Neugodne smeđe mrlje

Uklonite hrđu na kadi, umivaoniku, tušu i WC-u ovim umakom u tren oka. Nije lijepo za vidjeti

 IULIIA MIKHALITSKAIA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ovi neugledni narančasto-smeđi tragovi obično se pojavljuju kada voda prolazi kroz starije, zahrđale pocinčane cijevi

Također, ako živite u području s tvrdom vodom može biti uzrokovano ostacima minerala koji su ostali na površini.

Hrđa nastaje kada su željezo i kisik u doticaju s vlagom i stvaraju željezni oksid (stare limenke ili oštrica britvice za brijanje dobar su primjer). Međutim, također možete pronaći mrlje od hrđe u blizini odvoda umivaonika, tuša i WC školjke, uzrokovane vodom koja sadrži visoke razine čestica željeza ili željeznih bakterija. Željezne vodovodne cijevi, zahrđali grijači vode ili neobrađeni metalni dijelovi u WC školjkama također mogu uzrokovati stvaranje hrđe.

Hrđa se najčešće pojavljuju u domovima koji se nalaze u područjima s tvrdom vodom, gdje kombinacija minerala i željeznih bakterija u vodi može uzrokovati da se čestice hrđe zalijepe za porculanske ili emajlirane površine kupaonskih armatura.

Uklanjanje hrđe u kupaonici može biti brz i jednostavan posao nakon što znate što koristiti. Međutim, bitno je riješiti mrlje što je prije moguće.

Korisnica društvenih medija Jayne Winch od Facebook grupe za čišćenje, zatražila je savjet kako ukloniti hrđu s metalne tuš kabine.

image
SHUTTERSTOCK/

UMAK OD RAJČICE

Entuzijastica čišćenja Helena Enefer preporučila je upotrebu kečapa za uklanjanje mrlja i korištenje "zgužvane folije" za trljanje površine.

Druga, Liz Johnston, složila se rekavši: "Umak od rajčice s kuhinjskom folijom u kuglu", a Diane Phillips je rekla: "Umak od rajčice i limena folija."

Trik uključuje premazivanje zahrđalog čelika obilnim slojem umaka od rajčice ili kečapa. Ostavite pet minuta, a zatim kuhinjskim papirom nježno istrljajte tragove.

Kečap sadrži octenu kiselinu koja dolazi od octa koji je prisutan u umaku. Zahvaljujući sadržaju kiseline, umak od rajčice također je izvrstan za poliranje srebrnog posuđa, mesinga i bakra.

Stručnjak iz tvrtke Infinite Paving, Rowan Cripps, podijelio je druge alternative za uklanjanje mrlja od hrđe korištenjem kućanskih proizvoda.

GAZIRANA PIĆA

Gazirana pića "izvrsna su za uklanjanje mrlja od hrđe zbog visokog sadržaja kiseline", rekao je.

Dodajte gazirani napitak na mrlju i pričekajte da se upije oko 15 minuta, obradite četkom za ribanje i nakon toga isperite vodom.

image
SHUTTERSTOCK/

SOK OD LIMUNA

Rowan je rekao da je "ovo iznimno učinkovita opcija za male mrlje od hrđe" i "za najbolje rezultate, pokušajte nježno natapati površinu do 15 minuta u soku od limuna, prije čišćenja četkom kružnim pokretima".

Tako omogućujete soku od limuna da otopi veći dio mrlja prije nego što posegnete za četkom za ribanje. Dovršite ovo ispiranjem kiselih ostataka vodom.

OCAT

"Bijeli ocat je ekološki prihvatljiv način za uklanjanje mrlja od hrđe" s bilo koje površine "na praktičan i učinkovit način".

Jednostavno ga poprskajte na mrlju i ostavite da odstoji manje od sat vremena. Nakon što prodre u mrlje, izribajte površinu četkom s tvrdim vlaknima. Zatim ga isperite vodom i ostavite da se osuši.

Ljubiteljica čišćenja Andrea Mitchison podijelila je svoje iskustvo s korištenjem octa: "Upravo sam postigla veliki uspjeh, s jako zahrđalom potkovom, tako što sam je preko noći namočila u bijeli ocat s malo Vanisha."

"Izašla je sjajna i nova nakon brušenja rašpicom za nokte u toploj vodi sa sapunicom. Može pomoći i vama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:18