Uredno i brže

Bojanje bez grudica i tragova je moguće: Ovo ne piše u uputstvima, a vrijedi znati

 Unsplash
Istražili smo o čemu se radi i saznali kojI su omiljeni savjeti i tehnike profesionalnih ličilaca

Profesionalni soboslikari znaju da je vrijeme novac pa koriste poslovne tajne kako bi obojili sobu brže, pametnije i urednije bez žrtvovanja kvalitete ili skupih pogrešaka. Istražili smo o čemu se radi i saznali kojI su omiljeni savjeti i tehnike profesionalnih ličilaca.

image
Unsplash

Izbrusite nesavršenosti

Da biste nanijeli savršeno glatki sloj boje na zidove, stropove i stolariju, morate početi sa savršeno glatkom površinom.

Brušenje odgovarajućim papirom pomaže izravnati nepravilnosti i spojeve suhozida, izravnava grebene oko rupa i uklanja znakove popravaka kako bi se neupadljivo uklopili u okolnu površinu. Brušenjem se također uklanjaju neravnine i hrapava mjesta na obojanim drvenim oblogama, kao što su letvice za postolje i kućišta prozora i vrata. A hrapavost sjajne obojene površine finim brusnim papirom omogućuje lakše prianjanje novog sloja boje.

Traka za zaštitu

Traka je nezamjenjiv dio svakog bojanja, posebno kada su u pitanju drveni ukrasi. Ali ništa nije obeshrabrujuće od skidanja trake da bi otkrili da je boja procurila kroz traku i zahvatila cijelu oblogu. Kako biste izbjegli ovu situaciju, prije nego počnete bojati, temeljito zalijepite traku na oblogu.

Nanesite traku na drvenu oblogu, a zatim prođite nekim tvrdim predmetom preko trake kako biste je čvrsto pritisnuli. To će zaustaviti curenje boje. I svakako koristite pravu traku, a ne obični selotejp. Samoljepljiva traka za sobom ostavlja ljepljivi talog koji je teško očistiti. Osim toga, boja može uzrokovati skupljanje i nabore ljepljive trake, što omogućuje da boja prodre ispod nje. Prava traka može se ostaviti danima (neke vrste i do dva tjedna) i dalje se lako odlijepi.

image
Unsplash

Primarni sloj

Prije nego što profesionalci obojaju zidove, popunjavaju rupe i pukotine smjesom. Ali ako bojate izravno preko tog sloja, smjesa će isisati vlagu iz boje, dajući joj ravan, dosadan izgled, a ta mjesta će izgledati osjetno drugačije od ostatka zida. Kako ne biste vidjeli zakrpana područja nakon završnog sloja boje, važno je prvo premazati zidove.

Međutim, umjesto da koristite bijeli temeljni premaz izravno iz limenke, profesionalci premazuju s premazom s malo sive boje. Zatamnjeni temeljni premaz bolje prikriva zakrpana područja i prekriva staru boju. Kao rezultat toga, završni sloj boje bit će življi i može zahtijevati manje slojeva. To je osobito istinito kod bojanja preko boja poput crvene ili narančaste, što bi moglo zahtijevati tri ili više završnih slojeva ako prvo ne nanesete tonirani temeljni premaz.

Alati

Nemojte štedijeti na bojama i kistovima. Jeftini kistovi su lažna ekonomičnost. Kupite najbolje četke koje možete priuštiti, dobro ih očistite i trajat će vam cijeli život. Kupite kistove koji koštaju nešto više od standardnih kistova, ali su mnogo izdržljiviji i vrlo glatko nanose boju.

Također je važno kupiti najbolju boju koju si možete priuštiti. Nanosi se lako, pruža najbolju pokrivenost i dugo traje. Osim toga, moći ćete isprati prljave otiske prstiju bez skidanja boje. I cijeli će posao bojanja ići brže i lakše — i na kraju izgledati bolje.

Koliko god čudno zvučalo, također je važno oprati potpuno nove alate za bojanje prije nego što ih upotrijebite za nanošenje boje. Pranjem uklanjate komadiće dlačica koje se neizbježno skidaju nakon što počnete bojati. Operite ih vodom i s malo tekućeg deterdženta, a zatim prođite rukama gore-dolje kako biste skinuli sva labava vlakna, praksa koja se zove. I možete odmah početi koristiti navlake za valjke; ne morate čekati da se osuše.

image
Unsplash

Profesionalni izgled

Znak da je sobu oslikao početnik, a ne profesionalac, jest da su vidljivi tragovi preklopa u gotovom sloju boje. Tajna završne obrade bez uočljivih tragova preklopa i poteza kistom je dodavanje sredstva za sporije sušenje boje.

Ono čini dvije stvari:

1) Usporava vrijeme sušenja boje, dajući vam više vremena za bojanje tek obojenih područja bez dobivanja ružnih tragova od preklopa, što se događa kada nanesete svježu boju na osušenu boju.

2) Sredstvo boji daje ujednačen izgled, praktički eliminirajući poteze kistom. Profesionalci koriste dodatke prilikom bojanja suhozida, stolarije, ormara i vrata. Pročitajte naljepnicu limenke da odredite koliko sredstva dodati vašoj boji.

Prozori

Prilikom bojanja prozora nemojte se truditi lijepiti trakom oko okvira prozora. To traje predugo i boja obično ionako završi na staklu. Umjesto toga pokušajte s ovim profesionalnim trikom: dok bojate prozor, pustite da malo boje ode na staklo. Kada se osuši, jednostavno ju ostružite britvicom za brijanje.

image
Unsplash

Više posuda

Kada kupite dvije ili više limenki iste boje, one obično nisu u potpunosti iste nijanse. To je zato što boja varira između limenki, a ta mala razlika može biti nevjerojatno očita ako otvorite novu limenku na pola zida. Kako bi osigurali jednakost boje od početka do kraja, profesionalci miješaju svoje limenke boje u veću kantu. Zatim možete bojati izravno iz veće kante, što eliminira potrebu ulijevanja boje u ladicu za valjak (iako treba imati na umu da je tešku kantu teže pomicati).

Pametno je imati par čistih, praznih kanti pri ruci prilikom bojanja jer svježe protresena boja ne ostaje jako dugo svježa,a stvrdnutu boju ne možete vratiti u život samo pomoću štapića za miješanje. Dakle, morate prelijevati boju naprijed-natrag između dvije kante dok ne pomiješate krute tvari koje su se skupile na dnu svake posude. To je najbolji način i zapravo jedini način da osigurate da je vaša boja pravilno i temeljito izmiješana. A ako imate boju u nekoliko različitih limenki, pomiješajte i njih kako biste osigurali ujednačenost boje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 15:36