Uspješno presadi rajčicu iz kućnog klijališta u vrt

Ukusne crvene loptice

Ukusne crvene loptice vole sunčane pozicije i trebaju zaštitu od vjetra, a u vrtu dobro uspijevaju ako ih stalno sadimo na istom mjestu. Tipično proljetno vrijeme, naizmjenična kombinacija kiše i sunca, dobra je prilika da se u vrtu krene sa sadnjom presadnica povrća uzgojenih iz sjemena u kućnom klijalištu na prozorskoj dasci ili kupljenih od kumica na placu. Pri odabiru sadnica važno je izabrati jake i zdrave biljke koje će biti dovoljno snažne da se prilagode uvjetima u novom okruženju. Zato treba izbjegavati biljke sa žutim listovima, a posebno je važno dobro provjeriti da slučajno nisu bolesne ili napadnute nametnicima.

Od sveg plodovitog povrća, rajčica je najraširenija povrtna kultura, koja nije nimalo komplicirana za uzgoj, bilo da se radi o kućnom vrtu ili balkonu. Postoji oko tisuću različitih sorti rajčice, koje se razlikuju po visini, boji, izgledu i okusu, a budući da je biljka samooplodna, moguće je uzgajati više sorti na istoj lokaciji.

1 Presadite sadnicu nakon proljetnih mrazova

Rajčica je biljka koja voli sunčane pozicije i zaštitu od vjetra, a u vrtu dobro uspijeva kad je stalno posađena na istome mjestu. Kako je riječ o trajnici koja potječe iz tropskih krajeva i ima velike potrebe za toplinom, kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Stoga se sadnice presađuju nakon što prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova, što je u kontinentalnim područjima početkom svibnja, ovisno o trenutačnim vremenskim uvjetima.

2 Izvadite biljku iz posudice

Prilikom presađivanja, da bi vađenje biljke iz posudice bilo što nježnije za korijenov sustav, posudicu treba dobro zaliti vodom. Odmah zatim korijen sadnice stavlja se u kantu s blatnom kupkom - mješavinom vode i glistinca (humus od kalifornijskih glista), čime će se korijen obložiti hranjivim slojem i umanjiti stres prouzročen presađivanjem.

3 Sadnice s kratkim stabljikama posadite okomito

Presadnice se mogu posaditi na dva načina: okomito i koso. Ako nema dovoljno vode za zalijevanje i stabiljka biljke je kratka i debela, poželjnije je saditi okomito jer će korijen bolje iskoristiti vodu iz dubljih slojeva.

4 Sadnice s dugačkim stabljikama posadite koso

Sadnicama čije su stabljike dugačke više odgovara tehnika kosog presađivanja gdje se korijen razvija u površinskom sloju tla, koji je bogatiji hranjivom. Kod kose sadnje iskopa se jarak dubine otprilike 15 cm u koji se horizontalno položi sadnica, a biljka prekrije zemljom gotovo sve do vrha. Kod obje tehnike presađivanja sadnica se sadi dublje nego što je bila u posudi, oko 20 cm, kako bi se dobro zakorijenila.

5 Dodajte žličicu usitnjene ljuske od jajeta

Prije sadnje u rupu se dodatno stavi dvije šake blatne kupke i jedna žličica usitnjene ljuske od jajeta radi kalcija. Taj element je važan za pravilan rast i razvoj korijena i nadzemnog dijela biljke. Kalcij utječe i na povećanje otpornosti rajčice na nedostatak vode, što je posebice korisno u vrijeme ljetnih suša. Bez obzira na vremenske uvjete, odmah nakon sadnje važno je obilno zaliti presađene biljke te prekriti površinu zemlje malčem kako bi se očuvala vlaga u tlu. Malčiranje, odnosno nastiranje je prekrivanje tla slojem slame, sijena ili nekog drugog organskog materijala.

6 Između redova rajčice posadite salatu

Da bi se iskoristio sav raspoloživi prostor u vrtu, između redova rajčice može se posaditi salata koja će poslužiti kao međukultura dok rajčica ne naraste. Lisnato povrće poput salate ima brži vegetacijski ciklus te se često koristi kao međukultura za rajčice, krastavce ili celer. Prvim plodovima trebali biste se sladiti već u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 19:19