DA, STVARNO

Zašto biste trebali (gotovo) uvijek svoju perilicu posuđa upaliti napola punu?

 /SHUTTERSTOCK
Navečer prije spavanja upalite perilicu posuđa bez obzira je li puna ili nije, na taj ćete način imati čisto posuđe odmah ujutro

Postoji li išta iritantnije od gomile prljavog posuđa? Samo se želite opustiti i gledati Netflix kad je večera gotova, ali perilica posuđa nema mjesta za sve tanjure, pa su oni tu, čekaju svoj red na pultu, samo mole štetočine da ih napadnu.

Kako bi izbjegli ovaj problem, preporučujemo nešto što će vas možda užasnuti, upalite pranje u perilici posuđa kada je napola puna.

image
/SHUTTERSTOCK

Navečer prije spavanja upalite perilicu posuđa bez obzira je li puna ili nije, na taj ćete način imati čisto posuđe odmah ujutro koje možete izvaditi iz perilice i mirno krenuti u dan. Možda vam se čini kao da je to prevelika potrošnja energije i novaca, ali novo istraživanje Cascade pokazuje da energetski učinkovite perilica posuđa koriste manje vode za pranje osam komada posuđa u perilici, nego što biste potrošili da ih perete ručno.

Evo matematike: u prosjeku je potrebno 15 sekundi da operete suđe, tako da možete oprati osam posuda u dvije minute. Pokretanje slavine za te dvije minute troši otprilike 20 litara vode. Pogodite koliko perilica posuđa potroši u cijelom ciklusu? Da, nešto manje od 16 litara.

image
/SHUTTERSTOCK

Naravno, ako imate stariju, energetski manje učinkovitu perilicu posuđa, ona vjerojatno koristi puno više vode i stoga je vjerojatno ne biste trebali pokretati napola napunjenu ako se nadate uštedi vode, koliko god bilo lijepo uvijek se probuditi uz čisto posuđe.

Bi li bilo idealno da svaki put radi pod punim opterećenjem? Naravno. Je li to realna mogućnost? Apsolutno ne - barem za većinu ljudi. U opsegu dobrog, boljeg i najboljeg, zadovoljit ćemo se s boljim. Smanjit ćete potrošnju vode, nikad se ne morate pitati je li posuđe čisto ili prljavo, a što je najbolje, uvijek imate vremena za odmaranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 01:51