TKO TU LAŽE

Vaga pokazuje nerealnu težinu? Možda nije do vas, nego ju samo treba podesiti na ovaj način

 Unsplash
Vaš prvi korak trebao bi biti resetiranje vage. Potražite gumb ili neki drugi način za podešavanje prikaza težine

Mnogi pojedinci sada preferiraju digitalne vage u odnosu na staromodne analogne ili igličaste vage. Kao prvo, digitalne vage nude poboljšanu točnost očitanja. One također općenito pružaju veću preciznost u očitanjima. I ponašanje korisnika i uvjeti okoline mogu utjecati na točnost i performanse vaše vage. Srećom, uz malo pažnje i truda, moguće je otkloniti probleme, pa čak i riješiti mnoge od najčešćih problema.

Resetirajte i testirajte

Vaš prvi korak trebao bi biti resetiranje vage. Potražite gumb ili neki drugi način za podešavanje prikaza težine. Ako postoji, okrećite ga dok skala ne očita nulu.

Ako ne, vaša vaga može imati poseban kod za vraćanje na tvorničke uvjete. Na primjer, neki modeli zahtijevaju da zakoračite na određeni kut dva ili tri puta kako biste izbrisali sve digitalne kodove i vratili ljestvicu na nulu. Ove informacije možete provjeriti u korisničkom priručniku vaše vage.

Nakon što je vaga uspješno postavljena na nulu, testirajte točnost vage s predmetom poznate težine. Nešto poput namirnica u vrećici od 1 kilograma idealno je i trebalo bi vas odmah obavijestiti da li vaga točno mjeri i prikazuje težinu. Ako je tako, vaga bi također trebala točno odražavati veće težine.

image
Unsplash

Provjerite je li vaša vaga na ravnoj površini

Ako to ne uspije, provjerite je li vaša vaga postavljena na ravnu površinu.

Možete koristiti mali okrugli predmet, kao što je loptica da biste to brzo provjerili. Jednostavno uklonite vagu, malu kuglicu na pod, umirite je, a zatim maknite ruku. Ako se lopta počne kotrljati, vaš pod je vjerojatno nagnut. Alternativno, ako imate pristup libeli, postavite je na pod.

U svakom slučaju, ako vam se čini da pod nije ravan, pokušajte premjestiti vagu na ravnomjerniju površinu negdje drugdje u vašem domu.

Ako to ne uspije, vizualno pregledajte "stopala" na dnu svoje vage. To su obično četiri gumena jastučića smještena u svakom kutu na donjoj strani vage. Očistite sve što se zaglavilo što bi moglo poremetiti ravnotežu.

Kalibrirajte vagu

Možda ćete morati kalibrirati svoju digitalnu vagu svakih nekoliko mjeseci, ovisno o upotrebi. Ako je prošlo neko vrijeme otkako ste kalibrirali vagu, to bi mogao biti uzrok problema.

Prvo stavite vagu u način kalibracije. Možda postoji određeni gumb ili slijed koji treba pritisnuti kako bi se vaga stavila u ovaj način rada. Posavjetujte se s uputama proizvođača ako vam nije odmah jasno. Ako više nemate korisnički priručnik, potražite na webu naziv proizvođača i broj modela plus izraz "uputstvo za upotrebu" (ili "uputstvo za upotrebu").

Nakon što je vaga u načinu kalibracije, stavite predmet poznate težine na vagu. Bučice sa slobodnim utezima dobar su izbor za tu svrhu. Vaga bi trebala izmjeriti poznatu težinu prilično brzo, unutar nekoliko sekundi. Zatim pritisnite gumb za kalibraciju da biste završili postupak. Ovisno o proizvođaču i modelu, vaga može signalizirati kraj testa prikazivanjem koda, kao što je "Kraj", "Cal" ili "0".

image
Unsplash

Provjerite baterije

Problemi s baterijom često su uzrok problema s prikazom i funkcijom digitalne vage.

Pažljivo otvorite pretinac za baterije i izvadite baterije. Upotrijebite malu, čistu četkicu ili pamučni štapić kako biste očistili pretinac od prašine ili krhotina koje bi mogle ometati spajanje baterije. Ako to ne riješi problem, pokušajte zamijeniti baterije novima.

Provjerite LCD ploču

Ako vaša vaga prikazuje djelomično očitanje na LCD prikazu, možda je kriv labav spoj. Pokušajte prvo lagano pritisnuti područje zaslona izvana.

Ako to ne riješi problem, pokušajte ukloniti donju ploču s vage, kao i baterije iz pretinca za baterije. Ako možete vizualno prepoznati labavu vezu s tim područjem prikaza i lako možete doći do područja, pokušajte ga ponovno osigurati.

Ako ne, možda ćete ga morati poslati natrag proizvođaču na popravak ako je vaga pod jamstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 01:12