Kako odabrati?

Sve što ste željeli znati o laminatnim podovima

Kvalitetan pod osnova je dobrog uređenja

Posljednjih godina tehnologija izrade znatno je napredovala, pa ova vrsta obloga daje najbolji omjer trajnosti, cijene i kvalitete

Čini se gotovo nevjerojatnim da su laminatni podovi na tržištu već 40 godina. Ono što je počelo kao alternativa drvenim podnim oblogama postalo je proizvod vrhunske kvalitete, estetike i najviših ekoloških standarda. Ako još razmišljate što želite za svoje nove podne obloge, savjetujemo laminatne podove visoke kvalitete. Laminatni podovi su laki za postavljanje, pružaju izvrsnu zvučnu izolaciju i jednostavni su za odžavanje.

Kako bismo doznali što više o laminatnim podovima, koji odabrati, kako znati razlikovati kvalitetne od loših, posjetili smo jednu od vodećih tvrtki na tom području, austrijski Kaindl u Salzburgu i zagrebački Iverpan. Za početak, zanimalo nas je što je uopće laminat.
- Laminatni pod je višeslojna podna obloga čiju osnovu čini HDF ploča (High Density Fibre Board - vlaknasta ploča velike gustoće). Laminatni pod se sastoji od četiri sloja, gornji sloj čini nekoliko slojeva prozirne folije (više slojeva daje veću klasu, veću otpornost na habanje) koja štiti dekor (dekor može biti na melaminskoj foliji, printani na HDF design flooring ili prirodni furnir) koji je zalijepljen na noseću ploču (HDF), ispod dolazi balansirajući sloj. Taj zaštitni sloj otporan na vlagu jamči savršenu uravnoteženost ploče te se ona neće uvijati niti savijati ako je pravilno postavljena i ako se ispravno održava - objašnjavu stučnjaci iz tvrtke Kaindl.



Što su klase 31,32 i 33?

Na upit kako odučiti koji laminatni pod odabrati s obzirom na cijenu i kvalitetu Ivica Fučkan, voditelj grupe proizvoda Pločasti materijali u Iverpanu objašnjava kako klasa definira kvalitetu laminatnog poda.
- To znači da je laminatni pod označen kao klasa 33 najviše kvalitete i kao takav najotporniji na udarce, habanje i razna druga mehanička oštećenja. Takvi podovi su uglavnom i više cjenovno pozicionirani pa možemo reći i da cijena ukazuje na kvalitetu. Na našem tržištu najčešće klase su 31, 32 i 33. Jeftiniji laminatni podovi nižih klasa obično dolaze u debljinama 6 ili 7 mm, ali oni nisu trajni i ne dolaze s garancijom. Laminati tvrtke Kaindl, primjerice, dolaze sa čak 30 godina garancije na ispravno postavljene laminatne podove. To prvenstveno znači da je podloga na koju se postavlja ravna i suha. Dalje se slijede upute proizvođača o postavljanju, ali za podlogu nema ostalih uvjeta. Tako laminatni pod možete postaviti i u prostor s podnim grijanjem - objašnjava.



Budite u trendu

Laminatni podovi nisu prošli samo tehnološki velik evolucijski put, već i promjenu u estetskom smislu. Izmijenili su se razni trendovi, neki su bili povremeni hitovi, a neki su se zadržali.
- Jedan od takvih svevremenskih trendova su prirodni materijali pa su, sukladno tome, trenutno velik trend u prodaji laminatnih podova oni koji izgledom i na dodir djeluju kao prirodno drvo. Osim toga, može se birati iz palete s gotovo 200 različitih uzoraka; od sofisticiranih ili tradicionalnih do mode­rnih i posebnih tematskih, npr. za dječje sobe, 3D dekori, rustikalni ili pak dekori s tiskom koje kupac izabere - kaže Ivica Fučkan.
Laminatni podovi su jeftiniji i jednostavniji za održavanje i lakši za postavljanje od drugih vrsta podova. Možete ga sami postaviti, a lako se demontira bez oštećenja. Možete ga postaviti u svim prostorijama u kući, stanu ili uredu, osim u kupaonicama, iako postoje posebni podovi i za tu namjenu.
- Ono što je nekada bila izražena mana laminatnog poda, slabo upijanje zvuka, najnovijom je tehnologijom uspješno riješeno. Ne želite li jasno čuti hodanje u visokim petama po laminatnom podu, mogu se postaviti akustične podloge koje donekle umanjuju taj zvuk ili kod kupnje odabrati pod koji u svojem sastavu ima i sloj materija od pluta. Što se tiče održavanja, za nezahtjevne prostorije dovoljna je obična vlažna krpa. Dok za iznimno frekventna mjesta ili prostorije koje imaju specifična zaprljanja postoje sredstva za čišćenje koja nude ili preporučuju proizvođači podova - kaže Fučkan i dodaje da su mnogi u zabludi kako laminatni podovi nisu od prirodnih materijala.



Od 40 do 300 kuna

- Kao i kod mnogih drugih proizvoda za kućanstvo, tako i za laminatne podove izdvajaju se neki proizvođači koji su se pobrinuli da tržištu ponude proizvode vrhunske kvalitete, a ekološki potpuno prihvatljive. Čak i potpuno prirodni proizvodi, primjerice drveni parketi mogu biti površinski tretirani štetnim kemikalijama. Stoga savjetujemo kupce da se raspitaju o certifikatima pojedinih proizvoda. Kaindl laminati nose certifikat neovisnog instituta Greenguard, a osim smanjene emisije štetnih plinova tijekom proizvodnje, oni povećavaju kvalitetu zraka u prostorijama u koje su postavljeni. Dodao bih kako je važan detalj i to što imaju i UV zaštitu i ne mijenjaju boju bez obzira na izloženost direktnom svjetlu - kaže Fučkan i zaključuje da je logika jednostavna: cijena, kvaliteta i trajnost su proporcionalne.
Cijene laminatnih podova kreću se od 40 kn do 300 kn za m2. Visokokvalitetan laminatni pod, klase 32 ili 33 te debljine 8 ili 10 mm, koji je pogodan i preporučljiv za domaćinstva i koji će trajati 30 godina možete naći već za 78,00 kn m².

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 13:14