MALE TAJNE

Umetnite prozore između prostorija i tako vizualno povećajte prostor i unesite više svjetla

 Megan Taylor
Za najkreativnije svjetske arhitekte, to je alat koji mogu koristiti za rješavanje problema, posebno nezgodnih i malih nekretnina

Unutarnji prozor između prostorija koristan je trik koji morate imati u rukavu. Ne samo da može pomoći da sobe koje nemaju vanjske prozore budu svjetlije posuđujući svjetlo iz susjednih prostora, može također učiniti vaš dom većim, povećavajući vam vidike i nagovještavajući prostore izvan njega.

Za najkreativnije svjetske arhitekte, to je alat koji mogu koristiti za rješavanje problema, posebno nezgodnih i malih nekretnina, a imajući to na umu, odabrali smo 10 omiljenih primjera unutarnjih prozora, ostakljenih i neostakljenih, u dizajn interijera, kako bi se pokazalo što se može postići dobro postavljenim otvorom u zidu.

1. DODAJTE OKRUGLI OTVOR

Žuti prozorčić ugrađen je u stubišnu stolariju projekta Gundry + Ducker kako bi se stvorila veza između prostora, kao i šarmantan dizajnerski detalj.

- Glavni razlog za prozor bio je unijeti malo svjetla u stubište, a istovremeno omogućiti pogled na prostor iza njega kada se silazi niz stubište- kaže Christian Ducker, suosnivač Gundry + Ducker ZA Livingetc. - Klijenti su imali dvoje male djece pa je otvor bio smješten u visini djeteta kako bi i njih uključio.

2. DOTOK SVJETLA UZ ZADRŽAVANJE PRIVATNOSTI

U stanu u New Yorku, Home Studios koristio je zakrivljene prozore s neprozirnom završnom obradom kako bi omogućio dotok svjetla iz glavnih dnevnih prostora i hodnika za manje sobe, kao što je kupaonica za goste, gdje je privatnost ključna.

- Zakrivljena geometrija djela Alvara Aalta bile su jedna od mnogih dizajnerskih inspiracija projekta, što se može vidjeti u zaobljenim staklenim prozorima s bakrenim detaljima‘, objašnjava Oliver Haslegrave, osnivač Homes Studios.

3. UČINITE OTVOR FLEKSIBILNIM ZA VAŠE POTREBE

Stvaranjem dodatne spavaće sobe u malom bočnom dodatku ovog doma, Craig Hutchinson, osnivač Hutch Designa, shvatio je da bi prostor mogli učiniti većim s dvostruko sklopivim zidnim otvorom koji se može ostaviti otvorenim kada soba nije u upotrebi.

- Stvara fleksibilan prostor koji se može koristiti i kao kućni ured ili kao treća spavaća soba - kaže Craig. - Samo po sebi pruža malo dodatne površine posjedu, ali otvaranjem ovoga prema životnom prostoru, sa sklopivim zidom, prostori se čine mnogo većim.

4. OTVOR ZA POSLUŽIVANJE

U kuhinji londonskog doma, Yellow Cloud Studio ponovno je osmislio klasik 70-ih otvor za posluživanje s drvenim volumenom umetnutim između ormarića i susjedne blagovaonice.

- Postiže se razina privatnosti i odvojenosti između svakog prostora - kažu Eleni Soussoni i Romanos Tsomos, direktori studija Yellow Cloud. - Zidovi su uglavnom čvrste, stroge površine koje bi korisnika odvratile od slobodnog kretanja pa je umjesto toga dizajniran stolarski volumen, koji djeluje kao multifunkcionalna kuhinjska jedinica za skladištenje i izlaganje dok također skriva strukturne i mehaničke elemente zgrade.

5. DODAJTE UNUTARNJI PROZOR NA MEZANIN

Arhitekti Selencky Parsons nastojali su stvoriti povezane prostore, koji su uključivali unutarnji prozor koji je gledao s polukata na kuhinju otvorenog plana.

- Razmišljanje iza kreiranja prozora na međukatu bilo je oživjeti zajednička područja ovog projekta pružanjem snažnih vizualnih veza između različitih prostora, kaže David Parson, direktor i osnivač Selencky Parsons. - Prozor služi za propuštanje dodatnog prirodnog svjetla da preplavi kuhinju i blagovaonicu, osiguravajući dobro prirodno svjetlo iz različitih smjerova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:30