Zlata vrijedi

Važan kupaonski trik za zaustavljanje ljuštenja boje i najbolja formula za odbijanje vlage

 MARTINEDOUCET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, POLINA STRELKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Bojenje je jedan od najlakših i najpristupačnijih načina za transformaciju bilo kojeg prostora u vašem domu

No kupaonica se često zanemaruje u ovom jednostavnom uradi sam zadatku. Korištenje pravih alata i tehnika ključan je dio izvođenja vlastite renovacije kupaonice.

Kupaonica nije mjesto koje je najlakše renovirati, jer morate uzeti u obzir sve, od vodovodnih instalacija do površina sklonih plijesni ako želite obnoviti prostor koji izgleda dotrajalo. Angažiranje profesionalne pomoći jedan je od načina da postignete visokokvalitetnu završnu obradu, ali nije uvijek vrijedno troška ili dugog čekanja kada to možete lako učiniti sami.

Bojenje spavaće sobe ili hodnika jednostavan je projekt koji svi mogu uspješno obaviti. S druge strane, kupaonice su malo drugačije. Njihova tipično mala veličina i velika uporaba znače da je za zadovoljavajuće rezultate važno obratiti posebnu pozornost na sve aspekte zadatka, a ne samo na završne detalje, što se uglavnom svodi na dobru pripremu.

Prvi korak u svakom farbanju je priprema površina. Ne može se dovoljno naglasiti koliko je to važno, jer ispravno tretiranje površina znači manje šanse da se boja ljušti u mjesecima koji dolaze.

image
PHOTO_CHAZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ZAŠTITITE POVRŠINE

Kao i kod većine zadataka bojanja u kućanstvu, zaštita obližnjih predmeta i površina bitno je kako bi se izbjegle bilo kakve nesreće - osobito na nehrđajućem čeliku koji može biti teško očistiti bez ostavljanja ogrebotina.

Stare plahte ili čak plastične vrećice sve je što trebate da zaštitite kupaonsku opremu prije nego što zapnete u struganju stare boje sa zidova. Nakon što to učinite, odvojite malo vremena za popunjavanje svih rupa ili pukotina namjenskim punilom prilagođenim kupaonicama.

image
NOONVIRACHADA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

OTOPITI SJAJNE POVRŠINE

Ako je površina prethodno bila obojena sjajnom bojom, trebali biste koristiti otapalo namijenjeno za "uklanjanje sjaja". To će omogućiti bolje prianjanje novog sloja. Nakon toga možete izribati zidove šećernim sapunom i isprati ostatke čistom vodom.

KORISTITE TEMELJNI PREMAZ

Vlažne kupaonice mogu upropastiti novu boju na zidovima, zbog čega je temeljni premaz bitan korak u svakom projektu renoviranja. Većina temeljnih premaza dizajniranih za kupaonice je na bazi ulja i sprječava vlagu da uđe u zid, osobito tamo gdje imate svježe punilo.

image
POLINA STRELKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

ODABERITE PRAVU BOJU

Postoji mnogo mogućnosti kada je u pitanju odabir savršene boje za vašu kupaonicu, pogotovo ako je prostorija dobro prozračena i nema vlage ili plijesni.

Koristite polusjajnu završnu boju jer imaju visoki sjaj i "odbijaju vlagu" ili satensku boju za područja koja nisu sklona vlazi ili plijesni.

No visoki sjaj je najbolji za kupaonice, jer najbolji odbija vodu i dobro je prilagođen problematičnim prostorima.

image
MARTINEDOUCET/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

NAPRAVITE OBRUB TRAKOM

Stvaranje profesionalne završne obrade svodi se na stvaranje čistih linija. Da biste to učinili, upotrijebite samoljepljivu traku za odvajanje zida od stropa, obloga, okvira kade, stražnje površine i drugih područja koja neće biti oslikana.

Nakon što to učinite, upotrijebite četku od pet centimetara da obojite trake na svim područjima. Važno je održavati četkicu prilično suhom kako biste izbjegli kapanje. Sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 21:06