Da izgleda kao nov

Više niste sigurni koji je način čišćenja tepiha najbolji za vas? Započnite čišćenje s ovim...

 GRäFE & UNZER VERLAG/ARNDT, J/LIVING4MEDIA
Bez obzira na vrstu tepiha, pogledajte naše savjete o tome kako očistiti tepih da izgleda kao nov

Više niste sigurni koji je način čišćenja tepiha najbolji za vas? Neka rješenja za čišćenje mogu učiniti čuda na jednoj vrsti tkanina i napraviti pustoš na drugoj.

image
PAUL RYAN-GOFF/LIVING4MEDIA

OSNOVNI PRIBOR ZA ČIŠĆENJE TEPIHA:

  • Usisavač
  • Ubrus ili čista bijela krpa
  • Deterdžent
  • Specijalni odstranjivač mrlja
  • Šampon za tepihe
image
OSTERLUND, RIKARD/LIVING4MEDIA

1. ZAPOČNITE S USISAVANJEM

Prije nego što izvadite sredstva za uklanjanje mrlja, trebate ukloniti sve nečistoće s tepiha: prašinu, kosu, dlake (ako imate kućne ljubimce). Nemojte usisavati samo oko namještaja, prođite ispod fotelja, sofa i kreveta - zatražite pomoć da ih pomaknete ako je potrebno - i očistite blagovaonicu od stolica kako biste se lakše kretali. Koristite razne mlaznice ili glave koje dolaze s vašim usisavačem za stvarno temeljito čišćenje sve do lajsni.

image
DE KLEERMAEKER, ANOUK/LIVING4MEDIA

2. RIJEŠITE SE MRLJA

Sada kada je vaš tepih (površinski) čist, bit će lakše pronaći tragove mrlja. Nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja i utrljajte umjerenim pritiskom nekoliko minuta. Nemojte koristiti previše sile, jer možete oštetiti dlaku. Pričekajte oko sat vremena da se sloj osuši i pokušajte ponovno ako mrlja nije potpuno nestala. Za buduće mrlje, uvijek ih rješavajte čim se dogode. Isperite ih hladnom vlažnom krpom dok ne nestanu - nemojte trljati niti koristiti vruću vodu.

image
JALAG/SZCZEPANIAK, OLAF/LIVING4MEDIA

3. VRIJEME JE ZA DUBINSKO ČIŠĆENJE

Ako imate svijetli ili neutralno obojeni tepih, zaista ćete imati koristi od dubinskog čišćenja. Ili unajmite profesionalce da to naprave za vas ili uložite u vlastiti stroj. Kada ste prošli cijeli prostor zabranite prolaz svim ukućanima kako bi se tretirana područja osušila. Od 2 do 24 sata ako je potrebno.

image
MöLLER, CECILIA/LIVING4MEDIA

4. OSVJEŽITE GA

Završite posao dezodoriranjem tepiha. Dostupnim u obliku spreja ili pjene, nanesite osvježivač na tepih i ostavite da se osuši prirodno.

SAVJET: Umjesto šampona za tepih, poprskajte tepih smjesom sode bikarbone, ostavite preko noći, a zatim usisajte ostatak.

image
KOOIJMAN, PETER/LIVING4MEDIA

KAKO ODRŽATI TEPIHE ČISTIM

Kada odstranite sve mrlje iz svog omiljenog tepiha, pobrinite se da ga održite što je duže moguće čistim. Evo naših omiljenih savjeta:

1. POSTAVITE VELIKI OTIRAČ NA ULAZNA VRATA

Tako ćete smanjiti količinu prljavštine koja se širi unutar kuće. Također, možete postaviti i jedan manji gumeni tepih u hodniku za dodatno uklanjanje nečistoća, ako je vani bljuzga ili snijeg.

2. NAMJESTITE ŠTITNIKE

Često pomicanje namještaja može loše utjecati na vlakna vašeg tepiha, pa postavite zaštitne jastučiće na noge namještaja kako biste ograničili opseg oštećenja.

3. PROVJERITE POSTOJANOST BOJE

Prije uporabe bilo kojeg proizvoda za čišćenje ili uklanjanje mrlja, provjerite postojanost boje vašeg tepiha. Jednostavno nanesite malo proizvoda na neupadljivo područje - na primjer, iza televizora ili kauča - i pustite da se osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:51