Pranje i sušenje

Vuneni džemper vam je dva broja manji? Ove simbole ne shvaćate ozbiljno, a trebali bi

Unsplash

 Chad Madden
Svaka tkanina zahtjeva određeno rukovanje kada je u pitanju pranje ili sušenje

Jeste li se ikada pitali što sve znače oni razni znakovi na etiketama? Znamo da mi jesmo. Nebrojeno puta nam se i dogodilo da smo ih previdili ili ih nismo ozbiljno shvatili pa smo imali za čime žaliti, kao naprijmjer najdraži vuneni džemper je nakon pranja taman pristajao našem kućnom ljubimcu. Nemali broj puta smo se našli i s rupom na majici jer smo olako shvatil onaj znakić gdje je prekriženo glačalo. Ove i mnoge druge situacije su vam vjerujemo svima poznate pa smo vam odlučili pobliže objasniti koje je značenje pojedinog znaka i čega se morate pridržavati.

image
HAND WASH

RUČNO PRANJE

Ako vidite ovaj znak znači da svoju odjeću možete prati samo ručno, nikada u perilici rublja.

image
DO NOT WRING

NE CIJEDITI

Ovaj znak vam proporučuje da ne cijedite svoju odjeću ručno nakon pranja jer se mogu stvoriti nabori koje je teško i nemoguće ukloniti.

image
IRON OR STEAM

GLAČANJE

Ovaj znak zapravo znači da možete slobodno glačati taj komad odjeće, za razliku od onoga gdje je glačalo prekriženo.

image
HANG TO DRY

SUŠENJE

Za razliku od drugih znakova koji su poprilično jednostavni za shvatiti ovaj je pomalo misteriozan, a znači da svoju odjeću ne smijete stavljati u sušilicu rublja nego ju trebate sušiti na sušilu.

image
DO NOT DRY CLEAN

KEMIJSKO ČIŠĆENJE

Kad vidite jednostavni znak kružnice koja je prekrižena to bi doista moglo značiti svašta, ali u ovom slučaju radi se o zabrani čišćenja odjeće u kemijskoj čistionici.

image
NO STEAM FINISHING

SUŠENJE NA PARU

Vraća nam se još jedna nerazumna kružnica u ovom slučaju s crticom poviše u desnom kutu. Ova crtica može biti zeznuta jer položena na različita mjesta znači različite stvari. U ovom slučaju se radi o zabrani sušenja odjeća na paru, točnije kada svoju odjeću sušite u sušilici rublja izbjegavajte program gdje je u sušenje uključena para.

image
MACHINE WASH

PRANJE U PERILICI RUBLJA

Ovo je valjda najučestaliji i svima vjerojatno najpoznatiji znak, a znači da je dopušteno pranje u perilici rublja.

image
WASH AT 40 DEGREES

PRANJE NA ODREĐENOJ TEMPERATURI

Još jedan znak koji je vrlo jednostavan za razumjeti, a značio bi dopušteno pranje u perilici rublja na temperaturi od 40. Jedako tako mogu se na znaku pronaći i drugi brojevi što označavaju program pranja.

image
DO NOT WASH

ZABRANJENO PRANJE

Ako naiđete na ovaj znak nemojte odjeću stavljati u perilicu rublja niti ju prati ručno, u ovom slučaju odnesite predmet na suho pranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:09