GENIJALNI SAVJETI KOJI ČINE RAZLIKU

Trikovi koji će vaš neugledni podstanarski stan pretvoriti u interijer iz snova

Mnogi ljudi misle da će, ako unajmljuju stan, to utjecati na njihovu sposobnost da se osjećaju kao kod kuće. To je istina, ali samo do određene točke jer postoji mnogo načina kako neugledan podstanarski stan pretvoriti u predivan prostor za život

Podstanarski život često donosi malo slobodnog prostora, zidove 'ukrašene' ispranim bojama i pukotinama te opremljenost neuglednim namještajem. I baš zato što velikom broju stanodavaca luksuzno uređenje interijera ne predstavlja neki prioritet, mnogi se podstanari suočavaju sa zabranom bilo kakvih velikih promjena kad je riječ o uređenju. Ipak, postoje sitne preinake i trikovi kojima se možete 'poslužiti' te svoj podstanarski stan pretvoriti u ugodno mjesto za život.

1. Nemojte pretpostaviti da će vaš stanodavac biti protiv promjena

Osim ako vaš stanodavac nije striktno naglasio ili vam zabranio da na bilo kakav način unosite promjene u stan, nemojte odmah pretpostaviti da bi bio protiv svega. Naime, često će i najmanje promjene poput osvježavanja zidova novom bojom uvelike promijeniti vaš osjećaj u stanu, ali i dići cijenu njegovog najma ako ga stanodavac jednog dana planira ponovno iznajmiti. Uostalom, ništa vas ne košta ako pitate - odgovor vas možda iznenadi!

2. Ukrasite neobično mjesto u stanu

Svaka, pa i najmanja promjena, dobro će doći vašem neuglednom i možda pomalo dosadnjikavom podstanarskom stanu. Zašto ne biste zidove u kupaonici ili kuhinji ukrasili nekom umjetničkom slikom, sentimentalnom fotografijom ili ukrasnim kukama/vješalicama? Ova mala, ali sasvim dovoljna promjena značit će mnogo za cijeli ugođaj u prostoru, a opet neće previše oštetiti zidove.

3. Neugledne površine prekrijte dekorativnim tkaninama

Neugledne podove, ali i poneke komade starog namještaja poput stolaca, naslonjača i trosjeda možete prekriti dekorativnim tkaninama. Tepih sa zanimljivim uzorkom, jastučići u jarkim bojama ili najobičnija mekana deka u trenu će dati novi izgled prostoru i prekriti njegove nedostatke.

4. Odlučite se za zidne naljepnice

Ako vam bojenje zidova ni u kojem slučaju nije dozvoljeno, jeftiniji izbor su dekorativne zidne naljepnice koje možete bez problema staviti, a kasnije ih i skinuti ako vam eventualno dosade. Lako se postavljaju, još lakše skidaju i ne ostavljaju nikakve tragove.

5. Zavjesa za tuš kao dekoracija

Da, čak i jednostavna zavjesa za tuš može biti savršena dekoracija u podstanarskom stanu. Ne samo da nije skupa, zavjesu ćete bez problema postaviti iznad svoje kade i tako 'osvježiti' čitav prostor. I ne samo to, ako se odlučite za 'zaobljenu' zavjesu, vaša će mala kupaonica izgledati mnogo prostranije i veće.

6. Kupite 'lažni' kamin

Kamin je jedan od rijetkih segmenata koji se mogu savršeno uklopiti u gotovo svaki interijer. Danas se sve češće u dnevnim sobama mogu vidjeti lažni kamini, a upravo je to jedna od stvari koji biste trebali nabaviti da 'osvježite' svoj podstanarski stan. Iako ne obavljaju prvobitnu funkciju grijjanja, lažni kamini daju određenu toplinu prostoru.

7. Unesite svježinu ukrasnim biljkama

Sobne biljke uvijek su u trendu i sad su već postale nezaobilazan dio uređenja mnogih interijera, pa tako ni podstanarski stanovi nisu iznimka. Nekoliko ukrasnih biljaka u vaš će stan unijeti željenu svježinu i pozitivnu energiju. One su, bez sumnje, jedan od najlakših, najpristupačnijih i najboljih dekorativnih detalja koje možete odabrati.

8. Iskoristite sve vertikalne površine

U svakom stanu postoje neiskorištene vertikalne površine koje možete iskoristiti za stvaranje dodatnog prostora. Pa tako, recimo, pozadinu vrata možete iskoristiti za postavljanje dekorativnih detalja, košara ili visećih elemenata. Ne samo da su kao takvi savršeni za skladištenje sitnih stvari koje nerijetko naprave nered u domu, također mogu biti zanimljiva promjena i osvježenje u interijeru.

9. Zamijenite staru rasvjetu

Rasvjeta u stanu nije samo funkcionalna, već i vrlo dekorativna. Imate li u podstanarskom stanu zastarjele ružne lustere koji vam se nikako ne sviđaju, zamijenite ih novima. Stare svakako spremite na neko sigurno mjesto te ih vratite kada budete izlazili iz stana. Osim lustera, odlično rješenje za dekoraciju jesu stolne i podne lampe. Dobra je stvar i ta da ih tijekom selidbe možete ponijeti sa sobom.

Foto: living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:43