S OVIM SE SUOČAVATE

Zašto mrlje ostaju na WC školjci: Učinite jednu stvar i nikada se više neće pojaviti

 DRAGONIMAGES/GETTY IMAGES
Kako učinkovito ukloniti mrlje s WC školjke saznajte u ovom članku

Čini vam se da u posljednje vrijeme koliko god ribali WC, nikada nije dovoljno čist? Pa, nemojte biti prestrogi prema sebi - vaše vještine čišćenja nisu problem. Tvrdokorne mrlje na WC školjki više su nego vjerojatno razlog. Ipak, možete biti sigurni da je čišćenje mrlja lakše ako znate više o njihovoj prirodi.

Što uzrokuje tvrdokorne mrlje na WC školjki?

Razni čimbenici pridonose pojavi različito obojenih mrlja oko ruba WC školjke, kao i unutar školjke na razini vode. Kako biste primijenili najučinkovitiju metodu čišćenja, važno je bolje razumjeti s čime se suočavate, piše Fantastic Services Group.

image
WHITE BEAR STUDIO/GETTY IMAGES

Evo nekih od najčešćih mrlja:

Nakupljanje kalcija – obično su žute mrlje formacije kamenca. Uzrokuje ih tvrda voda – bogata je mineralima koji se s vremenom nakupljaju i postaju vidljivi unutar WC školjke. Na kraju se ti minerali čak mogu akumulirati u vašim cijevima, uzrokujući začepljenje WC školjke. Naslage kalcija imaju tvrdu strukturu, što dodatno otežava čišćenje mrlja. Stoga, ako možete spriječiti nakupljanje minerala unutar WC školjke ranim uništavanjem i najmanjih tvorevina, možete si kasnije uštedjeti mnogo glavobolja.

Mrlje od hrđe – Ako se mrlja na WC školjki čini tamnosmeđom ili crvenom, onda je hrđa vjerojatno problem. Uzrok bi mogla biti korozija cijevi, ali crvene mrlje mogu se pojaviti i kao posljedica željeza u vodi, koje reagira s kisikom i stvara željezni oksid. S obzirom na bijelu boju WC školjki i njihov porculanski materijal, mrlje od hrđe mogu biti prilično zahtjevne za čišćenje. I sigurno nije ugodan prizor!

image
WHITE BEAR STUDIO/GETTY IMAGES

Plave mrlje – ove vrste mrlja uobičajene su u područjima s izrazito kiselom vodom bogatom bakrom. Nažalost, uklanjanje mrlje s WC školjke jednom neće spriječiti da se ponovno vrati, jer će voda nastaviti teći. Ipak postoji nešto što možete učiniti, a to je da čistite WC školjku češće nego inače, kao i da se posavjetujete s vodoinstalaterom.

Ne koristite metalne četke prilikom ribanja WC školjke, bez obzira na metodu čišćenja koju ste odabrali. Velika je vjerojatnost da ćete nakon toga vidjeti tragove ogrebotina koje je teško ukloniti sa savršeno bijele WC školjke.

Mrlje od plijesni – Teško ih je ne prepoznati, jer uzrokuju ne samo uočljive tamnozelene ili crne mrlje, već i mošusni, neugodan miris u vašoj kupaonici. Plijesan će se razmnožavati samo ako se rano ne ukloni, stoga nemojte podcjenjivati ​​ovaj problem. Gljive su opasne i za udisanje i to je razlog više da brzo poduzmete mjere.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako najbolje ukloniti neugodne mrlje s WC školjke

Provesti poslijepodne čisteći mrlje s WC školjke nije nešto što bi itko volio, ali je nužno. Bilo da imate posla s mrljama hrđe ili nakupljanjem tvrde vode, vrijeme će samo pogoršati mrlje, stvarajući vam više posla i problema.

Početi s lakšim i ekološki prihvatljivijim rješenjima dobar je pristup. Ako na vašoj WC školjci ima blažih mrlja, možete ih pokušati ukloniti nekim domaćim prirodnim sredstvima.

image
/SHUTTERSTOCK

Bijeli ocat i boraks/soda bikarbona

Ima li boljeg načina za izbjeljivanje WC školjke od paste koju čine dva najčešće korištena ekološka sredstva za čišćenje kuće – soda bikarbona i ocat. Prvi se također može zamijeniti boraksom, koji se sastoji od bijelih kristala koji se mogu odmah otopiti u vodi. Oni mogu pomoći u uklanjanju mrlja od tvrde vode i vratiti sjajnu bijelu boju vašoj WC školjci.

Postupak

1. Zamrljana područja obilato pospite sodom bikarbonom ili boraksom.

2. WC četkom malo izribajte i rasporedite puder uokolo.

3. Dodajte otprilike 1½ šalice bijelog octa u posudu.

4. Otopinu ostaviti da djeluje 15-30 min.

5. Ispirite.

6. Ponovite ako još ima vidljivih mrlja.

image
/SHUTTERSTOCK

Limunov sok i eterična ulja

Poznato je da limunov sok izbjeljuje površine i, zahvaljujući svojim kiselim svojstvima, može pomoći u uklanjanju žutih mrlja i nakupina kalcija, iako će ipak biti potrebno malo ribanja. Da biste dobili najbolje rezultate, evo kako postupiti:

1. Koristite čistu bocu s raspršivačem.

2. Dodajte 1 šalicu limunovog soka pomiješanog s najmanje 10-15 kapi eteričnih ulja (preporučujemo da koristite ulje limuna, čajevca, lavande koja dobro djeluju protiv stvaranja plijesni).

3. Poprskajte cijelu WC školjku, fokusirajući se na mrlje.

4. Temeljito trljajte neko vrijeme i zatim ostavite da djeluje oko 15 minuta.

5. Isperite i pregledajte.

6. Ako i dalje vidite žutilo ili bilo kakve vidljivije znakove hrđe ili druge mrlje, ponovite postupak.

image
/SHUTTERSTOCK

Coca-cola

Nije baš prirodno sredstvo za čišćenje WC školjke, ali Coca-Cola može poslužiti kao učinkovito rješenje protiv hrđe, vode ili mrlja od tvrde vode. Ovo savršeno funkcionira za lagano ili teško nakupljanje kamenca, a najbolji dio je to što može ukloniti mrlje bez ribanja.

Postupak

1. U WC školjku obilno ulijte Coca-Colu. Ako imate mrlje oko ruba, svakako pokrijte i taj dio.

2. Nemojte ribati, već samo ostavite tekućinu što duže, čak i preko noći.

3. Nakon toga isperite.

image
/SHUTTERSTOCK

Ako kojim slučajem imate posla s jako zamrljanom WC školjkom, možda ćete morati posegnuti za specijaliziranim proizvodima za čišćenje s kemijskom formulom. Predlažemo sljedeće:

WD-40

Može vrlo lako očistiti vašu WC školjku. Nakon što ga poprskate po mrljama, pričekajte nekoliko minuta prije nego što ga uklonite. Važno je zapamtiti da proizvod ne smijete ispirati, već ga samo obrisati čistom krpom.

Izbjeljivač

Budući da je vrlo korozivan i opasan, savjetujemo vam da pribjegnete izbjeljivaču samo u najgorem slučaju. Ne zaboravite staviti zaštitne rukavice i otvoriti prozor kako bi otrovne pare izašle. Možda ćete ga morati ostaviti najmanje 15 minuta, ali ako ste zabrinuti zbog mirisa, samo ostavite WC zatvoren dok ne dođe vrijeme za ispiranje.

image
VLADIMIR RAZGULIAEV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako održavati WC školjku čistom

Čini se nepravednim prolaziti kroz sve te muke kako bi uklonili mrlje s WC školjke, samo zato da biste sve to ponovili za tjedan ili dva. Stoga se pridržavajte sljedećeg:

Najbolje je provoditi češće temeljito čišćenje, osobito kada se borite s mrljama od tvrde vode koje se lako mogu nakupiti.

Poprskajte ocat barem jednom svakih nekoliko dana unutar WC školjke.

Pratite izgled svog toaleta. Ako često vidite mrlje unatoč svim naporima čišćenja, možda postoji ozbiljniji problem s cijevima ili vodom koji treba provjeriti stručnjak.

Odvojite vrijeme da ustanovite s kakvom mrljom imate posla, zašto se uopće pojavila i što vam može pomoći da je se najbolje riješite.

Korištenje prirodnih sredstava za nestanak mrlja bolja je opcija, kako s ekološkog tako i sa zdravstvenog gledišta.

Ribajte WC školjku što češće možete, čak i svaki dan ako je moguće. To je najbolji način za uklanjanje mrlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 14:23