SUPER IDEJA

Želite uvijek imati svježe limune pri ruci? Pohranite ih ovako i mirni ste tjednima

 Unsplash
Problem je što najčešći načini skladištenja limuna brzo skraćuju njihov rok trajanja

Uvijek je dobro imati limun ili više njih pri ruci. Uostalom, osim što su odličan izvor vitamina C limuni su neophodni sastojci u mnogim receptima, što ih čini vrhunskom kuhinjskom namirnicom. Problem je jedino što limun kao i svo drugo voće s vremenom trune, a najčešći načini skladištenja limuna brzo skraćuju njihov rok trajanja.

Ako želite da vaši limuni budu što duže vremena svježi, ovo je jedan od načina kako to možete postići. Kada se čuvaju na radnoj površini na sobnoj temperaturi, limuni traju oko tjedan dana. U hladnjaku će izdržati oko tri tjedna, sve dok nisu izrezani. Međutim, moguće je još više produžiti trajanje limuna zahvaljujući jednostavnom triku za pohranu.

image
@meowmeix

U popularnom TikTok videu, korisnica @meowmeix objašnjava sasvim jednostavnu metodu. U osnovi, stavite limun u posudu, a zatim je napunite vodom. Pokrijte posudu poklopcem i stavite je u hladnjak. Limuni će na ovaj način ostati svjež i do tri mjeseca.

Dakle, zašto ovaj trik funkcionira? Prema ​Insideru​, limuni počinju trunuti jer gube vlagu. Smatra se da njihovo pohranjivanje u vodi sprječava njihovo isušivanje, čime se produžuje njihov vijek trajanja. Ovo je i kraj pljesnivim limunima negdje u kuhinji.

image
Unsplash

Drugi načini skladištenja limuna:

Prema U.S. Citrus, limun također možete pohraniti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje koja se može ponovno zatvoriti. Uklonite višak zraka, zatvorite vrećicu i stavite je u hladnjak. Ovaj pristup, kao i metoda koja je gore objašnjena, štiti voće od isušivanja. Održat će vaše limune svježima oko šest tjedana.

Kako čuvati rezane limune:

Recimo da ste već izrezali limun, ali ga želite sačuvati za kasniju upotrebu. Jednostavno ga spremite u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku i iskoristite u roku od nekoliko dana. Alternativno, možete iscijediti limun i zamrznuti sok u posudi za led. Nakon što se smrznu, izvadite kockice limunovog soka i pohranite ih u zatvorenu posudu za zamrzavanje. Kada ste spremni za korištenje limunovog soka, kockice jednostavno odmrznite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 08:03