100 posto prirodno

Živcira vas ustajali miris u kući kojeg se nikako ne možete riješiti? Jedan sastojak neutralizira sve, mirisat će na čistoću kao u ljekarni

 EVA-KATALIN/GETTY IMAGES

Priznajte, ima li išta gore od doma koji tako loše miriše? Sumnjamo. Kuhanje, duhanski dim, kućni ljubimci, razni ostaci hrane, djeca...Sve to doprinosi stvaranju neugodnih mirisa u domu koji može učiniti svakodnevicu neizdrživom. U sljedećim redovima provjerite kako možete postići da vaš dom fino miriše i to bez umjetnih osvježivača. Pa, krenimo!

Prije nego što išta napravite, otvorite prozore i pustite u kuću ili stan svježi zrak. Preporuka je da to, neovisno o vremenskim uvjetima, činite nekoliko puta dnevno. Barem nakratko. Zatim se upustite u izradu prirodnih mirisa za dom.

Možete određene aromatične sastojke prokuhati. U lonac dodajete razno bilje, začine poput cimeta, vanilije, klinčića, muškatnog oraščića, kore citrusa (drugim riječima, sve one mirise koje volite). Pustite da se krčka na najnižoj temperaturi dok se mirisi skroz ne rasprše po stanu.

Ako niste ljubitelj ovog trika, probajte neutralizirati neugodan miris doma sodom bikarbonom. Ovo je vrlo jednostavna, ali i vrlo učinkovita kombinacija sode i limuna, jer dok soda bikarbona upija mirise, limun daje zraku osvježavajući citrusni miris.

Za ovaj prirodni osvježivač doma potrebna vam je staklenka s poklopcem, šalica sode bikarbone i jedan limun srednje veličine. Potrebno je nožem ili oštrim dijelom škara probušiti rupe na poklopcu staklenke, u staklenku usuti šalicu sode bikarbone, oguliti limun i njegovu koru narezati na komadiće te dodati u staklenku.

Ovaj "osvježivač" možete postaviti svugdje gdje ima neugodnih mirisa, a možete ih napraviti više i kombinirati s drugim agrumima, piše mitrovica.info. Također, ako želite osvježiti tepihe u kući, samo nekoliko sati prije usisavanja pospite malo sode bikarbone i neutralizirat ćete sve naslage.

Nadalje, eterična ulja, znaju svi, mogu probuditi sva osjetila i opustiti nas, kao i prepustiti koži da upije sve one predivne mirise koji nas čine svježima. Također, difuzori za osvježavanje prostorija u koje se dodaju eterična ulja danas su dostupni u gotovo svim bolje opremljenim trgovinama po pristupačnim cijenama. No, imajte na umu da je dosta teško postići pravu mjeru u kombinaciji eteričnih ulja da bude ugodna i osvježavajuća. Ovo je jednostavan recept kako da vaš dom uvijek miriše ugodno i čisto uz kombinaciju eteričnih ulja koja će vas ujedno i opustiti: pomiješajte dvije žličice ulja lavande i dvije žličice ulja limete. Najbolje bi bilo pomiješana ulja ostaviti par dana da odstoje kako bi se savršeno sjedinila pa ih i oko 100 ml alkohola dodati u sprej bočicu. Ovom mješavinom povremeno poprskajte zavjese ili tepihe i vaš će dom u hodniku mirisati svježe. Nekoliko kapi ove mješavine možete i poprskati po filteru klima uređaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:26