primite se posla

Želite učiniti svoj dom manje prašnjavim? Evo nekoliko jednostavnih rješenja

 /SHUTTERSTOCK
Držite otirače na svim vanjskim vratima, jedan vani i jedan unutra. Istresite ih često i redovito ih operite

Prašina je možda jedna od najdosadnijih pojava u domu. U roku od jednog dana od brisanja vašeg namještaja i elektronike ponovno ćete vidjeti te naslage koje potpuno prekrivaju površine. Srećom, postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste svoj dom učinili manje prašnjavim.

Zaustavite prljavštinu i prašinu pred vratima

To bi bilo teško dokazati, ali obično se smatra da otprilike polovica prljavštine i prašine u vašem domu ulazi preko vaših papuča, cipela ili čizama. Držite otirače na svim vanjskim vratima, jedan vani i jedan unutra. Istresite ih često i redovito ih operite.

image
Unsplash

Povećajte vlažnost

Ako dopustite da se zrak u vašem domu previše osuši, tražite više prašine. Koža, tkanine, biljke - sve će se osušiti i proizvesti više prašine kad se osuši. Vlagu možete dodati pomoću ovlaživača zraka. Također, tekuća voda u kadi ili tušu, kipuća voda u čajniku i odjeća koja se suši na zraku dodaje vlagu zraku. Stručnjaci predlažu da ciljate na unutarnju razinu vlažnosti od 30% do 50%.

image
FOTOSTORM/GETTY IMAGES

Uklonite debeli tepih i prostirke

Ne želite znati koliko prašine vreba u tepisima i sagovima. Čak i ako često usisavate i istresate prostirke, tamo se zarobljava prašina i čim netko prošeta po tom dijelu ta prašina odlazi u zrak. Ako morate kupiti tepih, budite upozoreni da se vuneni tepisi stvaraju prašinu kao ludi.

Očistite rešetke za ventilacije

Rešetke za ispuh, osobito one u kupaonicama, skupljaju puno prašine. Jedan gladak način da ih očistite, ako se lako skidaju, je da ih stavite na gornju policu u perilici posuđa i na taj način ih operete. Ako ne možete lako ukloniti prašnjavu rešetku, očistite prašinu vlažnom krpom. I usisavanje funkcionira, ali pazite da vaš usisavač ne izbacuje prljavštinu natrag u zrak.

image
Unsplash

Perite posteljinu češće nego što mislite da trebate

Znate li koliko volite svoj udobni krevet? Nažalost, grinje ga jednako vole. Bez da tako izgleda, naše spavaće sobe postaju lako prašnjave jer smo tu odbacili mnogo mrtve kože (prašine) i zato grinje žive tamo (zbog više prašine). Posteljinu, uključujući jastuke i deke, potrebno je često čistiti kako se prašina ne bi nakupila.

image
Unsplash

Pratite svoj usisavač

Možete usisavati sve što želite, ali ako vaš stroj izbacuje tu prašinu natrag u zrak ili ne usisava prašinu, nikada nećete napredovati. Ako vaš usisavač ima vrećicu, svakako je promijenite kad se napuni. Ako usisavač nema vrećicu, ispraznite posudu za prljavštinu nakon svake uporabe. Često čistite ili mijenjajte filtere, a ako vaš usisavač ima remen, provjerite je li u dobrom stanju. Ako ne, zamijenite ga.

image
Unsplash

Očistite rolete, sjenila i zavjese

Sve rolete, zavjese i zastori zarobljavaju puno prašine. Rolete možete brisati jednu po jednu ili ih ukloniti s montažnog dijela, oprati ili profesionalno očistiti. Prašnjavi dijelovi obično se mogu obrisati vlažnom krpom. Zavjese se mogu prati ili profesionalno čistiti ovisno o tome od čega su izrađene.

image
Unsplash

Četkajte kućne ljubimce na otvorenom

Volimo svoje kućne ljubimce, ali oni doprinose prašini u zatvorenom prostoru. Kada krzno vašeg ljubimca treba četkati, najbolje ga je izvesti van i tamo to obaviti.

Riješite se nereda

Ako ste prešli granicu skupljanja i sada ste na gomilanju, krajnje je vrijeme da se riješite gomile stvari. Sve te sitnice skupljaju prašinu. Osim ako ne namjeravate biti pažljivi u održavanju čistoće, oni dodatno povećavaju vaš problem s prašinom. Ako se ne možete odvojiti od nekog blaga, barem ga spremite u kutije i rotirajte koje stavke imate izložene u bilo kojem trenutku. Imat ćete manje stvari i bit će manje prašine u vašem domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 14:36