Ploče za kuhanje

Što odabrati? Plinsku, električnu, indukcijsku ili halogenu ploču za kuhanje, i koliko stoje?

 Mark Vincent
Indukcijske su najbolje, ali trebate posebno posuđe. Imaju kružne elemente i ‘touch screen’ na staklokeramičkoj površini

Ovisno o načinu zagrijavanja, razlikujemo plinske, električne, indukcijske i halogene ploče za kuhanje, a prema materijalu na one izrađene od inoksa i staklokeramike.

Pri odabiru plinskih ploča potrebno je obratiti pažnju na lakoću uklanjanja plamenika kako bi se omogućilo čišćenje, dok je električne ploče, ispod koje su grijači, ipak lakše održavati.

Električnoj ploči treba dulje da se zagrije, osobito u odnosnu na plin. Stoga su najčešće kombinacije plamenici i električni grijači, ili pak indukcijska ploča s plamenicima te indukcijska ploča s električnim grijačima.

Indukcijske ploče imaju kružne elemente i ‘touch screen’ na staklokeramičkoj površini, a rade na principu elektromagnetske indukcije. Njihova je mana potreba za posebnim posuđem, a prednost što ga direktno zagrijavaju, dok ostala površina ostaje hladna, pa se već nakon pet minuta ta mjesto gdje je bilo posuđe može dirati, odnosno čistiti.

Halogene ploče također imaju staklokeramičku površinu jednostavnu za čišćenje s elementima za grijanje s donje strane, no ti su elementi halogene volfram žarulje. One proizvode energiju koju prema posudi za kuhanje usmjerava poseban reflektor, a grijanje je trenutačno. Treba pripaziti i na to da, ako je riječ o inoksu, na pećnicama često ostaju otisci prstiju, iako je cijenom najpristupačniji.

Cijena ploče od inoksa s četiri plamenika kreće se od 1100 do 1400 kuna, s tri plemenika i jednim električnim grijačem od 1100 do 1800 kuna, s dva plamenika i dva električna grijača oko 1500 kuna, tri plemenika i jednom staklokeramičkom površinom od 3300 do 4800 kuna, staklokeramičke ploče koštaju od 1999 do 4200, a indukcijske od 3400 do 8000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 11:38