Savjeti mikrobiologa

Vaš kuhinjski sudoper je prljaviji od WC školjke - evo kako ga pravilno očistiti i dezinficirati

 JOHNéR/LIVING4MEDIA
Postoje stvari prljavije od WC školjke, poput sigurnosnih pojaseva automobila i kauča u vašoj dnevnoj sobi

Drugi prljavi predmet je vaš sudoper - mjesto na kojem perete hranu, suđe i ruke.

“Vaša zahodska daska vjerojatno ima nekoliko stotina kolonija bakterija”, kaže mikrobiolog Jason Tetro. “U kuhinjskom sudoperu gledate 10.000 na svakom kvadratnom centimetru. Moglo bi ih biti čak i do milijun." Da biste se riješili neželjenih bakterija, bit će potrebno više od samog sapuna za suđe i tople vode. Zbog toga nije važno samo znati kako pravilno očistiti kuhinjski sudoper, već i kako ga dezinficirati.

image
TREMOLADA, EMILIO/LIVING4MEDIA

Stručnjak: Jason Tetro, mikrobiolog

Jason Tetro je mikrobiolog s preko 25 godina iskustva. Autor je knjiga The Germ Files i The Germ Code te voditelj Podcasta The Super Awesome Science Show.

Zašto biste trebali očistiti i dezinficirati kuhinjski sudoper

Čišćenje prljavog kuhinjskog sudopera može učiniti čuda u uklanjanju mrlja, čestica hrane i nekih mikroba, ali ne pomaže puno u rješavanju tvrdokornih bakterija. Bakterije mogu stvoriti nešto što se zove biofilm, što je u biti sluzav premaz koji ih čini otpornima na poznate deterdžente za čišćenje.

Srećom, sam biofilm često je bezopasan, kao i svakodnevni mikrobi koji žive u kuhinjskom sudoperu. “To su samo normalne bakterije iz okoliša koje su dio vodenog sustava ili su dio kućnog mikrobioma”, kaže Tetro. Međutim, kada se ne kontrolira, biofilm može postati leglo ne tako bezopasnih patogenih organizama, poput kampilobaktera i određenih sojeva E.coli, putem potencijalno kontaminirane hrane.

Štoviše, biofilm je ljepljiv i zadržava sve u kontaktu - a ako zarobi patogene, tada njegova prisutnost postaje problem. Njegova ljepljivost također otežava uklanjanje. “Možete spriječiti [biofilm] redovitim čišćenjem površine deterdžentom, ali kad se jednom pojave, ne možete ih se riješiti deterdžentom. Zapravo morate koristiti prilično jak dezinficijens,” kaže.

Česta čišćenja mogu pomoći u uklanjanju biofilma, ali bez rutinske dezinfekcije on se još uvijek može nalaziti na površini sudopera—zbog čega Tetro naglašava važnost oba. On preporučuje svakodnevno čišćenje sudopera i dezinfekciju po potrebi ili jednom tjedno.

image
PETER WERNER/

Kako očistiti kuhinjski sudoper

Obično je čišćenje kuhinjskog sudopera jednostavno i vjerojatno imate sve što vam je potrebno za taj posao. Tetro kaže da ne morate koristiti ništa više od deterdženta i spužvice.

Kako dezinficirati kuhinjski sudoper

Dobro je redovito dezinficirati kuhinjski sudoper, osobito ako rukujete sirovim mesom.

Prema Tetru, većinu patogena možete uništiti korištenjem dezinficijensa s izbjeljivačem (ponekad označenim kao natrijev hipoklorit), iako ga se trebate kloniti ako imate kuhinjski sudoper od nehrđajućeg čelika jer je vrlo korozivan. Kao alternativu možete koristiti vodikov peroksid. “Izbjeljivač i vodikov peroksid mogu vrlo učinkovito ubiti brojne vrste bakterija i virusa”, kaže on.

image
KLAZINGA, JANSJE/LIVING4MEDIA

Još jedna opcija su dezinficijensi koji sadrže limunsku kiselinu, sastojak koji daje snažan učinak. “To su kiseline koje imaju spojenu komponentu koja je antimikrobna i koja će ubiti bakterije”, kaže Tetro. Bez obzira na to koji deterdžent koristite, pobrinite se da sadrži sredstvo za odmašćivanje, što će biti izričito navedeno na etiketi, a pomaže u odvajanju biofilma na površinu kuhinjskog sudopera.

Također, pročitajte etiketu proizvoda kako biste bili sigurni da je dezinficijens siguran za korištenje na površini sudopera. Kako biste bili sigurni, možete ga testirati na maloj površini sudopera prije primjene.

Da bi sredstvo za dezinfekciju djelovalo, treba ga ostaviti da djeluje određeno vrijeme prije nego što ga obrišete, što može trajati do 30 minuta - to bi trebalo biti naznačeno na etiketi proizvoda. Tetro kaže da je to najvažniji čimbenik kod korištenja dezinficijensa. Nažalost, "ponekad ljudi to ne rade", kaže on. “Provedena je studija kako ljudi dezinficiraju i mnogi ostavljaju sredstvo samo 10 sekundi.”

image
EMPPHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES

Još jedna stvar koju morate imati na umu je da prvo trebate očistiti prljavi sudoper (ili bilo koju površinu, što se toga tiče. "Ako je vidljiva prljavština, prvo sudoper očistite sapunom i vodom, provjeriti je li suho, a zatim upotrijebiti sredstvo za dezinfekciju."

Nakon što očistite kuhinjski sudoper, "uzmete svoje sredstvo za dezinfekciju, poprskate ga unutra, ostavite ga tri ili pet minuta, ili što god vam naljepnica kaže da učinite, a zatim ga isperete", kaže Tetro. Idealno bi bilo da svoj kuhinjski sudoper dezinficirate jednom tjedno. Međutim, dodaje, treba ga dezinficirati odmah nakon rukovanja sirovim mesom, osobito piletinom.

Zaključak je: čišćenje kuhinjskog sudopera nije uvijek dovoljno, treba ga i redovito dezinficirati. Ako uzmete u obzir koliko neželjenih bakterija može akumulirati prljavi kuhinjski sudoper, itekako je vrijedan dodatnog koraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2024 01:46