Oprez!

Svakog ljeta se prehladite? Razlog je klasična greška koju svi napravimo čim zatopli

 Luka Gerlanc/Cropix
Simptomi su curenje nosa, kašalj, kihanje i temperatura

Kad se lice neprestano rosi, a koža poprima brončani ten već pri kratkom boravku na suncu znamo da je stiglo ljeto.

Vadimo suncobrane, palimo ventilatore, klime, naručujemo samo ohlađena pića u kafiću te osvježenje pronalazimo na bazenima i u moru. Prognostičari su objavili dugoročnu prognozu za ljeto, a sudeći prema izvješćima pred nama su dugi, topli mjeseci. Stoga, nema sumnje da ćemo prethodno spomenute ljetne saveznike koristiti možda više nego ikad prije.

No, opušteno ljetno raspoloženje za neke ne traje predugo jer se svake godine uspiju prehladiti najčešće netom prije odlaska na more. Curi im nos, glava rastura, grlo pecka, a ni kašalj ih ne poštedi. Pomisle da imaju simptome alergije jer ljeti cvjetaju trave i korov koji izazivaju reakcije. No, tek kad rašire zarazu na obitelj i prijatelje shvate da je riječ o ljetnoj prehladi.

Srećom, simptomi ljetne prehlade ne traju dugo, između sedam i deset dana. To je ujedno još jedna razlika između alergijske reakcije i prehlade – alergija traje puno duže. Isto tako, kod ljetne prehlade se mijenja intenzitet simptoma. U početku možete imati blaže simptome poput curenja nosa, a kasnije možda dođe i do kašlja ili temperature. Kod alergija su simptomi konzistentni.

Uzrok alergijskih reakcija nam je svima poznat, ali što potiče ljetne prehlade? Kako to da se uspijemo prehladiti kad živa termometra prelazi 30 Celzijevih stupnjeva?

Glavni uzroci

Razlog je isti kao i kod zimskih prehlada – virusi.

Prehladu ne uzrokuje hladno vrijeme, nego virusi, i to njih više od 200, koji se najviše razmnožavaju i šire zrakom, slinom i dodirom zimi jer tad više vremena provodimo u zatvorenom.

image
Shutterstock

Ljeti češće imamo otvorene prozore, više boravimo na svježem zraku pa se smanjuje mogućnost za prijenosom virusa. Odrasla osoba prosječno se prehladi tri puta u godini, a djeca oko šest. No, ako je imunitet slabiji, onda se vjerojatnost za oboljenjem povećava za dva puta!

Suhi i hladni uvjeti također su uzroci ljetnih prehlada jer oni pomažu virusu da opstane u zraku. Kad je zrak vlažan, mikrokapljice koje nose viruse u sebi vežu se za vodu iz zraka, otežaju i padaju na tlo, a kad je suh virusi brže putuju. Iz tih je razloga jako važno redovito provjetravati sve prostorije doma.

Hladne uvjete dodatno potiče klima uređaj koji ujedno i isušuje zrak u prostoriji. Bez klima ljeti ne možemo, ali puno ljudi radi istu grešku zbog kojih se povećava broj prehlada i ljetnih viroza. Ostavljaju klimu upaljenu cijeli dan, i to na temperaturi puno puno nižoj u odnosu na vanjsku. Ma koliko god bilo vruće, unutarnja temperatura ne smije biti preniska, već varirati između 18 i 22 Celzijeva stupnja.

Ne postoji znanstveni dokaz da klima uređaj uzrokuje simptome prehlade, ali svakako može utjecati na kvalitetu zraka pa samim time i na razmnožavanje virusa. Osim toga, kad pustimo klimu obično ne otvaramo prozore pa dugo udišemo ustajali zrak gdje su se virusi već stigli razmnožiti.

Prema tome, ako još uvijek vjerujete da je klima uređaj glavni uzrok vaše ljetne prehlade, u velikoj ste zabludi.

Odlična rješenja

Što onda učiniti da do tog sindroma ne dođe?

Jedno od rješenja je da nekoliko puta dnevno provjetravate svoj dom i perete ruke čim uđete u kuću. Tako ćete prevenirati širenje virusa.

image

Samsung WindFree™

Samsung

Još jedna odlična opcija je da svoj dom opremite modernom klimom koja će osigurati nježniji i blaži protok zraka, kao što to, primjerice, ima Samsung WindFree klima uređaj.

Zahvaljujući tisućama mikrorupica kroz koje se svježi zrak ravnomjerno širi prostorijama, Samsung WindFree™ linija klimatizacijskih uređaja omogućava ugodan boravak u kući, rad i odmor bez neugodnog hladnog propuha.

image

Samsung WindFree™

Samsung

Pomoću ove tehnologije zrak se lagano širi, stvarajući okruženje „mirnog zraka” za ugodan osjećaj danju i noću. No, ovaj klima uređaj idealan je i za ljubitelje inteligentnog načina življenja. Naime, uređaj će, zahvaljujući pametnom sustavu, umjesto vas analizirati uvjete u prostoriji i obrasce upotrebe te automatski prilagođavati temperaturu. To možete napraviti i uz pomoć aplikacije SmartThings. Od funkcija se još ističe senzor otkrivanja pokreta koji učinkovito hladi dom automatskom regulacijom aktivnosti klima uređaja. Ako 20 minuta ne uoči pokret, automatski prelazi u način rada WindFree, no vratit će se u uobičajeni način rada nakon ponovnog otkrivanja pokreta u prostoriji.

image

Samsung WindFree™

Samsung

Prednosti ovog klima uređaja su brojne, a jedna od njih je i mogućnost uštede na potrošnji energije o kojoj svi mislimo više nego ikad. Njegovi snažni neodimijski magneti i prigušivač povećavaju učinkovitost, brzo hladeći bez gubitka energije, a istovremeno održavajući vibracije i razinu buke na minimumu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Samsung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 12:22