Zadatak za entuzijastične arhitekte

Unikatne vikendice iz snova

Zapanjujuće kućice 21. stoljeća

Zadatak za odabrane entuzijastične arhitekte: napravi vikendicu iz snova.

Objekti namijenjeni povremenoj uporabi svojim konceptom često namjerno odudaraju od primarnih mjesta za stanovanje, koja za razliku od vikendica moraju biti funkcionalna i prilagodljiva svim ukućanima i njihovim različitim životnim potrebama. Kuće za odmor, pak, osmišljene su kako bi vlasnicima pružale skriveno utočište, bijeg od svakodnevice i relaksaciju, istodobno ih potičući na razmišljanje, a što je najvažnije – i na dobru zabavu… A što se događa kada arhitektima praktički bez ikakvih ograničenja ustupite komad zemlje kako bi osmislili vlastite kuće za odmor iz snova?

Upravo tu priliku mladim najtalentiranijim arhitektima mlađe generacije iz cijelog svijeta dao je ljubitelj arhitekture, francuski developer Christian Bourdais, koji je 2010. godine pokrenuo projekt ili, bolje rečeno, eksperiment pod nazivom “Solo Houses”, a cilj mu je revolucionirati svijet arhitekture.

Riječ je o ekskluzivnoj i iznimno rijetkoj kolekciji koju čine planiranih osam do deset jedinstvenih kuća za odmor površine 200 četvornih metara, smještenih dva sata vožnje južnije od Barcelone, u španjolskoj regiji Matarraña. Kuće predstavljaju svjedoke našeg vremena, a istovremeno pokušavaju zadovoljiti potrebe i očekivanja moderne obitelji 21. stoljeća. Arhitektonski timovi pozvani su da istraže svoju kreativnost, ispune svoje snove i osmisle kućice 21. stoljeća, a svaki od njih pritom je dobio odriješene ruke, što i nije čest slučaj u arhitektonskom svijetu.

Naime, arhitektima ponekad nedostaje slobode jer njihovi klijenti imaju preference prilikom gradnje svojih domova, što ih neminovno tjera na odustajanje od vlastite vizije, dok je pristup ovom projektu posve suprotan od tog klasičnog odnosa na relaciji arhitekt – investitor. Ipak, jedino zadano ograničenje arhitektima je bio proračun, koji je pak javnosti ostao nepoznat.

A rezultat? Veličanstvene, prekrasne i jedinstvene kuće za odmor eksperimentalnog, umjetničkog oblika, koje su teatralno smještene u idilično zeleno okruženje.

I prodaju se! Iako, za naše prilike, po vrtoglavo visokim cijenama. Zasad je osmišljeno šest kuća, a prva u nizu koja je realizirana, a potom uspješno i prodana, bila je kuća koju potpisuje čileanski studio Pezo von Ellrichshausen.

Kuća: Casa Solo Pezo

Osmišljena na dominantnom položaju unutar luksuznog zelenog okruženja, 40 minuta od mora, skulpturalna, monolitna betonska konstrukcija otvara dijalog između interijera i eksterijera, odnosno čini svojevsrni spoj vrta i vidikovca. Jedan dio objekta tako izvire iznad bujne vegetacije, što korisnicima omogućuje izniman pogled na okolni pejzaž, dok drugi dio nestaje pod krošnjama. Prilično masivna baza kuće sadrži bazen, koji čini točku oko koje je raspoređen program stanovanja na gornjoj platformi. Niz transparentnih, simetričnih soba neformalno su definiranih funkcija, a zahvaljujući golemim staklenim stijenama u trenu postaju prostrani balkoni. Pažljivo biran namještaj te elementi fine i elegantne obrade unose osjećaj luksuza u ovaj prostor. Također, objekt ima ugrađene fotonaponske ćelije za struju, sistem za skupljanje kišnice te preradu otpada, a postoji i mogućnost za ozelenjavanje krova.

Kuća: Casa Solo Fujimoto

Suvremeni minimalizam, povratak prošlosti, istraživanje primitivnih formi i pomicanje granica u organizaciji prostora poznatog japanskog arhitekta Fujimota vidljivi su i u ovom projektu, u kojem objekt gotovo nestaje, odnosno stapa se s prirodom. Kombinirajući kamen i staklo kao bazu kuće, zidovi i krov reducirani su na način da su zamijenjeni gustom, geometriziranom mrežom neprerađenih drvenih elemenata koja priziva oblik krošnje stabla. Nepravilna trodimenzionalna struktura omogućava slobodan prodor svjetla, ali istodobno i fleksibilnu organizaciju prostora. Iako zaštićena, kuća je otvorena i prozračna, grane su povezane te se pojedine mogu koristiti kao, primjerice, polica, dok se kretanje prostorom doima kao penjanje po stablu.

Kuća: Casa Solo Faustino

Arhitektonska zvjezdica? Veliki prasak? Ne! Ova naizgled nefunkcionalna kuća čiju zaigranu formu čine – rekli bismo na prvu – gigantske kutije šibica, poligonalna je rezidencija inspirirana prirodom koja se sastoji od konzola u svežnju, a koje se projiciraju prema van u različitim smjerovima, pokrivajući pogled od 360 stupnjeva. U kući ne postoje tradicionalni elementi poput zida, kata ili stropa, a nema ni klasične vertikalne podjele. Dinamični element objekta je “kat” koji se ponaša kao zasebni plato s kojega se može vidjeti što se događa na drugim “katovima” na polurazinama. “Stropa” djelomično nema jer se stapa s kutnim zidovima i staklenim prozorima, a cijeli koncept bio je oblikovanje objekta prema okolini.

Kuća: Casa Solo Office KGDVS

U potrazi za mjestom koje će najviše naglasiti svu raskoš prirode, arhitekti Kersten Geers i David Van Severen, čiji je ured u Bruxellesu, stalno istražuju kako pobjeći od koncepta tradicionalne kuće i stvoriti odgovarajuće mjesto za život koje gotovo nestaje u svojem okruženju. Taj je njihov kontekst bio idelan za ovaj pothvat pa su osmislili što je bilo moguće manju kuću, a cilj im je bio projektirati dom bez granica između objekta i prirode koja ga okružuje. Kuća je tlocrtno u obliku slova O, u središtu je bazen, unutrašnjost je transparentna i minimalistička, bez pregrada, dok vanjsku fasadu kuće čine lagani zasloni koji u potpunosti mogu ukinuti granicu između interijera i eksterijera.

Kuća: Casa Solo J. Marklee

Smještena na rubu pokrajine, kuća prati tradiciju gradnja vila u okruženju. Prilazeći uz gustu šumu nacionalnog parka, ovalna kuća pojavljuje se kao jedinstveni objekt među stablima badema. Sastoji se od jednog kružnog kata podignutog od zemlje i badema kako bi korisnici mogli uživati u panoramskom pogledu. Dva vijugava zida povezuju dnevni boravak i blagovaonicu otvorenog tipa, dok se iza zida nalaze četiri spavaće sobe s kupaonica-ma. Klizna vrata spavaćih soba omogućavaju njihovo zatvaranje i otvaranje prema zoni s dnevnim sadržajima. Spiralno stubište u sredini kuće vodi prema krovnoj terasi na kojoj se nalazi bazen. No, zahvaljujući staklenim stijenama korisnici imaju neprekinuti pogled na sve strane svijeta i dok se nalaze u samoj kući.

Kuća: Casa Solo Mos

Ova je vikendica suzdržanija od ostalih, okružena je maslinama s četiri identična pravokutna betonska volumena u obliku naopakog slova T, a prostor petog volumena namijenjen je bazenu. Arhitekti ističu kako se ova kuća ne temelji na apsolutnom idealiziranju geometrije i pažnju obraćaju na dozu humora postignutu zadnjim, zaokrenutim volumenom koji se, pojašnjavaju arhitekti Michael Meredith i Hilary Sample, doima kao da je pao, odnosno ukopan je u zemlju kako bi postao bazen, što za njih predstavlja arhitekturu kao ruševinu u krajoliku. Interijer kuće gleda van prema krajoliku i maslinama te pruža niz neformalnih pogleda na različite intimne dijelove kuće, dok krovni vrt nudi predivan pogled na planine.

Donosimo pregled i idejnih koncepata ostalih rezidencija u galeriji…Uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 18:21