IMA SMISLA

Zauvijek se riješite plijesni u kupaonici uz pomoć obične bijele svijeće

 /SHUTTERSTOCK
Jedan od uzroka koji nas tjera da kasnije moramo ukloniti plijesan u kupaonici je učestalo nakupljanje vlage

Uklanjanje plijesni u kupaonici jedan je od najzamornijih i najsloženijih zadataka. Iako je ovo uobičajeno, pojava ovih gljivica na zidovima, pločicama, fugama i drugim skrivenim mjestima donosi i prateće probleme, ali za njih postoje rješenja.

Zašto nastaje plijesan?

Prije nego što shvatite kako se riješiti plijesni u kupaonici, trebali biste razumjeti koji čimbenici doprinose njenom pojavljivanju kako biste spriječili njezin povratak. Kako bismo izbjegli naknadno širenje, možete uključiti rutinske mjere koje mogu značajno utjecati na higijenu.

image
/SHUTTERSTOCK

Jedan od uzroka koji nas tjera da kasnije moramo ukloniti plijesan u kupaonici je učestalo nakupljanje vlage. Ono što u tim slučajevima trebamo učiniti je otvoriti prozore odmah nakon tuširanja. To pomaže cirkulaciji zraka i osušiti će površine natopljene vodenom parom. Također morate ukloniti prašinu, jer ona pomaže plijesni da se razvija. Također, ne ostavljajte ručnike složene i vlažne u kupaonici, pazite da se potpuno osuše.

Kako se riješiti plijesni u kupaonici

Uklonimo li estetski aspekt koji ti "stanari" ostavljaju u našoj kupaonici, dajući izrazit osjećaj prljavštine, moramo shvatiti da problemi mogu ići i dalje, čak i na štetu našeg zdravlja. Plijesan može biti loša za vaše zdravlje i za sve one koji žive s vama u kući. Stalna izloženost ovim gljivicama može nam uzrokovati ozbiljne probleme kroz alergije, infekcije i druge tegobe, stoga nije naodmet kontrolirati njihov rast kod kuće.

Rast plijesni na raznim gore spomenutim kupaonskim površinama može uzrokovati njihovo kvarenje. Stoga je dobro ukloniti i očistiti ih što prije, kako bi se spasili od problema u budućnosti. Za fenomenalnu smjesu za uklanjanje plijesni sa zidova i ostalih stvari u kupaonici potrebna su tri dijela sode bikarbone i jedan dio hidrogen peroksida.

Nakon što se stave u zdjelu, ove sastojke je potrebno pomiješati i četkom i prijeći preko dijela gdje se stvorila plijesan. Na kraju tretmana jednostavno isperite tretirano područje i ostavite da se osuši ili upotrijebite krpu od mikrovlakana.

image
/SHUTTERSTOCK

Kao završni tretman uzmite normalnu svijeću iste boje kao i spojevi, dakle obično bijele. Vrhom svijeće počnite trljati fuge, jer kerozin koji svijeće sadrže štiti i posvjetljuje u isto vrijeme. Na kraju postupka uklonite sve ostatke voska suhom krpom od mikrovlakana, ponovno isperite i osušite.

Kerozin stvara tanak vodonepropusni sloj. Ovaj tretman traje nekoliko dana, a za održavanje ove zaštite dovoljno je ponoviti barem jednom mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:35