Uštedite živce i vrijeme

Uradite ovo i vjetrobransko staklo, vrata i brava na automobilu se neće zalediti

 /SHUTTERSTOCK

Zima je konačno pokucala na vrata i koliko god se veselimo snježnoj idili, kada ujutro moramo odmrzavati automobil po toj hladnoći, a obično i u žurbi to nije nikako zabavno. Stoga vam donosimo par savjeta što činiti da izbjegnete ovaj naporni zadatak.

Birajte istok

Imate li mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut ka istoku. Tako će prvi jutarnje zrake sunca polako otapati led na automobilu.

Pomažu alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakla koju ćete ujutro poprskati po ledu. U bocu stavite litru alkohola, 100 ml vode i 1 žličicu deterdženta za pranje suđa. Dobro sjedinite ili ulijte u bocu s raspršivačem, alkohol i vodu u razmjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode) pa to koristite.

Zaštitite brave

Naprskajte ih sprejem za otklanjanje hrđe ili podmažite s WD40 uvečre i neće se zalediti preko noći.

Da se vrata ne zalede i zaglave

Namažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje. Uradite to čim izađete iz vozila kako biste sutradan bez problema otvorili vrata.

Snađite se

Ako se nađete negdje u gradu i stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći ići kući

Čarape na brisače

Navucite stare čarape na brisače da se tokom noći ne bi zalijepili za staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

Zaštita za retrovizore

Stavite na njih plastične kese, pa se neće zalediti, omotajte ih cijele.

Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede i iskusni vozači taj trik često koriste. Umjesto kartona možete staviti i neki stari ručnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:28