najam stana

STVARNO ISKUSTVO jedne serijske podstanarke

Dok smo istraživali teme vezane uz najam stana, naišli smo na djevojku iz Splita koja od fakulteta živi u Zagrebu pa smo je upitali za iskustvo s najmodavcima, cimerima i cijenama. Jelena nam je odgovorila na nekoliko kratkih pitanja o događajima koji su obilježili njezinu "karijeru" podstanara.

Koliko ste dugo podstanar? Sigurno imate puno zanimljivih iskustava!

Jelena: U 10 godina podstanarskog života u Zagrebu imam sam svakakvih iskustava. Statistički većinom pozitivna, no ona neugodna su ostavila jači dojam. Većinu studija sam provela u istom stanu koji je dekorom bio kao rupa, ali imala sam lijep osjećaj doma u njemu i gazdarica i susjeda su mi uistinu bile divne žene. Jedina zamjerka je bila to što su imali sobu u stanu koja nam se nije iznajmljivala, već je služila tome da gazdaričina obitelj povremeno tu prespava kad dođu u Zagreb. To je zaista bilo jednom, dvaput godišnje i nije nam smetalo, osim jednog puta kad nam je nenajavljeno došla četveročlana obitelj za vikend, i to baš onaj kad su i meni roditelji došli, pa nas je bilo 10 u stanu. Red za WC je bio kao u banci! I kad sam te ljude zamolila da ne puše u stanu, smrtno su se uvrijedili jer "nije to moje i što se imam buniti". Zapravo me kod podstanarstva najviše smeta taj stav ''nije tvoje pa se ne buni i nemaš pravo išta zahtijevati''. Ako sam ja fer prema vlasniku, sve plaćam i održavam uredno i bez greške, zašto ne bih imala pravo nešto očekivati ili zahtijevati?

Jeste li naišli na probleme sa susjedima?

Jelena: Nažalost, jesam. Primjerice, u jednom stanu imala sam potpune manijake za susjede kat iznad sebe, kojima je smetalo to što se u njihovu zgradu u kojoj žive ''čisti Zagrepčani već tri generacije'' uselila Dalmatinka. Pa su me htjeli istjerati pod svaku cijenu. Lupali su mjesecima cijelu noć, ne mogu ni opisati te zvukove, bilo je nepodnošljivo i grozno i bila sam neispavani zombi zbog njih. Kad sam ih lijepo pismom u pošti (jer nisu htjeli otvoriti vrata) zamolila da to više ne rade, zaprijetili su mi da će me tužiti za psihičko uznemiravanje jer ''što se ja imam njima obraćati i braniti im što će oni raditi u svojem stanu, a obični sam podstanar, oni su tu od 1800. i neke itd...'' Odselila sam se nakon nekoliko mjeseci samo zbog njih i to nikad neću prežaliti jer su mi stan i gazdarica bili stvarno divni.

Sada ste zadovoljni smještajem?

Jelena: U trenutnom stanu napokon (za sada) nemam problema. Imam super gazdaricu koja je u 2,5 godine jednom došla u stan, što god treba popraviti/platiti odbija od stanarine. Čak i nazove tu i tamo samo da čuje jesmo li OK i treba li nam što. Susjede ni ne čujem, gotovo nema traga života u zgradi.

Jeste li ikada imali cimere?

Jelena: Što se tiče cimera, to je uvijek izazov. Prva cimerica bila mi je najbolja prijateljica iz djetinjstva i iako smo bile uvjerene da ćemo upravo zbog toga biti super cimerice, vrlo brzo smo se razišle jer smo vidjele da ne funkcioniramo nikako zajedno. Srećom, učinile smo to na vrijeme da spasimo prijateljstvo. Dijelile smo sobu, a imale potpuno drukčije životne navike i ritmove. Kad sam ja htjela spavati, ona je učila, kad sam se ja tuširala i sređivala, njoj je to smetalo dok uči itd. Jedna cimerica imala je dečka koji nam je stalno dolazio i volio pjevati operu pod tušem, što je bilo OK inače ali ne u subotu u 7 ujutro nakon neprospavane noći zbog učenja:) Najbolje mi je bilo s dvoje cimera koje gotovo uopće nisam poznavala prije useljenja. Valjda nekako imaš više poštovanja prema nekome koga ne znaš nego prema frendu jer nisi tako opušten i misliš da će ti frend sve "oprostiti".

Kako vam se čini trenutno stanje na tržištu? Primjećujete li neke promjene?

Jelena: Što se financija tiče, nevjerojatno mi je koliko su cijene najma otišle u nebo u posljednjih 4-5 godina. Trenutno plaćam stan od 60 četvornih metara na super lokaciji 2500 kn, što je prije 2,5 godine, kad smo ga uzeli, bilo skupo, a danas bismo za njega da izađe na oglasu morali dati barem 3000 kn. A prije 6-7 godina bio bi maksimalno 2000 kn. Danas je situacija takva da rupu u dalekom kvartu plaćaš 2000 kn, a išta malo finije (pritom ne mislim na luksuz, nego da namještaj nije iz 1860-ih) je oko 3000 kn. To je zaista puno i nema smisla te se nadam da će se tržište nekako promijeniti opet jer je zaista apsurdno da cijena najma bude gotovo kao rata kredita. No, meni je trenutno i dalje najam stana draži od kredita jer unatoč svim mogućim problemima uvijek imaš slobodu otići kad god ti nešto ne paše i nema kredita od 30 godina nad glavom:) Samo da svi najmodavci shvate da moraju poštovati podstanara koji poštuje njih i sve će biti super.

Hvala, Jelena!

Kako jednostavno i brzo koristiti tražilicu za nekretnine Prvi Kvadrat saznaj OVDJE

Na karti koja je sastavni dio tražilice Prvi Kvadrat pogledajte koje se nekretnina iznajmljuju u hrvatskim gradovima, saznajte cijene i saznajte sve što možete, a možete puno. Uštedite si vrijeme, budite efikasni i iskoristite sve mogućnosti tražilice Prvi Kvadrat, te pregledajte bazu nekretnina za najam OVDJE.

Više o najmu stanova saznajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:57