JEZA U KADI

Tuš zavjesa se više nikad neće zalijepiti za vaše tijelo tijekom tuširanja, dovoljno je primijeniti ovaj jednostavan trik

 YAY MEDIA AS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Stati pod tuš nakon napornog radnog dana uistinu je fenomenalan osjećaj. I dok voda klizi niz vaše tijelo, a zajedno s njom u slivniku nestaju i vaši problemi, jedna bi vam stvar mogla pokvariti taj dobar osjećaj.

Koliko vam se, naime, puta dogodilo da vam se tuš zavjesa usred tuširanja zalijepi uz tijelo? A to nije nimalo lijep osjećaj. Kad se to dogodi, često morate jednom rukom držati tuš slušalicu, a drugom se braniti od zavjese - što znači da vam nedostaje još barem jedna ruka da na miru sapunate tijelo...

image
NIKITA BUIDA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

I iako često u takvim situacijama zavapimo "Zašto se to događa samo meni?!", ova pojava je česta. Kad stanemo u kadu i navučemo zavjesu, između našeg tijela i zavjese je dovoljno prostora. Ali čim uključimo tuš, zavjesa se, kao nekom magijom, prilijepi uz naše tijelo.

To ne znači da samo nemamo sreće. Zapravo, ova pojava nema nikakve veze sa srećom, već je pojašnjava Bernoullijeva jednadžba. Riječ je o švicarskom matematičaru, fizičaru, botaničaru, oceanografu i anatomu Danielu Bernoulliju, koji je u svojoj knjizi "Hydrodynamica" iz 1738. godine ustanovio da je tlak manji ondje gdje je brzina tekućine veća, a veći ondje gdje je brzina tekućine manja.

image
SHUTTERSTOCK

Na ovoj se jednadžbi osnivaju i mnoge inženjerske primjene, poput leta zrakoplova: zrak struji uz gornju zakrivljenu plohu krila brže nego ispod krila, pa je tlak na donju plohu krila veći nego na gornju, što ima za posljedicu da na krila djeluje ukupna sila prema gore - koja diže zrakoplov

Što objašnjava i ovu neugodnu pojavu sa zavjesom tuša: mlaz vode iz tuša povećava protok zraka, smanjujući istovremeno tlak u prostoru za tuširanje. Kao posljedica toga, tuš zavjesa vam se zalijepi za tijelo. Uz Bernoullijevu jednadžbu, efektu lijepljenja zavjese za tijelo pridonose i horizontalni vrtlog te razlika u gustoći zraka.

image
OLEG POLONSKII/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Sad kad ste osvijestili teorijski uzrok neugodne situacije ispod tuša, bit će vam lakše pronaći praktično rješenje. A rješenja je više: možda najjednostavnije jest da nabavite tuš zavjesu od težeg materijala. Usisni tlak vrtloga tuša preslab je da bi utjecao na teže materijale. Pomoći će i to ako zavjesu ne navučete od zida do zida, već da ostavite prostora s jedne strane.

Još jedno praktično rješenje je postavljanje vakuumskih gumica na donji kraj zavjese. Dovoljno je postaviti gumice na vanjsku stranu donjeg dijela zavjese i uz pomoć vakuuma ih pričvrstiti za unutarnji dio kade, tako da se zavjesa ne može pomicati nakon što je navučete.

image
SHUTTERSTOCK

U trgovini možete jeftino nabaviti malene utege za stolnjak, kojima je cilj zadržati stolnjak na mjestu kad objedujete na otvorenom i postoji opasnost da bi vam vjetar mogao promijeniti planove. Dovoljno je nekoliko takvih utega prikvačiti za donji dio zavjese kad se tuširate i problem je riješen.

Obično svi montiraju šipku za tuš zavjesu tako da donji rub obješene zavjese završava unutar kade. Napravite malo veći otklon između tijela i zavjese tako što ćete šipku montirati desetak centimetara izvan prostora kade, pa će zavjesa u kadi završiti pod određenim kutom. Nadamo se, dovoljnim da vas zavjesa ne dodiruje za vrijeme tuširanja.

image
SHUTTERSTOCK

Ako trebate instant rješenje, dovoljno je da smanjite protok vode. Slabiji mlaz vode prouzročit će i manju promjenu tlaka, što znači i veću vjerojatnost da se tuš zavjesa neće micati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 09:17