Odlučili smo se za rabljene konzerve od kiselih krastavaca koje su svojim volumenom od 10 l idealne za jestive biljke. U njima smo uzgojili različite začinske biljke - metvicu, kadulju, lavandu, bosiljak i ružmarin, ali i povrće kao što su rajčica, zelje, blitva, paprike i patlidžan.
Potreban materijal:
Konzerve od 10 litara, bušilica sa svrdlom od 5 mm, glinene kuglice, zemlja, presadnice, marker i etikete za biljke.
Način pripreme:
Budući da lim dobro zadržava vlagu, postoji šansa da će se biljke "utopiti" ako na dnu ne izbušimo rupe za drenažu.
Na dno posude stavili smo i 2 cm debeli sloj glinenih kuglica, kao drenažni sloj kako bi se oslobodio višak nepotrebne vode u posudi.
Zatim se usipava zemlja za lončanice visoke kvalitete i nutritivno bogata, s obzirom na to da ćemo u konzervi uzgajati plodovito povrće.
Prilikom presađivanja presadnice, u ovom slučaju patlidžana, treba posebno obratiti pozornost na nježno baratanje korijenovim sustavom i na kraju napuniti posudu zemljom 3 do 4 cm do vrha.
U početku, kada se tek upoznajemo s biljkama, dobro je označiti biljke koje uzgajamo kako kasnije ne bi došlo do zabune oko identifikacije.
Uvijek nakon presađivanja dobro zalijemo biljke, a posudu smjestimo na balkonsku gredicu.
Idealne biljke za vrt u konzervi:
Menta - voli vlagu i sjenovite pozicije
Blitva / salata - lisnato povrće dobro podnosi sjenu i traži puno vode
Raštika - listovi se mogu koristiti za zelene sokove
Vlasac - trajnica jednostavna za uzgoj na balkonu
Foto: Berislava Picek / Hanza Media
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....