NIJE TEŠKO

Vrata neprestano nagdje zapinju: Otkrijte u čemu je problem i popravite ih

 Unsplash
Srećom, postoji pregršt "uradi sam" rješenja za obnavljanje iskrivljenih vrata i vraćanje u radni oblik

Vrata koja zapinju kada ih pokušate otvoriti ili zatvoriti ne samo da su neugodna pojava, već mogu biti i opasna ako morate brzo izaći u slučaju nužde, ali ako naiđete na ovaj problem, to ne mora značiti da trebate potpuno nova vrata. Često problem uzrokuju iskrivljena vrata gdje se oblik drva mijenja iz ravne površine u onaj koji je na neki način izobličen, kao što je izvijanje ili skupljanje, što ponekad uzrokuje da se zalijepe u okvir vrata.

I ulazna i unutarnja vrata mogu se iskriviti kada se razina vlage razlikuje od jedne do druge strane vrata. Drvena se vrata također mogu iskriviti kada se unutarnja razina vlage mijenja na različitim razinama u različitim dijelovima vrata. Kada se jedan dio vrata suši brže od drugog, dolazi do savijanja. Većina iskrivljenih vrata su drvena vrata - stakloplastike i metal nisu osjetljivi na iskrivljenje.

Srećom, postoji pregršt "uradi sam" rješenja za obnavljanje iskrivljenih vrata i vraćanje u radni oblik.

image
Unsplash

Prepoznavanje iskrivljenih vrata

Napravite jednostavan test uz pomoć konopa pomoći će vam u testiranju na iskrivljena vrata. Provucite konop koji je otprilike dvostruko veći od vaših vrata, preko vrha i ispod dna vrata i držite dva kraja zajedno dok povlačite uže. Učinite to na nekoliko mjesta s obje strane vrata. Udaljenost između vrpce i vrata treba biti jednaka ili gotovo jednaka za cijela vrata. Neravni razmak ukazuje na iskrivljenost.

Većina proizvođača vrata kaže da razlike od nekoliko centimetara ili manje nisu ništa o čemu treba brinuti i da ne bi trebale utjecati na rad vrata. Problem su veća odstupanja. Ako su vaša vrata još uvijek pod jamstvom, obratite se proizvođaču. Međutim, neki proizvođači kažu da su vratima – posebno ulaznim – potrebna četiri godišnja doba da se priviknu na uvjete okoline.

SAVJET

Ne zapinju sva vrata zbog deformacije. Ponekad slijeganje kuće može uzrokovati pomicanje okvira vrata ili su vrata mogla biti nepravilno postavljena. Postoji nekoliko uradi sam rješenja za popravljanje vrata koja nisu iskrivljena. Često, jednostavna zamjena standardnih šarki s onima koje su duže može ispraviti opuštena vrata koja zapinju za dovratnike.

image
Unsplash

1. Promijenite uvjete vlažnosti

Vrata koja odvajaju vlažne podrume i garaže od stambenih prostora mogu se iskriviti zbog razlike u razinama vlage na svakoj strani vrata. Vrata čiji su gornji, donji ili bočni rubovi ostavljeni nedovršeni jer su brušeni posebno su osjetljiva na deformacije jer golo drvo lako upija vlagu iz zraka.

Popravak:

Pokrenite odvlaživač zraka u vlažnom prostoru kako biste izjednačili vlažnost s obje strane vrata. Kada se vrata vrate u normalu, popravite sve neobrađene rubove. Uklonite vrata sa šarki i postavite ih horizontalno na ravnu površinu, izbrusite neobrađene dijelove, a zatim nanesite temeljni premaz i prema potrebi obojite.

2. Dodajte dodatnu šarku

Vrata koja se izvijaju blizu središta na strani šarke mogu se dovesti na svoje mjesto dodavanjem dodatne šarke. Da biste to učinili, morat ćete ukloniti vrata i postaviti novu šarku.

Popravak:

Upotrijebite stari odvijač i čekić da uklonite vrata sa šarki. Podignite vrata sa šarki i stavite vrata na rub, stranom sa šarkama prema gore. Ocrtajte obris nove šarke na rubu vrata i dovratniku i oštrim dlijetom izrežite urez. Koristite duže vijke za pričvršćivanje šarke na dovratnik; nemojte koristiti vijke koje dolaze sa šarkom. Duži vijci će uroniti u okvir zida, a ne samo u dovratnik.

image
Unsplash

3. Osušite

Iskoristite malu pomoć prirode i osušite svoja iskrivljena vrata vani.

Popravak:

Postavite iskrivljena vrata na punoj sunčevoj svjetlosti s iskrivljenom ili konveksnom stranom okrenutom prema gore. To omogućuje stabilizaciju unutarnje vlage u drvu. Pustite da se osuši i redovito provjeravajte. Neki građevinski izvođači izvještavaju da su dobili zadovoljavajuće rezultate za samo 30 minuta, ali drugi kažu da proces traje više od 24 sata (ponekad i više).

Ako je vašim vratima potrebna dodatna pomoć, stavite težak predmet, kao što je vreća s pijeskom, na iskrivljeno područje nakon. Uz gravitaciju, težina će na kraju ispraviti iskrivljena vrata.

Ove tehnike možda je vrijedno isprobati ako možete tolerirati skidanje vrata sa šarki dulje vrijeme. Možda ćete neko vrijeme moći biti bez unutarnjih vrata, ali ako su vaša ulazna vrata iskrivljena, ovo možda nije pravo rješenje.

image
Unsplash

4. Izbrusite mjesta koja zapinju

Ako vam vrata zapinju, možda ćete ih moći popraviti uklanjanjem sa šarki i brušenjem tako da dobijete glatku površinu.

Popravak:

Zatvorite vrata i olovkom označite područje koje uzrokuje problem. Skinite vrata sa šarki i upotrijebite brusni papir, brusilicu, blok za brušenje ili ravnu ploču kako biste uklonili malo drva. Nemojte pretjerivati, jer ne možete zamijeniti drvo koje uklonite. Podrežite malo i isprobajte vrata nekoliko puta kako biste ih ispravili ako je potrebno.

image
Unsplash

5. Ponovno postavite graničnik

Kada zatvorite vrata, graničnik vrata - tanka drvena traka prikovana za dovratnik - sprječava da vrata sjednu u okvir. Ako vrata nailaze na značajno neravnomjeran razmak kada se susreću s graničnikom, možda ćete moći premjestiti graničnik kako biste zatvorili razmak.

Popravak:

Uklonite graničnik tako da umetnete šipku blizu dna graničnika i nježno odvojite graničnik od dovratnika. Budite strpljivi i pažljivi jer ćete ponovno koristiti graničnik. Uklonite sve čavle na graničniku ili dovratniku. Graničnik se može odmah povući dok neki čavli ostaju u dovratniku. To je zato što su graničnici za vrata obično pričvršćeni završnim čavlima koji imaju male, glatke glave.

Zatvorite vrata i zakačite zasun vrata. Postavite graničnik na zatvorena vrata i ponovno pričvrstite graničnik pomoću završnih čavala. Radite od jednog do drugog kraja graničnika, gurajući graničnik prema vratima; graničnik je donekle fleksibilan i može se saviti kako bi pratio osnovu vrata. Udubite čavle ispod površine drveta, popunite rupe kitom za drvo, prema potrebi premažite i obojite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 01:17