STAN U OSIJEKU

Savršen spoj starog i novog u domu 28-godišnjeg Željka Borisa Hubera

Vlasnik lijepog stana u Osijeku velikog čak 172 kvadrata, proveo nas je kroz priču o njegovu osmišljavanju i uređenju

Znate li kako izgleda kad u jednom stanu netko živi i radi? Vjerujemo, često izazovno, a ponekad i neizvedivo. Ipak, u slučaju Željka Borisa Hubera, pokazalo se itekako lijepo i moguće.

Krenimo redom. Stan mag.oec. Željka Borisa Hubera, građen 1902., nalazi se u samom središtu Osijeka, u secesijskoj zoni gradnje. Površina stana je 172 m2, a sastoji se od tri sobe, međusobno povezane vratima i balkonom s ulične strane, hodnika, WC-a, kupaonice, ostave, kuhinje s blagovaonicom, balkona s dvorišne strane, spavaće sobe i dnevne sobe. Vlasnik je, inače, osnivač tvrtke HB Projekt, koja u ovom prostoru obavlja djelatnosti knjigovodstva, revizije i poreznog savjetovanja.

U prostoru se na gotovo svakom koraku nalazi neki zanimljiv, vlasniku drag i simpatičan detalj, poput vintage aparata za izradu kokica

POLICA

- Osnovna je želja bila spojiti novo i staro, zadržati i poštivati duh secesije, vitraje na vratima, drvo i staklo te dati osobni pečat modernog, mladenačkog duha, koji korespondira s industrijskim stilom. Sve radne stolove i pult u kuhinji izradio je bravar i parketar po nacrtu vlasnika (sve od hrastovog parketa koji se nalazi i na podu stana). Police za registratore u uredskom dijelu napravljene su po mjeri s pomičnim ljestvama kako bi se što bolje iskoristila visina prostorija, koja je ostala 3,60 m. Promijenjene su sve instalacije, stavljen je novi hrastov parket te su kompletno renovirani kupaonica i WC, kao i svi zidovi u stanu, na koje su djelomično stavljeni drveni dekor u predsoblju i cigla na zidovima u WC-u i dnevnoj sobi.

Cijeli projekt uređenja trajao je šest mjeseci, a vlasnik je svoje želje podredio poštivanju same građevine

Sačuvana je stara secesijska ograda na balkonima od kovanog željeza i na jednome od ulaza u stan. Sam investitor puno je toga sam odradio, od grubih do finih radova. Na ulazu u hodnik prema kupaonici prilikom renoviranja je primijećen stari cigleni svod, koji se izvorno nalazio u stanu. Isti je očišćen, a cigla je ostavljena kako bi podigla prostor - objasnio je 28-godišnji vlasnik Željko Boris Huber i dodao kako je definitivno jedan od upečatljivijih elemenata u stanu predivna tapeta Wall Deco iz Milana u ulaznom dijelu hodnika, s kojom se željelo povezati staro i novo te dati homage starim vremenima. Tu je i veliko zlatno ogledalo u kombinaciji sa zlatnim stolićem.

Stan je i radno mjesto zaposlenika vlasnikove tvrtke HB Projekt

OPEKA

Svi radijatori obloženi su maskama od lipe i hrasta. Iz hodnika se ide u WC koji slijedi osnovnu ideju industrijskog dizajna i u kojem prevladava željezo. U njemu se ističu ručno rađeni stolić na kojem je umivaonik te zid od opeke. Iz hodnika se desno ulazi u tri sobe međusobno povezane vratima, na kojima je djelomično ugrađeno staklo s vitrajima, a koje se koriste kao poslovni prostor. Sav je namještaj rađen prema ideji vlasnika, stolovi su od parketa uokvireni željezom, polica i ljestve su željezne. Želja je bila da se radnici osjećaju ugodno, kao da su doma, pa se i tijekom rada nose papuče. Tu je i retro kokičar, zbog ugodne i opuštajuće atmosfere.

Osnovna je ideja od početka bila zadržati i poštivati duh secesije, vitraje na vratima, drvo i staklo te dati osobni pečat modernog, mladenačkog duha, koji korespondira s industrijskim stilom. Ukratko, spojiti nespojive elemente

Iz centralne sobe može se izaći na balkon koji gleda na ulicu. Jedna je soba starinski uređena zbog osobe koja u njoj radi. U njoj dominira lijep namještaj koji je pripadao obitelji vlasnika sa sitnim detaljima. Sva rasvjetna tijela su dizajnerska (Ferrucci). U lijevoj sobi je vlasnikov radni prostor, a iz nje se izlazi u kuhinju i blagovaonicu. Kuhinja je također dizajnirana prema idejama vlasnika stana, rađena je po mjeri, s ugradbenim elementima Gorenja iz dizajnerske serije Ora ito bijele boje s mesinganim ručkama. Pult je uokviren željezom i načinjen od parketa (hrast).

TLOCRT

Spavaća soba je smirujuća, opremljena tamnoplavom komodom na kojoj stoji dizajnerska lampa Kartell, zatim Kartell stolcem, sivim krevetom i sivom lanenom zavjesom. Karniša je rađena od hrasta po nacrtu vlasnika. Jednim zidom dominira tapeta Davida - nabraja vlasnik, koji nam je priznao da objedinjavanje povremenog životnog i poslovnog prostora u njegovom slučaju nije nikakav problem. Stan, naime, ima dva međusobno odvojena ulaza. Stambeni je dio isključivo zamišljen kako bi ga njegovi klijenti, koji nisu iz Osijeka, mogli koristiti kada dolaze ondje. Zbog dobrog tlocrta i rasporeda stana moguće je, u slučaju da klijenti koriste stambeni dio, potpuno distancirati poslovni dio.

Stambeni dio sastoji se od zasebnog ulaza, spavaće sobe, kuhinje s blagovaonicom i kupaonice. Budući da većina klijenata dolazi u Osijek isključivo zbog posla, ovaj princip im odgovara jer se nalaze na mjestu događanja, a s druge strane imaju potpunu privatnost ako se žele odmoriti. Stan je udaljen 5 min od centra grada. S obzirom na to da se posao zna često odužiti, nije rijetkost da vlasnik koristi stambeni dio za osobne potrebe nakon napornog radnog dana.

- Stil koji sam želio postići je industrijski, ali s elementima elegancije i profinjenosti. U stanu prevladavaju uglavnom prirodni materijali: drvo (hrast, lipa), željezo i opeka. Sve klupice su drvene, jedan zid u WC-u je od opeke, a nit vodilja je bakar. Kombinacija bakra i željeza vidljiva je u gotovo svim rasvjetnim tijelima. Što se tiče boja, prevladavaju siva, camel (kakva je kožna garnitura Mesonica iz Italije u dnevnom boravku) i smeđa (fotelja iz Argentine te kožna prostirka na podu). Siva se boja ističe u spavaćoj sobi, od kreveta i zavjesa do kožnih prostirki.

Spavaća je soba smirujuća, a najviše se u njoj ističe tapeta Davida koja dominira zidom

TOPLINA I UGODA

Želja je stvoriti smirujuću atmosferu - objasnio je ponosni vlasnik i dodao kako je namještaj u stanu dijelom novi, kupljen u Ikei, Vivreu, Home Sweet Homeu, Jysku, dijelom je rađen po mjeri, a dijelom vlasništvo prijašnje obitelji.

Mladi poslovni čovjek Željko Boris Huber priznaje nam da je zadovoljan kako je sve u konačnici ispalo. Cijeli projekt uređenja trajao je 6 mjeseci, a vlasnik je svoje želje podredio isključivo poštivanju same građevine. Najviše ga, otkriva, čini sretnim što se u prostoru svi, od stranaka do radnika, osjećaju jako ugodno.

- Uz puno muke uspjeli smo kupiti pravi slavonski hrast za podove, stolove, kutije od radijatora i klupice na prozorima. To je nešto što prostoru daje toplinu i ugodu. Pločice u kupaonici složene su u riblju kost, što je bilo dosta zahtjevno, ali slijedi priču u cijeloj nekretnini - objašnjava vlasnik i za kraj otkriva kako je u ovom stanu i najmanji detalj odabrao s posebnom pažnjom, od tapeta i lustera do šalica i kineskih vaza...sve je po njegovom ukusu, a jedan od dražih detalja mu je glazbena linija Naim Muso, inače jedan od najljepših dizajnerskih multiroom uređaja.

Foto: Emica Elveđi/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 12:37