Tapeciranje i presvlake namještaja za stanovanje

Saznajte koje tkanine su najugodnije za korištenje

Namještaj za stanovanje, pa tako i kutne garniture, sofe… može biti tapeciran svim vrstama tekstila; zapravo nema ograničenja, objašnjavaju u Taradeu. Ipak, dodaju, postoji podjela na klasični namještaj, gdje se koriste najviše prirodni materijali s isto tako raznim klasičnim uzorcima, i na moderni namještaj s modernim visokotehnološkim vrstama tkanina, poput različitih mikrofibra u svim mogućim bojama i uzorcima.

– Tkanine od prirodnih materijala, poput svile, lana i pamuka, u pravilu su najskuplje tkanine, ali su po svojoj ljepoti i prirodnosti i najljepše i najugodnije za korištenje; no jednako tako najmanje su izdržljive i sklonije bržem habanju. Za tapeciranje su najbolji materijali koji su tzv. mješavine – podjednako od prirodnih i umjetnih dijelova. Kao takvi su puno izdržljiviji, sintetska komponenta im daje čvrstoću, a i cijenom su prihvatljiviji od prirodnih materijala – kažu u Taradeu i dodaju da nove generacije sasvim “umjetnih” tkanina izgledaju odlično, ugodne su na dodir, cijene su niže i majstorima su podatne za rad. Vječna dilema oko korištenja prave kože i eko-kože također je vezana uz cijenu – koža je uvijek bila skuplja i ljepša.

No, i tu je danas tehnologija izrade otišla daleko pa se umjetna ili tzv. eko-koža proizvodi tako da izgleda poput prave pa je i pravim znalcima ponekad teško otkriti o kojoj je vrsti riječ – pravoj ili lažnoj. – Što se tapeciranja tiče, eko-koža se često, a najviše zbog jednostavnosti održavanja, koristi u javnim prostorima poput kafića, raznih čekaonica, ureda i sl. Tekstil je obično teži za održavanje, ali je ugodniji i topliji na dodir; a sve se više proizvode takve tkanine koje uopće ne upijaju tekućinu i s kojih je jednostavno samo mokrom krpom obrisati mrlju – kažu u Taradeu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:01