Neosporna elegancija

Vladavina sofisticirane crne u interijeru

 

Dramatična crna jedna je od trendi boja koje će ponovno zavladati interijerima u 2018. godini, a budući da se bojanje prostora u crno doima kao zastrašujući zadatak, a samu crnu često izbjegavamo u strahu da vizualno ne smanjimo i zatvorimo svoj prostor, izdvojili smo za vas najbolje savjete kako uklopiti ovaj klasik u uređenje svoga doma bez da nadvlada sve drugo u vašem interijeru.


Kada se odlučite svoje svijetle zidove obojiti u tamnu nijansu bilo koje boje, pa tako i crne, obavezno dobro pripremite površine s pripremnim slojem boje. Isto vrijedi i ako odlučite odustati od tamnih zidova i vratiti se na svijetle nijanse, kvalitetan pripremni sloj olakšat će vam prelazak s jedne na drugu boju. Kada prelazite sa svijetlih na tamne boje, sivi pripremni sloj je preporučljiv jer će vam omogućiti da prebojate zidove u crno s puno manje slojeva!


Kao i kod svih drugih boja, postoje hladni i topli tonovi crne. Hladni tonovi crne imaju podton indigo boje dok toplije crne imaju crvene ili smeđe podtonove. I jedna i druga verzija predstavljaju odličnu protutežu ostalim bojama koje koristimo u svom uređenju.


Mat premaz sve je popularniji, pogotovo kada je riječ o mat crnoj boji koju sve češće viđamo u suvremenim interijerima. Za prometnije dijelove doma ipak se preporučuju premazi koji daju više sjaja, budući da su izdržljiviji i lakše se čiste. Mat crna idealna je za stropove ili pak zidove prostorije poput blagovaonice, a sjajnije verzije ipak su bolje za dječje sobe, kuhinje i kupaonice. Ako vas oduševljava upravo mat crna, umjesto za zidove svoje kupaonice ili kuhinje odaberite ju za detalje poput slavina ili ručkica ili pak fronti ormarića. Sve je popularniji odabir mat crnih donjih kuhinjskih ormarića i otvorenih polica na gornjem dijelu kuhinjskog zida čime se daje nota elegancije ovom važnom prostoru.


Što se tehnike bojanja tiče, za crnu vrijedi isto kao i za sve druge boje. Kada nanosite boju pomoću valjka za bojanje nanosite ju tako da na zidu stvarate oblik slova W i to dobro namočenim valjkom. Premazujte zid brzo kako bi vam rubovi premazanih dijelova ostali vlažni i dobro se međusobno spojili. Na kraju prijeđite valjkom cijeli zid od stropa do poda bez posebnog pritiska na sam valjak kako biste sve izjednačili i stopili cijelu obojenu površinu. Kod eventualnih popravaka koristite boju iz izvorne kante kako bi ti novi dijelovi bili iste boje i razine sjaja kao izvorni premaz.


Crna boja čak i dražesne prostorije poput sobice za novorođenčad za koje inače uvijek biramo meke ružičaste i pastelne plave nijanse može pretvoriti u atraktivan prostor. Posljednjih godina boje za ovu prostoriju postale su zrelije, a elegantna crna ovdje se savršeno uklapa jer se uz njoj dodatno ističu nježne nijanse ili pak svjetlo drvo.


Kada je riječ o malim prostorima, detalji crne boje dobro će pristajati svakoj prostoriji. Kada je riječ o zidovima, crna može poslužiti za bojanje jednog upečatljivog zida ili za veći komad namještaja poput stola ili pak kauča. Ako ste hrabri, crna će izgledati fantastično odaberete li jednu prostoriju koju posebno želite istaknuti i obojite njen strop i gornju polovicu zida u crnu boju te time stvorite savršenu pozadinu za umjetnine. Dodajte prostoru upečatljivo rasvjetno tijelo koje će oduzimati dah upravo zato što je na crnoj pozadini.


Neovisno koju boju odaberete za svoje uređenje, odabir jedne boje za sve zidove u prostoru stvara dojam prostranosti. Ujednačena boja briše granice u interijeru i pojačava osjećaj udobnosti u samom prostoru. Također je ključno ponoviti boju u prostoriji barem dva puta kako bi dobili vizualnu povezanost uređenja. Upotrijebite boju svojih zidova barem još jednom, bilo u obliku tepiha ili nekakvog dekorativnog detalja i time ćete stvoriti poželjnu objedinjenost.


Osim što je izražajna i upečatljiva, crna se izvrsno slaže s gotovo cijelim spektrom boja i unosi dozu sofisticiranosti u interijer. Ako niste uvjereni u bojanje svih zidova u crno, obojite pozadinu polica za knjige i njihove šarene korice dodatno će dolaziti do izražaja, kao i svi drugi ukrasi koje želite istaknuti.

Izvor: Domino

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:28