Kako skinuti boju s cigle?

Vratite svojoj cigli rustikalni izgled pomoću ove metode za uklanjanje boje

 KERKEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ove teksturirane površine nisu najjednostavnije za čišćenje, ali ovi isprobani savjeti mogu ukloniti boju bez oštećenja porozne površine

Kada se boja osuši na cigli ili požalimo što smo bojali zid od cigle, potrebna su neka učinkovita rješenja za uklanjanje boje s cigle – bez nanošenje štete.

Ovdje donosimo tri najbolja načina na koje možete ukloniti boju s cigle, bez obzira na to jeste li ju slučajno poprskali bojom ili želite potpuno obnoviti prethodno obojeni zid.

Kako skinuti boju s cigle

Od čišćenja kamina do izbjegavanja uobičajenih pogrešaka pri čišćenju terase od opeke, ovi trikovi za čišćenje boje s cigle idealni su za unutarnje i vanjske prostore, sve dok proizvode koristite na siguran i točan način, u skladu s uputama proizvođača.

image
VICTORN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. KORISTITE SKIDAČ BOJE

Ako postoji jedna stvar oko koje se svi profesionalni ličioci mogu složiti, to je da je skidač boje najbolji način skidanja boje s cigle. Ova kemijska sredstva za uklanjanje omiljena su za cijeli niz zadataka, od skidanja boje s drva do čišćenja boje s podova, a to je najjednostavniji način za uklanjanje boje iz dubokih pukotina cigle.

Uz to, ova metoda nije bez fizičkog rada. Gel za skidanje boje kada se upije, treba četkom s krutim vlaknima oribati.

Preporučuje se Citristrip gel za skidanje boje jer ne sadrži jake kemikalije koje ljudi obično povezuju sa skidačima boje, što ga čini sigurnim za upotrebu u zatvorenom prostoru. Samo pazite da slijedite upute proizvođača i nosite rukavice kako biste bili sigurni.

Ako radite na velikoj površini kao što je cijeli zid, možete ograničiti potrebu za ribanjem korištenjem jačeg kemijskog proizvoda, poput Dumond Smart Strip Pro Paint Remover, koji umjesto toga dolazi u većim količinama. Samo pazite da sve dobro očistite prije nego pokušate tretirati zid bilo čime drugim, dodaje.

image
/SHUTTERSTOCK

2. SKINITE BOJU STROJEM ZA PRANJE POD TLAKOM

Dok se cigla često navodi kao jedna od mnogih stvari koje nikada ne biste trebali čistiti visokotlačnim peračem, blag pritisak vode mogao bi pomoći u otpuštanju tvrdokorne boje na manjim razmjerima. Trik je upotrebiti najniži pritisak koji možete izvući kako biste očuvali cjelovitost cigle i koristiti ga samo na prolivenom ili zaostalom ostatku nakon upotrebe skidača, a ne na cijelom zidu.

image
SCHWABE, KAI/LIVING4MEDIA

3. ANGAŽIRAJTE PROFESIONALCA ZA PJESKARENJE BOJE S OPEKE

Iako to nije metoda koju ćete moći učiniti sami, ako tražite stručnjaka koji bi vam pomogao ukloniti boju s velikih površina od opeke, pjeskarenje je dobra opcija za izbjegavanje kemikalija na vanjskim zidovima od opeke.

Ovo je vrlo učinkovita metoda, ali zahtijeva profesionalnu opremu i stručnost za ravnomjerno i temeljito (i sigurno!) uklanjanje boje s grubih površina poput cigle, ostavljajući površinu neoštećenom.

HOĆE LI WD-40 UKLONITI BOJU S OPEKE?

WD-40 može ukloniti boju zalijepljenu za ciglu ako se nanese izravno i u velikim količinama, dopuštajući da stoji na površini nekoliko sati. Nije zabrinjavajuće ako WD-40 slučajno nanesete na zid – jednostavno nakon toga isperite zid toplom vodom i sapunicom kako biste uklonili sve ostatke.

image
ANDREAS VON EINSIEDEL/LIVING4MEDIA

SKIDA LI OCAT BOJU S OPEKE?

Bijeli ocat i voda mogu se koristiti za uklanjanje boje s cigle, ali ova metoda će zahtijevati puno ribanja tvrdom četkom što dovodi do bolova u rukama i umora. Kao rezultat toga, ova je metoda izvrsna za male površine, ali se ne preporučuje za velike površine ili cijele zidove.

Ako se predomišljate o svojim idejama za bojanje zidova u vrtu ili ste prolili boju po elementima od cigle dok ste farbali eksterijer kuće, onda je upotreba kemijskog sredstva za skidanje boje, uglavnom, omiljena metoda profesionalaca za čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:36