Nije zanemarivo

Troškovi života rastu i važno je štedjeti. Pogledajte koliko zapravo troše ovi kućanski uređaji

 LIVING4 MEDIA/
Troškovi života drastično rastu i sada je više nego ikada važno štedjeti novac na što više načina

Male promjene u kućanstvu mogu rezultirati velikim uštedama. Da, znamo. U posljednje vrijeme stalno to slušate. No, jeste li išta po tom pitanju napravili? U slučaju ovih izračuna, prosječno bi kućanstvo moglo uštedjeti više tisuća kuna godišnje. Iako vam se možda čini kao teorija, riječ je o promjenama koje ćete brzo osjetiti na kućnom budžetu. Pokušajte osvijestiti sve te male navike.

Evo kako uštedjeti stotine kuna svake godine tako što ćete napraviti ove promjene.

Nije isto da li rublje perete u jutarnjim ili večernjim satima.

Podsjetimo, viša dnevna tarifa (VT) koristi se od 7.00 do 21.00 sat za zimsko računanje vremena, a od 8.00 do 22.00 sata u za ljetno računanje vremena. Niža dnevna tarifa se obračunava u preostalom vremenu (NT).

Korištenjem kućanskih aparata u vremenu niže tarife (NT) možete postići značajne uštede. Prema HEP-ovom kalkulatoru, ušteda je čak 66 %.

image
LIVING4 MEDIA/

Također, svoje žarulje sa žarnom niti zamijenite LED žaruljama.

Samo jedna žarulja sa žarnom niti od 100 W, ako radi svaki dan 12 sati, u godini potroši 500 kuna, dok LED žarulja od 13 W troši svega 24 kune. Dakle, ako jedan obiteljski dom prosječno ima 67 rasvjetnih tijela, ušteda za kućanstvo je ogromna.

image
WIENER WOHNSINN/LIVING4MEDIA

Ako se pitate što najviše troši struju (osim bojlera i klime), odgovor je elektronika koja je stalno na stand by načinu rada. Koliko ste to puta čuli, ali nikako da usvojite! Ovi mali potrošači, kojih ima puno kumuliraju velik trošak. Televizori i računala mogu potrošiti nevjerojatno puno struje. U godinu dana osobno računalo koje se koristi svaki dan po šest sati potroši 329 kWh, što znači 336 kuna godišnje. Kada ste ih posljednji put isključili?

image
LIVING4 MEDIA/

Veliki potrošači u kućanstvu su i štednjaci na struju te mali kućanski uređaji poput sušila za kosu i usisavača, koji se često koriste i troše puno kilovata. Sušenje kose više puta tjedno košta vas 215 kuna godišnje, dok glačanje odjeće jednom tjedno po dva staji oko 126 kuna.

Kada bolje pogledate vaši računi za struju zasigurno bi bili znatno niži da uređaje ne držite na stand by načinu rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:10