobe daleko od te zamišljene crte, dobro je osmisliti dodatne načine kako dobiti više svjetla u prostoriji.

Krovni prozori su dobra ideja ako ovo mjerenje pokaže da neće biti dovoljno prirodnog svjetla u prostoriji. Krovni prozori osiguravaju dvostruko više prirodne svjetlosti od okomitih prozora iste veličine te znatno poboljšavaju osvijetljenost prostorija.

Krovne prozore je lako ugraditi u prostorije u potkrovlju, a koje imaju kose stropove. Ako vaša kuća ima ravan krov, mogu se ugraditi orozori za ravni krov ili svjetlosni tuneli.

Optimizacija svjetla u domu

Osim uvođenja prirodne svjetlosti, važna je optimizacija svjetla u domu. Što točno znači? Ako, primjerice, u stanu ulazi puno prirodne svjetlosti sa staklenog zida, mora postojati barem još jedan izvor svjetlosti koji će omogućiti da zrake dolaze iz drugog smjera. Kad god sunčeva svjetlost uđe u prostor iz samo jednog smjera, to će stvoriti puno odsjaja i bacati sjene, što može umanjiti doživljavaj ljepote svih elemenata uređenja doma jednakim intenzitetom.

Kad god višestruko usmjereno svjetlo nije moguće, izvor prirodne svjetlosti treba smjestiti što je više moguće. Što je izvor svjetlosti veći, dublje će prodirati kroz prostor. Ovo jedan od razloga zašto je proširenje prozora do stropa postalo vrlo popularno rješenje prilikom uređenja interijera.

Bijeli okviri prozora su poželjniji

Bijeli okviri prozora reflektiraju svjetlo dublje u prostoriju nego što je to kod onih s tamnim rubom.

Kosa obloga oko prozora

Kada je obloga oko krovnog prozora kosa, u prostor ulazi još više dnevne svjetlost.

Svijetli zidovi

Boje zidova mogu odrediti hoće li se svjetlo dalje širiti u prostoriju ili stvoriti taman, ugodan kutak.

Držite prozorsku dasku praznom

Vaze, biljke i ukrasni predmeti daju vašem domu karakter i stvaraju dobru atmosferu, ali ako se nalaze uz prozor mogu blokirati svjetlo.

Bez obzira želite li da mali stan izgleda veći ili vas zanima otvoren i čist dizajn interijera, prirodna svjetlost vam prilikom uređenja može itekako pomoći.

Više dnevne svjetlosti, više svježeg zraka, više života uz GRATIS vanjsku tendu za sve koji kupe tri ili više prozora. Više o kampanji možete pronaći ovdje: www.velux.hr/akcija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 18:35