POGOTOVO LJETI

Uznemirujuće novo istraživanje natjerat će vas da dobro razmislite o tome koliko često perete svoju posteljinu

 /SHUTTERSTOCK

Spavanje u svježe opranim plahtama u vašoj urednoj i čistoj spavaćoj sobi na kraju dana mora biti visoko na listi jednostavnih životnih užitaka. Međutim, višesatni (i vrlo zamoran) čin pranja, sušenja i slaganja vaše posteljine i nije toliko, zbog čega je previše lako odgoditi obavljanje ovog kućanskog posla. Stoga ne čudi da je novo istraživanje potvrdilo da vjerojatno ne perete plahte onoliko često koliko biste trebali, prenosi Apartment Therapy.

Prema novom istraživanju agencije Mattress Advisory, prosječni osoba mijenja svoju posteljinu svakih mjesec dana - točnije 24 dana. To je puno dulje od onoga što stručnjaci preporučuju, a postoji mnogo razloga zašto biste trebali prati posteljinu mnogo češće nego svaka 24 dana.

Dok spavate, vaše plahte upijaju vaš znoj, ulje, stanice kože i sve druge nečistoće koje su još uvijek na vašoj koži ili kosi. Što dulje čekate da operete posteljinu, više vremena se klice mogu razmnožavati na vašoj posteljini i potencijalno iritirati vašu kožu. Nastale bakterije, grinje i plijesan mogu uzrokovati upalu, svrbež i akne, kao i ekcem.

Kao opće pravilo, trebali biste prati svoju posteljinu i ostalo rublje za spavaću sobu otprilike jednom tjedno. Navlaku za poplun, deke koje redovito koristite i navlake za jastuke također treba prati jednom tjedno. Jastuke treba prati dva puta godišnje, a eventualne ukrasne jastuke jednom mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 08:42