SEZONSKI DEKOR

Svaki horoskopski znak ima svoju jesensku boju za uređenje doma. Provjerite koja je vaša

 /SHUTTERSTOCK

Jesen je zabavno doba za ukrašavanje i dekoriranje doma, i to s dobrim razlogom. Iz perspektive dizajna, tople, bogate boje iz prirode imaju moć transformirati svaki prostor. Osjećate li da je vaš dom spreman za malo osvježenje, idealan je trenutak za male (ili velike) promjene. Iako stil uređenja ovisi o osobnim preferencijama, korisno je znati da odabir boje sukladno horoskopskom znaku može pomoći harmonizirati energiju u domu tijekom astroloških promjena.

Profesionalna organizatorica doma i dizajnerica interijera Devin VonderHaar, osnivačica tvrtke The Modern Minimalist, za Apartment Therapy odabrala je jesensku boju za svaki horoskopski znak. Prema njezinim riječima, jesenske boje uključuju "tamnije, bogatije, zemljane" nijanse svake primarne boje, kao što su zlatna, kestenjasta, boja mahovine, maslinastozelena, hrđava, čokoladno smeđa... Iako boje jeseni u pravilu više privlače zemljane znakove (Bik, Djevica i Jarac), svaki horoskopski znak može se pozabaviti jesenskim dekorom, a i dalje ostati vjeran svojem znaku.

Ovan: Kestenjaste boje

image
/SHUTTERSTOCK

Crvena, ružičasta i bijela klasični su izbor boja za vatrenog Ovna. Ali kada je riječ o jeseni, dizajnerica kaže kako bi Ovan mogao odabrati "bordo i dublje, bogatije crvene tonove" i "kremastiju bijelu". Primjerice, crvenkasto-smeđu perzijski tepih i crveni jastučići od baršuna slažu se sa namještajem u krem nijansama.

Bik: Tamnozelena

VonderHaar kaže da bi "dublji zeleni tonovi bili dobri za Bikove", koji su poznati po postojanosti, popustljivosti i senzualnosti. Primjerice, naglasak u eklektičnom stanu može biti na tamnozelenom baršunastom kauču.

Blizanci: Zlatna

Jesenske verzije boja za Blizance su zlatna, hrđava i boja kadulje. Ove zabavne boje predstavljaju ekstrovertiranu i radoznalu prirodu Blizanaca. U praksi to može izgledati ovako: ako zlatni kauč zauzme središnje mjesto u dnevnom boravku, zeleno bilje stvarat će važnu protutežu, dok će tople, smeđe nijanse uporabno-dekorativnih elemenata zadovoljiti znatiželju Blizanaca.

Rak: Mornarsko plava

"Sve što je u plavom spektru i ima više zelene boje, odgovarat će Rakovima u jesenskim mjesecima", kaže dizajnerica, ali ističe kako bi ipak najbolji odabir bila mornarsko plava. Primjerice, tamnoplavi kauč će evocirati osjetljivu i brižnu stranu ovog vodenog znaka, dok će zlatni detalji unijeti jesensku toplinu u scenu.

Lav: Hrđavo narančasta

image
DARIUSZ JARZABEK/SHUTTERSTOCK

Lavovi bi se mogli odlučiti za hrabrije izbore u carstvu jesenskih boja. "Dramatičnije su", kaže VonderHaar. Primjerice, Lavovima dobro pristaju hrđavo narančaste, kestenjaste boje i "one lijepe crveno-narančaste boje lišća u jesen". Primjerice, hrđavi narančasti zid dovoljno je odvažan da odgovara Lavovoj velikodušnoj i poletnoj energiji, ali dovoljno "mekan" da pruži pravi jesenski ugođaj.

Djevica: Boja kadulje

image
/SHUTTERSTOCK

Djevicama odgovaraju zelene i smeđe boje, ali će pri odabiru biti mudrije od drugih horoskopskih znakova te se radije odlučiti za određene nijanse, primjerice za boju kadulje, mahovine... Njih će na suptilniji način unijeti u interijer - preko posteljine, zidova... dok će cijelu priču zaokružiti pokoji komad namještaja u tamnom drvu.

Vaga: Svijetlozelena

“Vage su osjetljivije na boje”, upozorava profesionalna organizatorica Devin VonderHaar, dodajući kako iz tog razloga preferiraju otprilike iste jesenske boje kao i Djevice. Međutim, za uravnoteženu Vagu koja voli zabavu, "nije toliko bitna nijansa koliko promišljenost komada". Drugim riječima, poželjne su sve zemljane, zelene i smeđe boje namještaja, ali i velik broj osobnih detalja koji će zapravo biti u prvom planu.

Škorpion: tamnoljubičasta

Škorpioni bi voljeli najtamniju i najdublju od svih jesenskih boja. To uključuje tamnoljubičastu, tamnosmeđu i crnu sa zlatnim dodirima. Gdje je bolje pronaći sablasne Škorpionske vibracije nego u (vjerojatno ukletoj) povijesnoj kući u New Orleansu? Ovo raskošno prebivalište prikazuje tamnoljubičaste baršunaste stolice, bijele zidove s crnim ukrasima, plavozelene zavjese od poda do stropa i luster s crnim i zlatnim perlama koji visi ispod zlatne zvijezde naslikane na stropu.

Strijelac: Bobičasti tonovi

Strastvenim Strijelcima, poput Škorpiona, dobro pristaje tamnoljubičasta, iako ih može privući i boja šljiva kao i druge nijanse ljubičaste s kestenjastim, ružičastim i "bobičastim" tonovima. Kako bi Strijelci ostali svjerni sebi, a istodobno prihvatili jesenske boje, u interijeru mogu kombinirati ljubičaste nijanse sa krem i smeđim tonovima.

Jarac: Drveni tonovi

Jarci vole "tonove drveta i duboke smeđe", kaže VonderHaar. Okej, ne može svaki Jarac imati moderan dom iz sredine stoljeća s tamnim drvenim gredama i kamenim kaminom, ali može unijeti drvene tonove ulaganjem u drveni namještaj i vještim postavljanjem cjepanica u kamin ili kut.

Vodenjak: Plava

image
/SHUTTERSTOCK

Vodenjaci su tradicionalno u svijetloplavoj i tirkiznoj obitelji, a njihova jesenska verzija bila bi negdje između "navy" i "teal" boje, odnosno između mornarskoplave i plavozelene. Ali Vodenjaci su također vrlo promišljeni kad je u pitanju dizajn interijera, tako da njihovi jesenski dekori mogu nadilaziti očekivane odabire, manifestirajući se kao osobni detalji i dekorativni predmeti koji potiču na razmišljanje. Dakle, u prvi plan dolaze interijeri "natopljeni" plavozelenom uz zlatne i smeđe (drvene) komade i detalje koji prizivaju jesen.

Ribe: tamnoljubičasta i plava

image
/SHUTTERSTOCK

Ribe su romantičari, što njihov stilski senzibilitet čini savršeno prikladnim za udobne, bujne jesenske interijere. Dobro se snalaze s "dubljim ljubičastim i plavim", ali se također mogu usredotočiti na određen materijal, primjerice na baršun, čipku i druge ženstvene detalje koji govore o njihovoj sanjarskoj, ćudljivoj prirodi. Primjerice, spavaća soba koja poštuje osjetljivost Riba i prihvaća jesen, uključuje duboke, ali prigušene ljubičaste i plave boje posteljine i romantične čipkaste zavjese, uz dodatak biljaka, zlatnih detalja i drvenog namještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:18