KUHINJSKI UBRUSI

Svakodnevno ih koristimo, a mogu uzrokovati ogrebotine na omiljenim stvarima u domu

 /SHUTTERSTOCK

Nalaze se u gotovo svakom kućanstvu, a smatraju se glavnim saveznikom za čišćenje - papirnati ručnici. Proizvode se od drvenih vlakana ili, u slučaju recikliranih ubrusa, od vlakana starog papira, kojima se dodaju određene kemikalije kako se pri korištenju ne bi brzo raspadali. Kuhinjski ubrusi izuzetno su upijajući, stoga nije ni čudno da su toliko popularni. Međutim, ispostavilo se da se često koriste u prilikama za koje nisu namijenjeni.

Iako su mekani na dodir, njihova vlakna su vrlo čvrsta i mogu uzrokovati ogrebotine na određenim površinama u domu. To se posebno odnosi na plemeniti metal, srebrno posuđe, plastične čaše, objektiv kamere i fotoaparata, zaslone ekrana, ogledala, nauljeno drvo, noževe, tepihe...

Naime, papirnati ručnici mogu ostaviti sitne ogrebotina na plemenitim metalima poput srebra; objektiv fotoaparata pametnije je čistiti mekom pamučnom krpicom; ako ubruse koristite za čišćenje ogledala ona mogu postati mutna; nisu prikladni ni za brisanje namještaja s nauljenim površinama jer istodobno uklanjaju zaštitni sloj laka; a ako se koriste za brisanje noževa brzo se trgaju čime se povećava opasnost od ozljeda. Također, ukoliko s njima čistite tepihe također dolazi do njihova raspadanja, što vam zadaje dodatan posao - usisavanje svih ostataka koji su zapeli u vlaknima tepiha.

Još jedna važna napomena: kuhinjski ubrusi ne zamijenjuju toaletni papir. Čak i ako ih izrežete na manje komade može doći do začepljenja WC školjke, ali i cijelog kanalizacijskog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 17:01