Usporedba cijena stanova u Zagrebu iz lipnja 2012. i 2013. godine

Cijene su u godinu dana najviše pale u zapadnom dijelu grada, do 100 eura po četvornom metru

Iako su se brojni vlasnici stanova ponadali kako bi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju moglo doći do dugoočekivanog oporavka tržišta nekretnina, povećanja cijena i većeg interesa potencijalnih kupaca, pa i samim time i realiziranih kupoprodaja, stručnjaci se slažu kako se zasad ne očekuju trenutni pozitivni pomaci.

Međutim, nekretnine na Jadranu tradicionalno su, uoči i tijekom ljetne turističke sezone, traženije pa ujedno bilježe i blagi rast cijena. Prije nekoliko tjedana pozabavili se upravo tom temom, jer je korekcija cijena na obali sasvim logična i očekivana u ovom dijelu godine. No, zanimalo nas je i što se događa na zagrebačkom tržištu nekretnina.

Negativan trend

Iako ne možemo reći da je situacija znatno drugačija nego proteklih mjeseci, analizirajući podatke došli smo do nekih zanimljivih podataka, primjerice koliko su potencijali kupci stana mogli uštedjeti u odnosu na lipanj prošle godine. Prije svega valja konstatirati da su cijene u metropoli i dalje sve povoljnije.

Prema najnovijim obrađenim statističkim podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla, cijene zagrebačkih stanova tijekom lipnja bile su za 4,9 posto niže no lani u istom mjesecu. Pri tome su cijene najviše pale u zapadnom dijelu grada, za 5,8 posto, što znači da je prosječna tražena cijena stana bila 1576 eura po kvadratu, a lani u istom mjesecu 1673 eura po kvadratu.

Iako bilježe rast cijena, najpovoljniji su stanovi u Novom Zagrebu

Jednostavnom računicom tako dolazimo do podatka da je prosječna tražena cijena kvadrata povoljnija za skoro 100 eura po kvadratu nego lani u lipnju. Najmanji pad na godišnoj razini, pak, zabilježen je u Novom Zagrebu, i to za 3 posto, što bi značilo da su budući vlasnici prilikom kupnje u prosjeku mogli uštedjeti skoro 45 eura po kvadratu nego prije godinu dana.

Računajući kolika je ukupna ušteda prilikom kupnje stana od, primjerice, 60-ak kvadrata, na zapadu Zagreba, ispada da je u lipnju ove godine isti stan bio povoljniji za oko 5800 eura, a u Novom Zagrebu oko 2600 eura, što i nisu tako male razlike.

Mjesečne promjene

Pretražujući portale za nekretnine pokušali smo pronaći neke primjere i najbolje ponude stanova sličnih cijena. I naišli smo na svašta, od stana površine 113 kvadrata na samom Trgu bana Josipa Jelačića za 250.000 eura, koji bi se mogao prodavati i po znatno višoj cijeni, preko dvoetažnog stana površine 64 kvadrata u Trokutu za 135.000 eura do garsonijere u Savskoj za samo 35.00 eura. Mi smo se ipak fokusirali na stanove od 60-ak kvadrata vodeći se cijenama iz tablice.

Analiziramo li podatke portala Crozilla dalje i nešto detaljnije, posebno su zanimljive promjene na mjesečnoj razini, i to naročito na istoku grada. Naime, taj dio grada nije toliko atraktivan potencijalnim kupcima i na godišnjoj razini bilježi velik pad (-5,7 posto), ali istodobno, promatramo li mjesečnu razinu, bilježi porast cijena za 1 posto.

S cijenom od 1872 eura po kvadratu, centar grada i dalje je najskuplji

U tim, istočnim zagrebačkim naseljima tako se tražilo 1639 eura po kvadratu, što je 16 eura skuplje nego u svibnju. I Novi Zagreb na mjesečnoj razini bilježi porast cijena, također za 1 posto. S druge strane, uvijek traženi, zapadni dio grada bilježi pad, ali tek za neznatnih 0,1 posto u odnosu na svibanj, kada je tražilo 1577 eura po kvadratu. Prošli se mjesec za kvadrat stana tražila tek kuna više.

Najpovoljniji stanovi

Ako uspoređujemo naselja, centar grada i dalje je, s prosječnom traženom cijenom od 1872 eura po kvadratu, najskuplji, a Novi Zagreb – iako sve popularniji – i dalje najpovoljniji (1398 eura po kvadratu).

Objavljeno u tiskanom izdanju, 13.07.2013.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 10:51